четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Карфиол кюфтета с извара

Поредните дзверски вкусни кюфтета след КЮФТЕТАТА ОТ ИЗАВАРА,и кюфтенцата "ЧУДО" този път от карфиол и извара.


 Продукти
350 грама суха извара (в моя случай домашна)
300 грама сварен в леко подсолена вода карфиол (или посолен и сварен на пара)
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
2-3 с.л. царевично брашно за добавяне и още толкова за овалване
черен пипер на вкус и сол при необходимост; 
1-2 ск. чесън - обелен и пресован
подправки - по малко мащерка и риган (по 1/2 ч.л.); 1/4 ч.л. индийско орехче
(не са задължителни - може да се сложи всякаква любима подправка)

 Приготвяне:
От просто по просто:
Свареният карфиол се оцежда и се слага в голяма купа, намачква се с уреда за пресоване на картофи или с вилица (нека останат парченца), добавят се изварата, яйцето и царевичното брашно, смесено с бакпулвера, както и подправките. (Добавих и по 1/2 ч.л. смлян кимион и розмарин). Всичко се омесва. Трябва да се получи гъста смес, която лесно да се оформя на кюфтета с намазнени ръце. При необходимост може да се добави още малко царевично брашно.

 Оформените кюфтенца се овалват в царевично брашно и слагат върху домакинска хартия - лека да поеме влагата от тях.

Пържи се в силно загрята мазнина, като след загряването се намалява с 1/3 (от 9-та на 6-та степен). В името на експеримента няколко изпържих заедно с кюфтетата от телешко, а останалите - в нова мазнина.

Пържат се до хубаво зачервяване.
На снимката добре се вижда кои са пържени с кюфтета, и кои самостоятелно.
Признавам си, без бой, че тези с кюфтета бяха по-вкусни.

Дзверска вкуснотия.
Страхотни кюфтета. От това количество излизат 12-13 кюфтета в зависимост от размера и за цена няма да говоря - просто е без пари - около 2,50 лв - по 0,20 лв на кюфте, а могат четирима човека да хапнат страшно добре.
 И при това страхотно диетично. 
 Върви си с питието и салатката. Може и с майонезено-чесново сосче.

сряда, 7 октомври 2015 г.

Крем супа от тиква със синьо сирене



 При толкова много тикви просто си е грехота да се пропусне направата поне веднъж на крем супа от тиква.
 Тиквата има и това свойство да е еднакво вкусна както сладка, така и солена.
Продукти: за 4 порции
0,600 гр. обелена и нарязана на парчета тиква; 1 главичка почистен и нарязан лук, 1-2 ск. чесън; 1 с.л. масло и 1-2 с.л. зехтин. По желание и един морков, обелен и нарязан. Сол и черен пипер на вкус.
 За поръсване: 50-60 грама синьо сирене (ако няма - каквото има); кедрови ядки (просто в къщи открих мъничко и ги сложих, та затова ги споменавам); или крутони.


Приготвянето: от просто по просто. В тенджерата се загрява зехтина и последователно се запържват чесъна лука, тиквата и моркова. Залива се с около 1 - 1,2 л вода и се вари на умерен огън (6-та степен от 9) около 40 минути. С пасатора се пасира, както си е в тенджерата, овкусява се със солта и черния пипер, добавя се и маслото и като се разбква се вари още 4-5 минути.
При сервирането отгоре се наръсва с настърганото сирене и ядките, или с овкусени крутони, или просто така - с бучка масло и нарязан на ситно магданоз, или пък с лъжица сметана, гъсто кисело мляко. Кой както си я хареса....

 Ястие, което излиза стотинки и е дзверски вкусно.

вторник, 6 октомври 2015 г.

Кактусова смокиня и гъши дроб


Попаднах на този екзотичен плод съвсем случайно.


Хареса ми на външен вид и като име - кактусова смокиня.
Позачудих му се, че взех и купих.

Ами сега ? Как да го оползотворя или да го изядем.
Чичко Гугльо ме препрати ей тука във Фрамар.бг  и бях очарован от прочетеното. Който иска, може да прочете.
Плодът се бели с остро ножче - тъничко и остава сърцевината, леко лепкава и уханна.
 Веднага биде нарязан и опитан. Многооу вкусен. Само дето има едни ситни семчици (няколко са) - та внимание за зъбките!
  

 С върха на ножа, семчиците търпеливо ги издълбах. Вижда се на снимката.
 Така отстраних проблема с тях.










  Жълти, червени и зелени. Цяла палитра от цветове и вкусове.

 Е, като е екзотичен плод, защото пък да не го приготвя с ... Гъши дроб. С нищо друго, разбира се.
  Нарязват си три плода на кръгчета (семчиците се чистят по желание). Парчето гъши дроб - 200 грама, се нарязва на филийки.
 На дъното на саханчето се слагат ред резени кактусова смокиня, нареждат се парчетата дроб, лек со соли - просто идея сол, отгоре пак ред резени плод и за завършек тънички резенчета твърдо сирене (гауда и т.н.). Единият ред е със зелени, най-горният - с червени..( просто за красота).

Пече се на 200 С в загрята фурна за 10-а, максимум 15 минути.

 Няма да описвам вкус и аромати. Дзверска вкуснотия. Върви си добре с бърбъна ми.


За двама човека е напълно предостатъчно.
Аха цената: 5 лв за дроба и 1,20 лв за три броя кактусови смокини.