събота, 30 януари 2016 г.

Домашна сланина (друг вариант)

























Преваля януари, но все още не е късно да си направим вкусна домашна сланина - прясна сланина  се намира в момента по месарниците, а и по други магазини, има и на пазара.
За домашната сланинка съм писал и друг път, но този път я направих по друг начин. 
Количества няма да давам, тъй като няма такива - необходими са ни прясно сланина, едра морска сол, разсол (зелева чорба) и подправки.

Сланината се нарязва на късове по желание, като все пак се оформя на парчета до 10-а см на дължина, а на дебелина и широчина в зависимост от самата сланина.
На дъното на емайлирана тенджера се насипва малко морска сол и върху нея се нареждат парчета сланина, обилно се поръсва пак със сол, пак сланина и пак сол. Притиска се с някаква тежест и захлупва с капака.
Оставя се да престои така поне 20 дни. За големите мераклии - може през няколко дни да се разместват парчетата и пак засипват със сол. Отделилата се течност не се изхвърля, а си се оставя в тенджерата.
След 20 дни, парчетата се вадят, почистват се от солта като може леко да се сплакнат.
В тенджера на котлона се слага разсола и се изчаква да заври.

  Ако разсолът е ей такъв - цветен от цЪрвеното цвекло и дюлите в него, още по-добре.
 По принцип в разсола не се добавя каквото и да е, но това не пречи по желание да му се сложи някаква миризмичка (дафинов лист, 1-2 карамфилчета, зрънца бахар и т.н.).
 При завирането, силата котлона леко се намалява и парчетата сланина се пущат по няколко (2-3-4) и се варят докато сланината не започне да става прозрачна (сменя цвета си), но не и повече от 10 мин.
 Вадят се с решетъчна лъжица и се слагат да се оцеждат.
 Процедурата се повтаря до свършване на количеството сланина.
  В това време се подготвя сместа за овалване: червен пипер (може и малко чили), счукан черен пипер, ронена чубрица и задължително зелената част на праза или пресен зелен лук, нарязани на ситно. Всеки има собствена рецепта за овалването.
 Така оваляните парчета сланинка се увиват в домакинско фолио и заминава на съхранение във фризера.


П.П. Ако на някого му е харесала публикацията, може да я сподели с приятели чрез бутоните от долу.

четвъртък, 28 януари 2016 г.

Дръжки от спанак - да ги оползотворим



























Нещо, което стана изключително вкусно и полезно и което по-скоро е за графата полезни съвети, ама ...
На пазара при нас вече има изобилие от спанак на цена 3 лв/кг - непочистен, дръжките и коренчетата. 
Обикновено го мием, изрязваме дръжките и ползваме само листата. 
Този път ми дожаля за дръжките и изрязох само коренчетата - останаха ми цели 160 гр. дръжки, които бихоха старателно измити още веднъж и с остър нож наситнени.
Не че не могат дръжките да влезнат в една супа или в нещо друго, но този път се превърнаха в кюфтета на скара и пържени апетитни бухти.


В купата с наситнените дръжки се чуква едно яйце, добавят се 2 с.л. с връх оризово брашно, 1 ч.л. кисело мляко с малко сода, малко сол и ч.п. на вкус и тестото е готово.
Прецених, че 2 яйца ще са му по-добре и добавих още едно.










Всичко това се разбърква и оставя да си почине малко - поне 15-а мин.

Консистенцията на тестото трябва да е гъста.






Приготвих ги в два варианта:


 Част от тях опекох на грил - тигана .

Станаха страхотни кюфтенца.

Дори и без каквато и да е мазнина.













 Другата част изпържих в малко мазнина.
 Станаха страхотни спаначени "бухти"...


И в двата варианта Дзверски вкусни.

Много здравословни и при това без глутен...







