сряда, 30 март 2016 г.

Свински пържоли на грил във фурната


























Не знам дали изобщо да обяснявам, че това не е рецепта, а един доста позабравен начин да си опечем вкусни пържоли във фурната. Изгледал съм Един дявол знае колко кулинарни сайтове и предавания в последните години, изчел съм планина рецепти (от които в главата ми е пълна каша маша), но почти не съм срещал начин за печене на месо по този начин.
Спокойно може да ми повярвате, че резултатът е Дзверски вкусен, макар че последиците за този, който ще мие не са от най-приятните...
И така да си дойдем на думата.

Необходими са поне по една пържола на човек, подправки (абсолютно необходими черен пипер, червен пипер, кимион, риган,) за овкусяване на месото, малко мазнина (ползвам гъша мас) и май това е ...

Изпълнението е елементарно:
Свинските пържоли се изкисват в чиста вода поне за 2-3 часа. Впрочем това е най-удачният начин за "мариноване" на месо, в резултат на което то става изключително крехко.
След изкисването на месото се прехвърля в голяма купа, обилно се посипва с подправките (за 4 пържоли по 1/2 ч.л. ) - черен пипер, кимион, червен пипер, риган, поне 2 с.л. гъша разтопена мас (или олио) и добре се обърква с ръце.
В това време фурната се включва на 250 С хубаво да загрее.
В плитката тавичка от фурната се налива вода и слага в ниската част на фурната. Пържолите се нареждат върху скарата на фурната и слагат на средната решетка.



Как се слагат - на снимката добре се вижда.


Температурата на фурната се намаля на 180 С и се включва вентилатора.

При печенето евентуалната мазнина пада в тавичката, а парата окрехкотява месото.







За 20-а минути са готови.
Може на 10-15 минута да се обърнат - все пак зависи от самата фурна.
И в тавичката да се налее още малко водичка или бира, ако вземе да се изпарява...










Сосът от тавичката може да се сгъсти в тенджерка с малко масло или нишесте.

Сервират се със салата и със соса.

Топлата домашна питка е задължителна.

Крехки и Дзверски пържоли, които носят на много много питие ...

понеделник, 28 март 2016 г.

Телешка опашка на фурна - друг вид

 Този месец ми се случва да готвя за втори път опашка, но сега телешка от млечно теленце до 6 месеца (имало и такива) докато предишната беше говежда.


Та ето ги двете опашки от млечно теленце - донесе ги приятел с идеята да бъдат сготвени и изядени заедно.

Оказаха се общо 1,2 кг и ми се видяха доста малко за евентуалните Дзверове. 

Па и доста им се зачудих как да ги приготвя, защото максимално ми се искаше да запазя вкуса. Много подправки, зеленчуци, вино и т.н. все щяха да го променят.


Затова бидоха приготвени по начин, по който досега не съм ги правил.

И така необходими са ни за 6 (или малко повече порции) 2 телешки опашки (в случая 1,2 кг) и 0,8 кг телешки врат, 1-2 дафинови листчета, 1 карамфилче, 4-5 зърна бахар и 10 зрънца черен пипер; 2-3 скилидки чесън- на ситно (може и повече), сол на вкус, (а за любителите на лютичкото - смелено чили), както и мазнина за пържене - 2-3 с.л. 
За гарнитура - поне 1,5 кг картофи.

Изпълнението е много лесно:



Опашките се срязват през хрущялите на парчета.

Месото се нарязва на произволни кубчета но не по-големи от 3х3 см.
 
Последователно в загрятата мазнина се запържват опашките и месото за 10-на минути, колкото да променят цвета си (като всяка запържена партида се прехвърля в друга съдина). Сетне всичко се връща в тигана, слагат се подправките (без солта), налива се около 0,5 л вода и под капак се оставя за 30-40 мин. да покъкри. (Вижда се, че на този етап как да се снима).


  Докато месото къкри, картофите се обелват, нарязват на едри парчета, овкусяват по любим начин и слагат в тава.
 После всичкото месо се прехвърля в тавичката за печене като се оставя съвсем малко течност, а останалата се долива при картофите. Тавичката с месото се завива с фолио и двете тави заминават във фурната на 200 С.





