сряда, 20 април 2016 г.

Сач със свинско и зеленчуци за четирима


























Нещо много лесно и бързо за изпълнение - Дзверски вкусно и при това с неустоими аромати, което може да се приготви буквално за минутки и да стане страхотна вечеря.
Само за да стане, е необходим или глинен или чугунен сач - особено удобни са тези с дървената поставка.
Необходими са около 400 грама свинско (за предпочитане от врата), нарязано като за шишчета; подправки за овкусяване на месото - сол, черен и червен пипер, млян кориандър; 1-2 тиквички, 2-3 чушки (червена, зелена); 1-2 главички кромид; 5-6 скилидки чесън; 1-2 моркова; може и един патладжан, 1-2 картофа (които е хубаво да се заварят леко предварително) и за овкусяване сол, черен пипер, риган, малко мазнина.

Пак писах повече време, отколкото е необходимото време за приготвяне:




Сачът се намазнява, слага се месото, посипва с подправките и леко разбърква.
 Добавя се и 1 с.л. гъша мас, ако има такава налична, ако няма - малко повече мазнина.









Сачът заминава във фурната на 230 С за около 20-а минути като фурната се включва едновременно с поставянето му.

В това се подготвят всички зеленчуци.




 


В тенджера се нарязват всички зеленчуци - тиквичките на кръгчета, лука - на полумесеци, моркова - под диагонал и т.н. Опиперяват се, осоляват се, слага се ригана и малко олио и хубаво се разбъркват. С ръка е най-удобно.






Сачът се вади, нареждат се зеленчуците отгоре върху месото - хубаво да го покрият и заминава във фурната да се опекат зеленчуците до готовност. 

Като се извади, още топъл се наръсва с настърган кашкавал и заминава на масата.
Дзверска вкуснотия.

Наздраве!




Втора рецепта за сач със зеленчуци и пуешко:

Всичко е като по-горе, но само изпълнението е малко по-различно:
Пуешкото се нарязва на късчета, смесва със зеленчуците.
Всичко се овкусява, както е казано по-горе и заминава със сача във фурната на 230 С.

 Това бе опечено в глинения сач и не е поръсвано с кашкавал - поради липса на такъв.

вторник, 19 април 2016 г.

Кюфтета от стар фасул




















Намерих малко време за стария тефтер и си приписвам една рецепта за кюфтета от стар фасул.
Необходими са: 3 ч.ч. (500 гр.) зрял фасул, 2 глави кромид лук, 150 гр. сирене, 2 яйца, 1 вр. магданоз, няколко стръка джоджен или 1 ч.л. сух, олио за пържене и брашно за овалване.
Изпълнението е лесно:
Фасулът се накисва в студена вода за една нощ. Сварява се до пълна готовност (без сол), оцежда се и се смила (т.е. може да се намачка). Смесва се с нарязаните лук и магданоз, сиренето и   едното яйце и подправките.
От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и другото разбито яйце и се пържат до хубаво зачервяване.
Това са си чисто фасулени кюфтета, а не като моите фасулени.

събота, 16 април 2016 г.

Питки от пълнозърнестно ръжено брашно без месене


























Дзверски вкусни питки от пълнозърнесто ръжено брашно с примес на маково семе и извара - страхотна съботна закуска.
Пак е събота и пак се прави традиционната съботна закуска за Фамилията.
Този път се засилих да правя харесваните в къщи палачинки от пълнозърнесто ръжено брашно, но настроението ми не беше за висЯне пред тигана и направих нещо мързеливо.
 За 10-а броя са необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно (моето  е и с маково семе), 3/4 до 1 ч.ч. обикновено брашно, по 1 ч.л. захар и сол; ! ч.л. с връх суха мая; 1 яйце; 1 - 1,5 ч.ч. прясно мляко (може и размесено с вода, но в случая бе суроватка от домашното сирене);почти 1 ч.ч. извара, както и 2-3 с.л. олио.
Изпълнението е като за мързеливци:
 В голяма купа се смесват всички сухи продукти, чуква се яйцето,слага се изварата. Грабва се една голяма лъжица и първоначално се сипва 1 ч.ч. от млякото като се бърка с лъжицата; Сетне се долива по още малко течност и пак се разбърква. Целта е да се получи много гъсто тесто. Не се меси - само се разбърква с лъжицата.
 Цялата процедура отнема максимум 2-3 минути.
Фурната се включва на 50С и купата се оставя за 20-а мин.в нея.


 Върху решетката на фурната се поставя хартия за печене и със силно омазнени ръце се късат топки от тестото, оформят се на фитили и се връзват, или се оформят произволно питки.
 Отгоре се намазват с олио.
 Скарата с питките се връща във фурната за още 20-а минути.
След това просто температурата на фурната се увеличава на 200С и се пекат за около 30-а минути.
Малко ги забравих и леко се попрекоха тези, които бяха малко по-малки от другите.
 






Дзверски вкусна съботна закуска.

Впрочем става и за друго хапване...