вторник, 22 март 2016 г.

Кюфтета на фурна по средиземноморски


























Лесно и бързо за приготвяне ястие, което става страхотно вкусно. Сякаш е за моментите, когато няма за време за готвене (трябва да е между другото) и се налагат още куп неща за вършене.
Необходими са за 4-6 порции около 500 грама кайма, 3/4 (може и цяла) ч.ч. сварен в подсолена вода ориз, сол, кимион и черен пипер, риган и босилек (подправките са на вкус), 4-5 скилидки чесън (може и повече), 1 с.л. сушени зеленчуци, шепа гъбки (поне 250 грама), 2-3 (че и повече) парченца сушени домати, нарязани на ситно (моите бяха с опушен вкус) и предварително накиснати, както и 1 буркан консервирани домати.

Изпълнението е лесно и бързо: 
Каймата се овкусява със сол, черен пипер, кимион и 1/2 ч.л. риган и се омесва със сварения ориз. Оформят се кюфтета. От това количество се получават 14-16 кюфтета (зависи от големината). Докато се правят кюфтетата, във фурната на 180 С се загрява тавата за печене с 2-3 с.л. мазнина (олио, зехтин, или и гъша мас). Вади се тавата и кюфтетата бързо се нареждат в нея и се връщат във фурната. Пекат се на вентилатор и на 10-а минута се вадят и обръщат от другата страна и се пущат нарязаните скилидки чесън. Пекат се още 10-а минути.





След това се вади тавата и кюфтетата се прехвърлят в друга съдина, а мазнината от печенето се деглазира с малко водичка.
Добавят се нарязаните гъбки и пасираните домати.










Разбъркват се и се връщат кюфтетата. Добавя се и 1/2 ч.л. сух риган, 1 ч.л. сушен босилек и 1 с.л. сушените зеленчуци.

Всичко това се пече във фурната още 10-а, максимум 15-а минути - до сгъстяване на соса.



 




Всичко отнема има няма 45 минути, а резултатът е невероятно вкусно ястие, за което на практика са отделени реално максимум 10-а.




полезен съвет - за пухкави кюфтета

Направени по този начин пържените кюфтета стават много пухкави и вкусни:
Този път като сложих яйцето към овкусената кайма тя взе че стана някак си течна (по-скоро много мека). И вместо да й слагам накиснат хляб, картоф или каквото и да е, добавих 3 с.л. пшенични трици, 1 ч.л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода, загасена с няколко капки оцет.
Ефектът е невероятен...

понеделник, 21 март 2016 г.

Баница с коприва, ориз и сирене




























Първа пролет и с нея първата крехка коприва. Особено подходяща за супа, за ... и най - вече за баница с коприва и сирене в неделната утрин. Каква по-хубава закуска, па и хапване на целия ден (в кутийката и за неделната разходка - вместо някакви ужасни кебапчета - това аз ли го казах???).
Та тази неделя "изневерих" на другите видове закуски и направих баница с коприва (и тя може да бъде закуска я)...
Нещо се отплеснах - по-добре към продуктите и изпълнението
Необходимо са пакет одрински кори на сач (продават ги по 3 големи кръгли кори в пакет - при нас ги вкарват направо от Турция), но има и нашенски на сач, които стават за тази цел; една кафена чашка ориз - сварен в леко подсолена вода;една връзка коприва (нарочно я претеглих 150 грама), около 250 грама сирене и поне 4 яйца, както и олио за намазване и масло около 35 грама.
Изпълнението е лесно:

 Оризът се сварява в подсолена вода. Копривата се попарва с вряла вода за 4-5 минути, изцежда се и нарязва на ситно. Изчаква се да изстинат и се смесват.
 Тавичката се намазнява и се слагат два реда кори така че да значителна част от тях да е отвън (да виси). Слага се обилно от плънката и натрошено на ситни бучки сирене.






Слагат се пак два реда кори, които се намазняват леко и процедурата се повтаря с плънката. На втория ред сложих само от сместа коприва-ориз без сирене.
Отново кори, намасляване помежду им и на третия ред единствено натрошено сирене.







 Накрая с висящите навън кори се затваря баницата. Нарязва се на квадрати. Тук таме се слагат ситни бучици масло.
 Яйцата се разбиват с 1 ч.ч. газирана минерална вода и с тази смес се полива баницата.
 На мен останаха малко кори и плънка и направих в едно саханче една баничка, която освен това и поръсих с настърган кашкавал.






  В това време фурната се загрява на 180С с долен вентилатор и баницата се пече около 40 минути (все пак си зависи от фурната) - но то се вижда кога е готова - при хубаво зачервяване. А аромата, който се разнася при печенето няма как да говоря...



Баницата в саханчето - готова и опечена.
Порция за един по-ящен или двама по-скромни.
Май следващия път вместо да правя една баница в тавата, ще направя поне 4 в саханчета. 
 И поръсена с кашкавал е направо Дзверска...










Голямата баница след изваждането от фурната -

напръсква се със студена вода и завива с кърпа - да си почине за 15-20 минути и е готова за масата. 










Баничката в саханчето пък инсталирах върху две чаши - надупена обратно и се получи т.н. "надупена" баница.
Така си се поохлади и не изпадна.
Просто не съм се сещал да покажа подобна (но из нета има  много).









Докато се усетя и саханчето изчезна, а баницата за отрицателно време бъде ометена. Все едно че някакви огладнели лами се бяха появили незнайно отде...
И снимков материал повече няма.

Дзверски вкусна...