петък, 15 април 2016 г.

Бухти от стар хляб - полезен съвет


























Това не е рецепта, а начин да се оползотвори стар и пресъхнал хляб (стига вече да не е мухлясал) и да се приготви невероятно вкусна закуска за събота или неделя.
Необходими са :
- стар хляб, на който се изрязват корите и се нарязва на произволни кубчета.
- кисело мляко, в което е загасена 1 ч.л. сода
- поне 2 яйца
В голяма купа се смесват всички продукти и се остави хляба да попие течностите. Разбърква се. Трябва да се получи гъсто тесто.
В полученото тесто може да се добави натрошено сирене, извара или настърган кашкавал.
Гребва се с лъжица и се пържи в загрята мазнина по познатия начин.

четвъртък, 14 април 2016 г.

"Сарми" от свински врат в листа от цвекло

























Разните кореноплоди са особено подходящи към мръФката.

 Този път попаднах на пазара на абсолютно прясно червено цвекло - със стъблата и листата - 1,20 лв бройката.
Отделно се продава и само листа - връзка за 1,40 лв.
Е купих си едно голямо цвекло и се позачудих малко как да го оползотворя цялото.
Листата са много крехки и вкусни, и ми мина идеята за сарми - но истинските, каквито признавам за правилните :)


Необходими продукти за 4 порции: две пържоли от свински врат по 200-250 грама, които се разделят на по две парчета; 3-4 парчета сушен домат, нарязани на ситно; 4 резена кашкавал; сол, черен пипер - на вкус; една глава цвекло; листа от цвекло; малко мазнина.

Изпълнението е простичко:




Месото се нарязва на четири равни парчета, овкусява се и се оставя да си почине малко на хладно.







Листата цвекло се измиват, попарват се с вряла вода за малко, дебелата жилка по средата се изрязва и са готови за "пълнене".









Вземат се по две листа за една сарма (просто парчето месо е голямо - иначе за по-малки парчета е достатъчно едно листо).
Върху листото се слагат нарязаните сушени домати, парчето врат и отгоре резена кашкавал. 






Листата се завиват на една голяма сарма и се нареждат в леко намаслена йенска тавичка.
Желателно е тавичката да е капак, а ако няма се ползва алуминиево фолио за завиване. 


 




 Цвеклото се нарязва на дебели кръгове, обелва се и се реже на едри парчета.
 За да не се оплескотим (яко цапа), се ползва найлонова торбичка, в която се пъха ръката.
 Може и с найлонови ръкавици, но с торбичката е по-практично.





 Между сармите се пахът парчетата червено цвекло, които се осоляват и опиперяват леко.
 Капва се отгоре по малко мазнина, затваря се с капака (или фолиото) и заминава във фурната, която се включва на 180С след като се затвори.








 Пече се около час и половина до час и 3/4, но си зависи от фурната.



Сервираме...
Страхотно крехки вратни сарми, с невероятно месо и вкусно червено цвекло и сосче.

Дзверска вкуснотия!



полезен съвет - да направим кебапчетата неустоими


























Няма човек, който да не обича кебапчета - аз си признавам основно само моите, домашните, но и не отказвам добре приготвени и другаде.
За тези, които залагат на купените да си опекат в къщи предлагам един изпитан съвет как да станат неустоимо и дзверски вкусни при печенето в грил тиган.
Простичко е: като загрее грил тигана, в него се слага една с.л. мазнина от печен гъши (патешки) дроб и си се пекат по стандартния начин. 
След опичането им, в тигана се запичат и филийките хляб.
Този начин го открих случайно преди години, когато имах парченце дроб и го приготвих в грил тигана, а след него пекох кебапчета, без да изхвърлям мазнината.
Впрочем, казаното е приложимо не само за кебапчета, ами и за кюфтета, за пържола и др.п., които печем в грил тигана.