неделя, 12 юни 2016 г.

Съботна салата



























Това е нещо от сорта на полезните съвети как например да се оползотворят едни две изостанали палачинки от съботната закуска. Все се случва някоя и друга палачинка да поизостане и да се чудим за съдбата й след няколко часа...
Съвсем случайно ми хрумна идеята за подобна салата... 
Освен палачинки, са необходими малко домати, едно авокадо, около 100-а грама пушена сьомга.
Палачинките се нарязват на тънки ивици и се слагат в купа. Доматите се нарязват на кубчета (само месестата част), авокадото - също на кубчета. Сьомгата се накъсва на парчета. Подправя се с малко сол, черен пипер и риган. Няколко капки зехтин и се разбърква... И нека престои в хладилника малко.
Става страхотна салата - па и си е направо цяло ястие, което издържа на много питиета.

Уникално вкусни питки за закуска



























 Освен пърленки, с картофено-кашкаваленото тесто могат да се направят кифлички, кашкавалки, пълнени питки или просто питки за закуска.
 От тестото се откъсва топче горе долу колкото яйце, на набрашнена повърхност се разточва на кръг и от кръга се изрязва триъгълник.
 В широкия му край се слага парче кремвирш и се навива като куфличка.
 (изрезките могат да се ползват за направа на питки).
 Вместо кремвирш може да се сложи друга плънка - от ситно нарязана шунка, зелен лук, настърган кашкавал и се прецедира по същия начин.
 За да се направят питки, топчето тесто на ръка се оформя на фитил и се сплита като питка.


Готовите закуски се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, намазват се яйце или само с прясно мляко.

Пекат се до зачервяване в предварително загрята на 180С фурна за около 30-а минути.









 Тука е кремвиршката.

 За съжаление, толкова бързо се ометоха, че само това стигна до снимка.

 Невероятни са за закуска.

събота, 11 юни 2016 г.

Уникално картофено-кашкавалено тесто

Обичам тестените домашни печива във всичките им разнообразни и многобройни вариации. Обикновено се правят такива през почивните дни, може би защото все си мислим, че ни трябва повечко време, което определено не е така.
Имам си едно две любими мързеливи и универсални теста, които най-често ползвам, но тези почивни дни трябваше да приготвя закуска за младежите - не че са капризни, но са опитвали почти целия "арсенал" от закуски и реших да ги изненадам с нещо по`, ей така и различно ...
Та в петък вечерта, докато си пийвахме питиетата, подхванах тестото за съботната закуска:
Необходими са около 400 грама брашно, 2 големи сварени картофа - около 200 грама, малко по-малко от 200 грама кашкавал (в случая - 180 гр.), 1 ч.л. суха мая, 1 яйце, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. с връх захар, както и 1 ч.ч. марна вода и прясно мляко поравно.

Изпълнението е простичко:


Брашното, сухата мая, солта и захарта се слагат в подходяща купа, прави се кладенче и се сипва сместа от вода с прясно мляко и се разбърква с лъжица.
Получава се меко тесто (дори леко рядко), както се вижда на снимката.
  
Сварените картофи се обелват и се изчаква да изстинат добре. 
Поне да не парят ....
Картофите се настъргват върху тестото с най-ситното ренде. 
И кашкавала се настъргва с най-ситното ренде, чупва се яйцето и се разбърква с лъжицата.
Ако остане рядко, се добавя още малко брашно.

Разбърканото тесто се оставя в купата, завива се с домакинско фолио и купата заминава в хладилника за през нощта.
 Няма месене, няма повече бъркане, цялата процедура отнема не повече от 10-а минути.
На сутринта тестото е изпълнило купата - не е бухнало два пъти, а е бухнало поне 3-4 пъти....
Като се извади от хладилника, се премесва още веднъж и е готово за работа - за приготвяне на питки, за направа на кремвиршки и дори на пърленки, но това по-нататък - тука се говори единствено за тестото...