четвъртък, 31 декември 2015 г.

Свинско, печено в майонеза



























Това е поредната не рецепта, а начин да се опече изключително вкусно месо за вечеря (за обяд или просто ей така за себе си или за гости).

Нарочно няма да давам количества освен ориентировъчните за двама човека - около 600 грама свинско, нарязано на произволни по големина късчета - 3х4 см примерно и леко овкусено с черен пипер, сол, риган или други любими подправки.
Трябва ни и една домашна майонеза - също въпрос на избор  : за майонезите съм писал вече доста



В съдинката за печене слагаме на дъното няколко лъжици майонеза и отгоре нареждаме кубчетата месо.













Отгоре изсипваме останалата майонеза.


Ами това е ....













Пече се на 180 С до готовност - хубаво да се зачерви.

Необходими са около 45-50 минути. Все пак зависи от количеството месо, от фурната и т.н., но това е ориентировъчно.










Сервираме с гарнитури по желание - млечна салата със зелентии, и т.н. и т.н. ...


Върви си с всякакво питие - за мен само с любимото, а останалите го прекарват с винце ....

Дзверски вкусно печено!

вторник, 29 декември 2015 г.

Пълнени пилешки бутчета - предложение за НГ и не само




























Това е едно изключително вкусно ястие, което може да се поднесе и на тържествена вечеря, и за гости, и просто за вечеря.
По-важното е, че търпи всякакви разновидности и не е някаква обвързваща рецепта дет трябва стриктно да се спазва - важен е принципа на приготвянето ....
и все пак :

Необходими продукти: за 4-6 човека - поне четири цели пилешки бутчета. Едно е дори в повече на един нормално хапващ човек, тъй като е поне 300 грама ...
За плънката: в случая около 300 грама гъби, 1 връзка пресен лук,1-2 скилидки чесън, малко поизостанал кашкавал от хладилника (нарязан на ситни кубчета); 
Носи шунка, колбас, нарязани кисели краставички, синьо сирене и изобщо каквото има в момента.
Подправки - минимум - малко сол, черен и червен пипер. Носи и риган, босилек и каквото ти ду`ша сака ...

Изпълнението: 
Най трудната част е обезкостяването на цялото пилешко бутче:


Бутчето се срязва с остър нож от горната става и сетне с остър ноже се върви надолу покрай костта и ставата като се отпрятва навън.
Като се стигне до долната става се отсича. 
Така обезкостеното бутче се цепва и внимателно от вътре, за да се получи по-голям джоб.











На практика изрязаната част изглежда ей така.
Може се ползва за бульон вместо да се изхвърля.












Обезкостеното бутче изглежда ей така (нека горното кокълче си стои - да има какво да се чопли) ...
Подготвя се плънката: запържват се чесънчето, нарязания лук и сетне почистените и нарязани на ситно гъбки. 
Оставят се да изстинат и се смесват с останалите продукти за плънката.






 




"Джоба" на всяко бутче хубаво се натъпква с плънката, добавя се още малко, прихлупва се с останалите части от месото.









 






Всяко бутче се връзва с домакински конец.












Така оформените бутчета се нареждат в намаслена тавичка, личва се малко (ама малко - не повече от кафяна чашка) водичка (бяло вино, бира - въпрос на предпочитание). Нареждат се наоколо обелени картофи, колкото поеме тавичката и се завива с алуминиево фолио.





 Тава опакованата тава заминава в предварително загрята на 220 С фурна за 30-а минути.
 След това се маха фолиото и се дозапича до хубаво зачервяване на 180 С за около 20-а или малко повече време.
 (Макар че всеки си знае фурната)








Сервират се цели или нарязани на порции с част от соса от печенето.

Цялото бутче изглежда Дзверски .....










Ето го резнато!
Невероятно просто.
Може да отсрами всеки и пред гости и пред себе си дори...
Издържа на много питиета ...

И най-важното подходящо за "бюджетна" Нова година, и за посрещане на гости ...

И най-важното: не струва повече от 8-9,00 лв, а може да изпие и за 20,00 !!!!

Кюфтета с кайма и картофи


 Нямах намерение да пиша нищо за кюфтета с кайма и картофи, но наскоро видях подобно питане във ФБ какви и колко картофи да се сложат в каймата вместо хляб, та се подсетих, че насрокоро си бях правил експеримент, та да да споделя - може и да се окаже полезно.
 Най-често за добавка към каймата при правене на пържени кюфтета препоръчват да се слага мекото на сух хляб - накиснато и изцедено. Да но за мене много по-добър вариант е да се сложат картофи: може сурови и настъргани на ситно, може и варени и намачкани направо на пюре. Достатъчно е да се сложат около 200 грама картофи приблизително на кг кайма, за да станат кюфтетата по-вкусни.
 Преди няколко ни бях "изненадан" и трябваше набързо да се отсрамя с една вечеря за няколко човека, а по принципа на всеобщата гадост - точно в този момент имах само 500 гр. смляно месо и в щайгата куп картофи.
 И така:

 Необходими продукти: по 500 гр. смляно месо и обелени картофи, които се настъргват на ситно ренде; 1 яйце, 1 глава лук нарязан на ситно или настърган и леко оцеден; 1 с.л. кисело мляко, в която се гаси 1/2 ч.л. сода; черен пипер, кимион, индийско орехче, червен пипер - по 1/2 ч.л. и няколко стръка магданоз, нарязан на ситно.

 Приготвяне: настърганите картофи леко се оцеждат и смесват с останалите продукти и подправки. Меси се добре с ръце няколко минути. Тайната на хубавите кюфтета поначало е в по-продължителното месене с ръце. Каймата се оставя да си почине добре. 


  Оформят се кюфтетата (тези на снимката са без магданоз) като от това количество продукти излизат 14-15 броя, докато в тигана се загрява мазнината.










 След като мазнината се е загряла и са пуснати първите кюфтета, се намаля силата на котлона с 1/3, а мазнината трябва да е малко повече от средата на сложените в нея кюфтета.
 Не е необходимо да се овалват в брашно. Така стават по-меки.
 Ако се овалят в брашно, външната част става по-твърда като коричка.






Пържат се до хубаво зачервяване и се слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната мазнина, макар че такава няма в действителност.













Готови сме и можем да засядаме на масата.
Вкусът на картофите почни не се усеща, носело е и повече картофи.
 Без значение е дали са настъргани или сварени и намачкани на пюре. Някаква разлика съществена не се усеща.



П.П. Подобни са кюфтетата ми с кайма и леща