четвъртък, 20 август 2015 г.

Пържен хрупкав колиос (кольос)


На тези рибочета попаднах съвсем случайно - блеех си пътьом към къщи по пазара и тъкмо се бях загледал по едни патладжани като тикви, кат щях да се блъсна в един младеж дет носеше едни кашони  с риба... Та се пъхнах в рибното магазинче - тъкмо им доставяха куп прясна риба. 
  

  Погледа ми веднага се задържа върху рибките с екзотично име "колиос".       Полюбопитствах що за рибки са и ми обясниха, че тази година за пръв път ги получават направо от Гърция и били някакви малки гръцки скумрийки.
     







И действително са си направо някакви бейби скумрия - около 20-а см и всяка тежи почти по 50 грама.

 Купих 600 грама за 3,00 лв, почистих ги буквално за 5 мин., много лесно се чистят и започнах да им се чудя как да ги приготвя, макар че препоръката беше за пържене.  Жената рече - солиш и пържиш ... 



Е, ама не - порових се във вездесъщия Гугльо и излезнаха няколко резултата - риба "колиос", "кольос" и след "колиос" беше обяснено малка дребна испанска скумрия. И толкова - иначе се появиха куп хотели и др.п. с това име. Ни рецепта, ни дявол - дори и в специализирани рибарски сайтове... И реших да си я приготвя по моя си начин:
 След почистването и измиването рибките се прехвърлят в една голяма емайлирана купа, посоляват се с една ч.л. сол, сипват се 3-4 с.л. соев сос, 3-4 с.л. оцет и чашка вода - колкото да ги покриее и се оставят за час два на хладно.
 


След това се подсушават върху кухненска хартия и обилно овалват в царевично брашно, в което е сложена малко сол.
Оставят се за 10 минутки да престоят и брашното "да дръпне".
 В това време се разбива един белтък с 1-2 с.л. вода, рибките се топят в белтъка и отново овалват.




Този път в смес от царевично брашно с малко грис 1-2 с.л., с добавка на сол и черен пипер.

 Пържат се в загрята мазнина, в която са поставени 1-2 скилидки чесън.
 Пърженето е до хубаво зачервяване.










 Красота! При пърженето не е поемат мазнина и остават хрупкави.








После в същата мазнина може да се изпържат 3-4 картофа нарязани на пръчици.








 И да се завържи с нарязан на полумесеци лук, който след осоляването може и да се карамелизира с малко захар.












 За една порция са достатъчни 4 рибки, т.е. от 600 гр. излизат цели 3 порции - с цена от 1 лв за порция.












Никакви кости, освен гръбначната ... Лесна за хапване и дзверски вкусна рибка.

И яко носи на добре изстудено питие ...

 

полезен съвет - сода вместо шампоан

  Содата при необходимост може да замени шампоана за коса Налейте малко вода в содата, замесете я във вид на паста и я нанесете върху косите, след това ги изплакнете обилно. Косите ще бъдат чисти, меки и блестящи; освен това содата отстранява отлично остатъците от лак и друга козметика.

сряда, 19 август 2015 г.

Пикантно телешко върху канапе от качамак

Необходими са ни 400 грама телешко, 200 гр. царевично брашно; 100 гр. моцарела, сол и черен пипер, малко чили; 50 мл уиски (водка, ракия без аромат), бучка масло и май това е...
Изпълнението е лесно:
Телешкото се реже на две големи пържоли, леко се начуква, опиперява се и се слага в подходяща съдина и залива с уискито. Обръща се няколко пъти в течността и се оставя на спокойствие в хладилника за няколко часа. Може да се добавят и 2-3 с.л. соев сос.



В дълбок тиган се слагат 5 ч.ч. вода и се загрява до завиране. Царевичното брашно се изсипва наведнъж и бърка енергично като силата на котлона се намаля наполовина.  Като започне лопатката да прави диря, е готов. Не се соли, а в него се слага настърганата на ситно моцарела и се разбърква до разтапянето й. Добавя се и 1/2 ч.л. черен пипер.
 



 Тавичка с размери 20х25 се застила с хартия за печене и топлият качамак се изсипва в нея.
Хитрина: хартията добре се намокря, намачква се леко и тогава по-лесно за застила и заема формата на тавичката.






 Качамака бързо стяга в хладилника и се оставя там- докато дойде време за сервиране.
  В тиган се загрява 1 с.л. мазнина и две парчета телешко се запържват от двете страни максимум по 3-4 минути и се вадят върху дъска да си починат малко, а в мазнината се сипва маринатата и бучка масло. За 2-3 минути сосът е готов.

В голяма плоска чиния се нареждат парчетата нарязан качамак, върху тях се слага тънкофайски нарязаното телешко и се залива със соса.

Дзверска вкуснотия...










П.П. телешко - 4,00 лв, моцарела - 1,30 лв; цар. брашно - 0,25 лв; Май уискито идва най-скъпо - около 1,50 лв.
Ами това е ...

Наздраве! И да ни е вкусно!