събота, 9 януари 2016 г.

Зеленчуков гювеч

























Това е ней-лесният и мързелив начин да се направи постен зеленчуков гювеч, който става и като самостоятелно ястие, а в моя случай като гарнитура към нещо месно.Понякога е по-добре месото да се сготви отделно, за да се запази натуралния му вкус..., а зеленчуците да се приготвят отделно.
Например, страхотна гарнитура към заека ми на фурна с бекон и вино.

Продуктите са ориентировъчни: 250-300 грама печурки; 2-3 моркова; 1-2 корена пащърнак; една глава чесън; 6-8 главички лук; 2-3 картофа; 1-2 домата; сол и черен пипер на вкус;  риган, джоджен, червен пипер; може и чили и задължително олио или зехтин....

Изпълнението е простичко:


 В голяма тава се слагат нарязаните продукти: 
 картофите на 4-6 парчета, лука или на половинки или на четвъртинки; гъбките на по две; морковите и пащърнака на кръгчета и т.н. 
  Сипва се солта и подправките, залива се с мазнинката и се размесва с ръце. Те са най-подходящи за тази цел.








 Всичко се изсипва в леко намазнен гювеч. 










 

Отгоре се нареждат кръгчетата нарязан домат, затваря се и заминава във фурната.

 Фурната е студена, слага се гювеча и се включва на 200 или 220 С и се забравя почти за 2 часа.
  По някое време може да се махне капака и да се допече отворен, за да хванат зеленчуците отгоре коричка.





Невероятна вкуснотия...  Разкошно ястие или мезе - кой както го възприеме... и при това за 5-6 човека на цена около 4,50 лв от зор ...

Печен заек на фурна с бекон и вино

За първата година от първата публикация в Блога ми реших да почерпя виртуално с едно много вкусно и апетитно зайче.

 Необходими са: 1 заек около 1,5 кг; 250-300 грама гъби печурки; приблизително 250 грама пресен бекон (може и прошуто, може и пушен бекон); сол, черен пипер - на вкус; 1 в.ч. бяло вино (в случая пенливо - просеко). По желание и малко масло, дафинов лист, по няколко зрънца бахар и черен пипер и 1-2 скилидки чесън.

Приготвянето:

 Зайчето се разфасова на порции като главата и вътрешностите се отделят (ще се ползват за една бърза супа).
  Не се маринова предварително, тъй като е питомно и няма нужда.
 Както са си в тавата, се осоляват и овкусяват с черния пипер.
 Може и всяко парче да се намаже с малко масло.








 Всяко парче заешко се пробожда с ножа и около него се навиват лентичките пресен бекон (също овкусен предварително с малко сол, черен пипер (нищо не пречи и друга любима подправка).
 Нареждат се в леко омаслена йенска тенджера с капак, заливат се в виното и се добавят подправките.







 Тавата се пъха във фурната и се пече на 200 С около час.
 Вади се, добавят се нарязаните гъби, леко се разбъркват и съдината се връща във фурната за още 30-а минути без капак.
 Времето е достатъчно за гъбките да се опекат и мръФките да хванат тен.












Опечените мръФки след малка почивка се нареждат в плато и сервират така (всеки да си избира), а гъбките със соса от печенето се сервират отделно.

 По желание сосът може да се сгъсти малко.










 Може и да се сервира със специално направен за целта за гарнитура зеленчуков гювеч.
  (отделно на друго място как го правя).











 


Ето една такава порция.

Дзверски вкусно зайче!

Сочно е и вкусът на месото не е притъпен от множество подправки.





П.П. Зайчето бе на промоция - 6,00 лв/кг  и цялото ястие излезна има няма 10 лв като се има предвид, че виното бе от скъпото.






полезен съвет - за ползата от чесъна



















Изрезка от стар вестник - запазил съм я. Пробвано е ... не знам дали ще съм дълголетник (по-скоро не), но ми се отрази добре ...