Кебапчета - да си ги приготвим в къщи


























Тли Бапчета и ната! 
Неизтриваем спомен от детството, май преди да се науча да казвам каквото и да е, това е била първата ми изречена смислена фраза - демек три кебапчета и една лимонада. И досега не си ги отказвам - дори най харесвам ей тия пазарските - на огромните скари с дървени въглища, разнасящи пушек и безумен аромат на десетки метри...
В общи линии не познавам човек, който да не обича кебапчета... само че колко от нас си ги правят в къщи - истински домашни? 
Ограничаваме се до покупката на готови за печене като все търсим производител, който да ги прави по вкуса ни. Четем етикетите, съдържанието, добавките и т.н. Докато са печени и топли, често са страхотни на вкус, а на другия ден  - подметки...
Затова си ги правя сам и съм си решил проблема (дори и изненадващо някой да се появи) - дремят си във фризера и не искат да ядат и да пият.
Няма да навлизам и дебрите на спорове за "истинските " кебапчета, разликата им с кюфтетата и т.н.
Просто ще споделя как ги правя и давам пропорциите на 1 кг (със забележката, че правя винаги в по-голямо количество, за да не си играя често често с тях):

Продукти
250 грама телешко
500 грама свински бут или плешка  
250 грама по-тлъстички свински гърди
 (по принцип възприемам кебапчетата като по-мазни и в зависимост от месото, се слагат 600 -650 гр. свинско и останалото сланина).

Подправки
20 грама сол (може и по-малко, въпрос на вкус); 9 грама млян кимион и 7 гр. млян черен пипер 
(допълнителните подправки са въпрос на вкус, но за мен тези са напълно достатъчни)
за приготвянето: още поне 100 грама бучки лед и поне 100-120 мл бира
Приготвяне:
Най-важната част е подготовката на каймата и продължителното й омесване.
Месото се нарязва на кубчета и смила два пъти с месомелачката. Прехвърля се в купа, слагат се подправките и започва омесване като бучките лед се слагат една по една, докато при месенето се разтопят и поемат от каймата. По същия начин се процедира и с бирата. В резултат, от 1 кг месо имаме почти 1,250 грама готова кайма за кебапчета.
Така омесената кайма се оставя в хладилника за поне 24 часа.

След тези 24 часа (че понякога и 36 часа), каймата хубаво отново се премесва за няколко минути и
Следва и другата важна част - оформянето на самите кебапчета:

Най-лесно става със специален за целта шприц (който принципно е доста скъп и не си струва разхода).
С накрайника за пълнене на колбаси на машинката за мелене на месо.  Този вариант път не е много удачен, защото остава доста количество в машинката и накрайника и сетне пък пада яко миене на съдинки.
Оформяне на ръка, по който начин почти е невъзможно да се получат равномерни кебапчета.
И по един мързелив и евтин начин - с пластмасова бутилка от 0,5 л от мин.вода, кола или някакво безалкохолно като се ползва и дървеното чукало на хаванчето.


Бутилката се срязва почти през средата и става една много удобна фуния (или импровизиран шприц).
















С лъжица каймата се пълни в бутилката и с чукалото се изтласква напред - става под налягане и се получават равномерни плътни кебапчета.

Не трябва да се забравя, че каймата трябва да е студена.






Най-добре е оформените кебапчета да се поставят направо върху найлон (от торбички и т.н.), застелен на дъската.
След това внимателно се прехвърлят на плоска съдина, поднос и заминават във фризера.
След 30-а минути се вадят и могат вече да се дооформят.










Готови за печене. Или за съхраняване във фризера като се пренаредят и увият с домакинско фолио и прехвърлят в торбички. След това могат да се пекат на скарата буквално минутки след ваденето от фризера.












Време е за хубавото питие .... 









01.02. 2016 год.
По обективни причини, опекоха ми от замразените във фризера - не бяха се размразили до край дори, но станаха страхотни:



на грил тигана и без мазнина - само една капка













Страхотни, но този път - без питие .... 














5.ІІІ.2016 год.







Вчера ги направих само от по-тлъсто свинско месо - 2 кг месо, мляно 2 пъти, и подправките, както съм ги писал - мисля, че точно тези грамажи са най-удачните.






Нямах време да оформям кебапчета и прибрах каймата като си оставих само 400 грама, които вкарах в камерата на хладилника- почти до стягане.
След това с намазнени ръце ги оформих - придобиха идеална форма, но по дължина всяко си беше за него.
С малко повече играчка ще се успее.










Станаха перфектни! 












П.П. Бирата може да се замени с газирана вода, тъй като не всеки понася вкуса й.

Наздраве!