петък, 24 юни 2016 г.

Пуешки пържоли (пълнени) с наденица


























 Всъщност това изобщо не са пуешки пържоли, а са пуешки маншони, добре обезкостени и във формата на пържоли. Така приготвени стават като рулца и едно такова е напълно достатъчно да засити човек - е в краен случай най-много две.
 С оглед на това за една порция са необходими по един пуешки маншон и по половин парче сурова дебела наденица. Разбира се и малко сол и черен пипер.Може и по едно резенче кашкавал. Както и конци за връзване и поне чаша бира...
 Изпълнението е много лесничко.





Пуешките "пържолки" се овкусяват с малко сол и черен пипер,в единия край се слагат половинката дебела наденица и резенчето кашкавал.












 


  Навива се старателно на руло. Вижда се от снимката.












 Овързва се с конец да се получи хубаво стегнато руло.


















 Така се процедира с всички парчета.




В тиган с дебело дъно и незалепващо покритие, добре загрят и без мазнина, рулата се запържват до хубаво зачервяване.










 Тавичката, в която ще се пекат рулцата, се застила с хартия за печене като й е даден достатъчно голям аванс, за да може след слагането на им да се върже отгоре като пакетче.
   Поставят се рулцата, личва се и чашата бира, а ако има място, може да се сложат още наденички, картофи или нещо подобно ....






 Пекат се на 180С около 40 мин. (все пак зависи от фурната).

 След това хартията внимателно се отваря и се допичат 10-а минути до хубаво зачервяване (или пък на вентилатор на 160С за по-кратко).

  Отделеният при печменето сос може да се сгъсти малко с масло или нишесте и да се сервира отделно.



 
 Срязват се по средата, внимателно се премахват конците и се сервират със соса и гарнитура по желание:
 - Може прясна салата, домати, варени картофи и т.н. въпрос на предпочитание.

 Дзверска вкуснотия!


 Наздраве!

 

четвъртък, 23 юни 2016 г.

Лесни и вкусни заешки бутчета


























 Подведох се по една реклама, че продават пресни заешки бутчета "само за 7,99 лв", а да не разбера, че било за опаковката от две бутчета (0,45 кт) вместо за кг. Пък и вчера приключваше груповата фаза на Европейското и ми се прищя нещо малко-различно.
 Та добре, че купих само две опаковки - иначе щях да се изложа или да връщам опаковки ... Те затова и не вярвам на рекламите. Като се прибрах имах по-малко от час до началото на мача и се зачудих как да ги приготвя, че поне за второто полувреме да са на масата. Няма време за мариноване, няма време за някакво особено овкусяване... Като поогледах опаковките видях, че пише "произведено в Унгария" и направо ми светна - заприлича ми на едни френски пуйки за печене дет повече приличаха на бройлери и се печаха за отрицателно време. 
 И реших да експериментирам.

 Заешките бутчета се измиват и подсушават.
  Съвсем леко се осоляват и опиперяват и се нареждат в йенска тавичка (от тези дет` си имат и капак), която е леко омазнена.
 Върху бутчетата се нареждат ивички бекон (ако е опушен още по-добре, а ако няма - каквото има - резенчета от варен бут, някакъв колбас или сланинка).






 Отгоре се ръсва една идея червен пипер, налива се максимум един пръст вода и бяло вино и тук таме върху месото няколко ситни бучици масълце.
 Затваря се с капака и заминава във фурната, която се включва на 180 С.
 Пече се така около 45 минути и сетне при махнат капак се допича още 15-а минутки.







 Сосът от печенето може да отдели и в тенджерка да се редуцира до сгъстяване с малко масло или царевично нишесте.

 Сервират се в чиния върху листа маруля и с гарнитура по желание.

  




 Признавам си - това е единственото заешко, което съм подготвял не повече от 10-а минути, без никакви салтанати, а както съм то описал ...
 Резултатът - дзверски вкусни бутчета, които се сметоха за отрицателно време и дори снимковият материал е беден.

 И в тази връзка се сетих за една мисъл на Антъни Бурдейн, ако не ме лъже паметта, Добрата храна много често, а понякога най-често, е простата храна.
 

вторник, 21 юни 2016 г.

Гъши (патешки) дроб със сини сливи
























Поредната глезотийка за душата с малко гъши (или патешки) дроб, която се приготвя буквално за отрицателно кратко време и не изисква кой знае какви усилия...
Необходими са около 200 грама дроб, 7-9 сушени сливи без костилки, чаена лъжичка сусам, 2-3 скилидки чесън, сол и черен (за предпочитане бял) пипер.
Сливите се накисват за около 30-а минути в марна вода, а за предпочитане е в малко ароматен алкохол (коняк, уиски, бърбън, ром - въпрос на желание или имане).
Дробът се нарязва на филийки и направо се пуща в силно загрят тиган (разбира се без мазнина), добавят се скилидките чесън и сливите. Дробът се пържи максимум по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да промени цвета си и се зачерви. Поръсва се със сусама и е готов за сервиране.

Съчетанието гъши дроб, ароматни сини сливи и сусам се оказва Дзверски вкусно. 

Наздраве! Мезето си е направо футболно - с вяколко филийки препечен на скарата хлебец.

П.П. Това количество е напълно достатъчно като мезе за 2-3 човека. Все пак с гъши дроб човек не трябва да прекалява.