След около час печене картофите са готови и тавата с тях се вади, а на другата тава с месото се маха фолиото и дозапича до зачервяване на вентилатор за 10-15 минути (на 180С).
По желание и картофите могат да се запекат на вентилатор.







Месото е готово - невероятно крехко и Дзверски вкусно.










  




Наздраве!

събота, 26 март 2016 г.

полезен съвет - как да спестим от скъпото сьомга филе


 Доста пъти в т.нар. полезни съвети или пък някои рецепти пояснявам как може да се поевтини дадено ястие и да спестим пари и то немалко. Всички пазаруваме и знаем колко средства се дават за храна, а и в много семейства доста храна се изхвърля, което си е цяло разхищение. 
Баба, Бог да я прости, беше умна жена и казваше, че да хвърляш Хляба е голям грях. 
И в тази връзка се сещам за един мой "учител", който казваше "не е важно колко печелиш, важно е колко спестяваш!".
 
Затова гледам винаги каквото остане да му вдъхна нов живот в ново ястие.
Много често има и храни, които купуваме на нереално високи цени и не си струват. Писал съм за пуешките бутчета, които се купуват по 5,50 лв/кг и след обезкостявяне стават пуешки пържоли, които иначе струват над 15 лв. 
Писал съм за пуешките маншони, които все още струват 2,80 лв/кг, а след обезкостяване се получава много хубаво пуешко за готвене, което струва около 10 лв/кг.
Примерите са доста и затова тук просто ще споделям някои такива хитринки, с които може да се спестят доста пари.
Започвам тази поредица и се надявам, че я поддържам с идеята да съм полезен все на някого (поне на Чедата, с които контактуваме в Интернет по-често отколкото на живо).

Като за начало започвам със сьомгата:
Всички обичаме да си купуваме филе от сьомга - няма да описвам колко е вкусно и колко здравословно.
Да, ама цената на сьомга филе - особено откъм опашната част е между 25,00 и 30,00 лв/кг
От време на време може и да се купи малко по-евтино "на промоция", но ...
Е, не е е  така:
Във (поне) всеки рибен магазин се продава прясна сьомга - цената й е около 13,00 - 14,00 лв за кг. Поне в нашия рибен магазин е така. Продават я почистена и на котлети на цена 16,00 лв/кг. Пред тебе я режат на котлети- само че артисват опашки и тях ги продават на цена 12,00 лв/кг.
Е, купих три опашки по 12,00 лв/кг - излезнаха 1,150 грама  - за около 13,70 лв.





 Ето ги трите опашки.
С остър нож за филетиране се отделят филета от коста и резултатът е потресающ.











Шест филета с кожа откъм опашната част (най- вкусната от рибока), които на снимката са вече леко осолени и мариновани с лимонов сок, три оглозгани костички - вдясно и вляво горе около 100 грама тънки изрезки от сьомгата. Чисто тегло 970 грама - за 13,80 лв. Или налице страхотно филе с кожа от сьомга за около 14,30 лв.
Е, някой нещо да каже?




Изрезките - около 100 грама се овкусяват със сол, бял пипер и многооо лимонов сок и се оставят в хладилника за около 4-5 часа и са готови за консумация без всякаква друга обработка-само да не се забрави малко прясно копърче.
Страхотно мезе за водката - леко охладено.





А на първата снимка се вижда опечената в трил тигана сьомга.
Е,  какво да обяснявам повече: купуваме си сьомга, филетираме си я - имаме достатъчно хубаво филе, изрезките отиват за мезе, отделените кости за варене за супа и бульон.
Вместо един кг филетирана сьомга сме купили 2 кг риба, от която имаме почти повече от кило и четвърт филе сьомга, без да броим страничния ефект и сме спестили поне 25 лв.
Е, защо днес да работя като спестих един надник? 
Всеки може да си го пресметне - необходим ни е само остър нож за филетиране и малко търпение.
Дзверска вкуснотия.