четвъртък, 24 март 2016 г.

Зарзаватен гювеч

Това е едно ястие, което направо влиза в графата "полезни съвети" и което като типичен зарзаватен (зеленчуков) гювеч може да се приготви от наличните продукти в къщи.
По-скоро бих го нарекъл ястие "почисти щайгите", както има такива от типа - "почисти хладилника".
Отнема 10-15 минути за подготовката и около 40-45 минути за печене във фурната, а резултатът е потресающ...

Необходими са каквито зарзавати се намират под ръка, но все пак - 4-5 скилидки чесън, 2-3 глави лук (ако червен и от него поне 1-2 глави); по шепа грах и царевица; тиквичка; патладжан, чушка (или 1-2 чушки), 1 -2 картофа, глава цвекло, няколко гъбки и т.н. (включително и една две люти чушчици) и изобщо каквото има ...
За подправяне - сол, черен пипер, риган, може и сушени зеленчуци, и задължително поне 4-5 с.п. олио (зехтин и т.н.)

За изпълнението направо нямам какво да пиша: всички зарзавати се нарязват тип джаста праста и се слагат в голяма купа и подправят с подправките и заливат с мазнината. 
Прехвърлят се в тава и заминават в предварително загрята на 180С фурна за около 40-а минути. Единствената грижа за цялото време е да се погледне да не остане съвсем без течност и в края на печенето се включва вентилатора за поне 5-7 минути колкото зарзавата да получи зачервена "коричка" ...

 




Страхотно си върви с червеното вино.










Зарзаватен гювеч - друг вариант


























За този зарзаватен гювеч отидоха 3 домата, 3 големи глави лук, 1 глава червен лук,3 моркова, 4 картофа, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. сушени зеленчуци, 1/2 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. риган, сол на вкус и 3-4 с.л. олио (в случая поравно гъша мас и олио).
Доматите се нарязват на половинки, сетне на четвъртинки и ако са големи - още веднъж на осминки и се слагат в йенската тавичка, която е леко омазнена. С главите лук се постъпва по същия начин и нареждат върху доматите. Следват морковите нарязани на колелца и се завършва с картофите, нарязани както и доматите. Отгоре се ръсват подправките, затваря се с капака и заминава във фурната на 200С за 40-45 минути.  В края на печенето капака се маха и се допича до хващане на златист загар.

П.П. излишно е да продължавам - вариациите са множество, но резултатът е винаги страхотно вкусен, а ако се напъхат в тавата няколко наденички или кюфтенца - става Дзверски вкусен.

сряда, 23 март 2016 г.

полезен съвет - за хрупкава пържена риба

Какво толкова пържени рибки - надали има някой, който да не знае как да я изпържи, но все пак има една-две хитринки, които искам да споделя.
Не че са нещо ново и неизвестно, но все може да влезнат на някого в употреба.
1.
 Почистените рибки (цаца, гопа, сафрид,кефалчета и др.п.) и измити рибки се подсушават с домакинска хартия.
 В найлонов плик се слага царевично брашно смесено със сол, идея черен пипер и сух дивисил. 
 В торбата се пущат и рибките, връзва се горния край и енергично се разтръсква така че брашното хубаво да полепне по тях. 
По този начин се избягва цапането на куп съдове, хвърченето на бмрашно из цялата кухня и т.н.
Просто като свърших с пърженето изхвърляме непотребния плик с останките в него.
2.

 Рибките се хващат една по една за опашката, добре се изтръсква от брашното (както си се намира в плика) и се пущат в силно загрято олио, чието количество малко по дъното на тигана.
 Ако олиото е повече, не стават толкова хрупкави.
(Друг е въпроса за пържене във фритюрник, но нямам такъв).
3.
Изпържените до хубаво зачервяване рибки се вадят и слагат в чиния, в която е сложена метална скаричка и върху нея домакинска хартия и редят като на като кибритени клечки...
Резултатът за хрупкава пържена рибка е гарантиран...

вторник, 22 март 2016 г.

Кюфтета на фурна по средиземноморски


























Лесно и бързо за приготвяне ястие, което става страхотно вкусно. Сякаш е за моментите, когато няма за време за готвене (трябва да е между другото) и се налагат още куп неща за вършене.
Необходими са за 4-6 порции около 500 грама кайма, 3/4 (може и цяла) ч.ч. сварен в подсолена вода ориз, сол, кимион и черен пипер, риган и босилек (подправките са на вкус), 4-5 скилидки чесън (може и повече), 1 с.л. сушени зеленчуци, шепа гъбки (поне 250 грама), 2-3 (че и повече) парченца сушени домати, нарязани на ситно (моите бяха с опушен вкус) и предварително накиснати, както и 1 буркан консервирани домати.

Изпълнението е лесно и бързо: 
Каймата се овкусява със сол, черен пипер, кимион и 1/2 ч.л. риган и се омесва със сварения ориз. Оформят се кюфтета. От това количество се получават 14-16 кюфтета (зависи от големината). Докато се правят кюфтетата, във фурната на 180 С се загрява тавата за печене с 2-3 с.л. мазнина (олио, зехтин, или и гъша мас). Вади се тавата и кюфтетата бързо се нареждат в нея и се връщат във фурната. Пекат се на вентилатор и на 10-а минута се вадят и обръщат от другата страна и се пущат нарязаните скилидки чесън. Пекат се още 10-а минути.





След това се вади тавата и кюфтетата се прехвърлят в друга съдина, а мазнината от печенето се деглазира с малко водичка.
Добавят се нарязаните гъбки и пасираните домати.










Разбъркват се и се връщат кюфтетата. Добавя се и 1/2 ч.л. сух риган, 1 ч.л. сушен босилек и 1 с.л. сушените зеленчуци.

Всичко това се пече във фурната още 10-а, максимум 15-а минути - до сгъстяване на соса.



 




Всичко отнема има няма 45 минути, а резултатът е невероятно вкусно ястие, за което на практика са отделени реално максимум 10-а.