четвъртък, 14 април 2016 г.

Как да спестим от гъши дроб?
























Хапва ни се този рядък и скъп деликатес гъши дроб.
Добре, ама е доста скъпичък и не е за всеки джоб.
Какво правим тогава? 
Ами това, което се прави най-често: заменя се скъпия продукт с друг по-евтин, който  не му отстъпва съществено.

Най-простичкото е да се купи патешки дроб - продава се на доста места и неговото първо качество се приближава почти до качеството на продавания у нас гъши дроб. Дори и на външен вид в опаковката може да заблуди непознавача.
Цената му е два пъти по-ниска, а приготвен добре е трудно различим. 
Дори в някои заведения ни предлагат такъв вместо истински гъши.
Разликата в цената за кг е почти 14-15 лв.
Приготвянето му е изцяло по технологията на гъшия дроб. Този е приготвен на грил тиган и беше дзверски вкусен.

вторник, 12 април 2016 г.

полезен съвет за Палачинки от бутилка



























Споко, няма да обяснявам как се правят палачинки, ама ще споделя, че направията им винаги е свързана с миене на куп купи, паници, бъркалки, черпаци и какво ли не още.
За тази събота бях решил да правя едни понички, дет видях в блога на една дружка.
Да ама не - младежта поиска от любимите палачинки и пак ме хвърлиха в потрес заради купищата съдини и кавгата за миенето.


Та се сетих за един стар и изпитан трик, който не съм правил от години: правенето на палачинковото тесто в бутилка:
Необходима е една бутилка и фуния.
През фунията пълним в бутилката солта, захарта, яйцата и част от млякото.
От хартия се свива фуния и се слага брашното и сетне се долива останалото мляко.




 Бутилката се затваря с капачката и енергично започва да тръска.

   Става перфектна смес - ни бучки, ни дявол.

   Не са необходими нито купи, нито бъркалки ....

    Оставя се до си почине малко и сетне след стръскване сме готови за печене.

  Другият трик е маслото, с което ще мажем палачинките да е набучено на вилица и да се държи в хладилника.




  Загретия тиган грабваме с лявата ръка, с дясната изливаме в него от бутилката, разклащаме тигана и хоп на котлона.
  Като свърши тестото, бутилката се смачква и 
заминава в кошчето за пластмаси (демек разделяме боклука).

 Нищо за миене, всичко е чисто.
 Е с нито една купа не можем да постъпим така...







Ето ги и готовите палачинки....












Поднесени с токущо направено сладко от череши.

Как ли? Ами със замразени череши със захар от фризера...

Дзверски вкусна закуска.

И най-важното без всякакво цапане ...



неделя, 10 април 2016 г.

полезен съвет - варени яйца "по студентски"

 Варене на яйца - какъв полезен съвет за варените яйца?
 Ха сега да се представим, че няма котлон, няма и тенджера или изобщо подходяща съдина?! 
 Спасението е в бързоварната кана.

 Яйцата се слагат в каната. Заливат се в вода два пръста над яйцата.
Каната се включва да заври и сетне се самоизключва. 

Един цикъл - за рохки яйца.
Повторно включване - нормално твърдо сварени яйца.
Изливаш топлата вода, пълниш със студена и воаля - перфектно сварени яйца.
Бързо и лесно.
Няма опасност да ги забравиш ...
Идеята и редовното изпълнение са на Чедото!
Браво!