събота, 13 юни 2015 г.

Заек в гърне



Невероятно вкусен заек, приготвен в глинено гърне.


Необходим ни е един заек, 100 грама бекон (английска сланина с месо)- нарязан на ивици, 2 глави чесън, 6-7 глави лук, 3-4 моркова,1 500 грама печурки; шепа сушени домати (ползвам ги, защото имам доста от тях); 250 мл бяло вино;  сол и черен пипер на вкус; риган; царевично брашно за овалване и мазнина за пърженето.

Изпълнението е лесно: заекът се нарязва на порционни парчета, които обилно се овалват в царевичното брашно смесено със сол и черен пипер. Докато месото си почива, в тигана се загрява малко мазнина (2-3 с.л.) и в нея се запържват парченцата бекон. Прехвърлят се в тенджерка и в същата мазнина се запържва заешкото месо.


  Докато месото се пържи на порции, се нарязват зеленчуците - предпочитам чесъна да е на цели скилидки, лука и морковите на ситно, а гъбите на по-едро.


 В същата мазнина се запържват чесъна, лука, морковите и гъбите. Слагат се и сушените домати, сол, черен пипер, риган и се налива виното. Оставя се да покъкри не повече от 10 минутки.
 


  На дъното на гърнето се слагат 2-3 дафинови листа; отгоре се изсипват зеленчуците, върху тях парчетата заек и най-отгоре парчетата бекон. За разкош може да се "хвърлят" и 3-4 резенчетата лимон.
 От малко брашно и водичка се замесва тесто с него се запечатва капака  на гърнето. Слага се във фурната и се пече 1 час и 45 минути на 200 С или 2 часа на 180 С.


  Ами това е ... Сетне идва моментът да се насладим на изключително дзверски вкусното зайче с хубаво питие ...

четвъртък, 11 юни 2015 г.

Пикантни шишчета от скариди на пара


 Необходими са ни по-едри скариди (от типа на тигровите), соев сос, смлян бял пипер, лимонов сок, пикантен сладко лютив сос (продават такъв почти във всеки магазин).



С остър нож се почистват всички мустачета, крачета и др.п. Скаридата се цепва по средата, вади се централната вена (черно-синя) и се почистват вътрешностите от към главата.
 Нашите скариди са готови за мариноване.


  Скаридите се слагат в купа, заливат с 2-3 с.л. соев сос, 2-3 с.л. лимонов сок, 3-4 с.л. от сладко лютивия сос, малко черен пипер и ги оставяме да преседят на хладно 3-4 часа.

 

Нанизваме по три броя на шишче и в кукъра да се варят на пара - 10-а минутки са им напълно достатъчно.

Щом сменят цвета си и се зачервят от срам, са готови ... 




Невероятно мезе към водката...



Кокошка с булгур


  Това е едно изключително вкусно ястие, което се приготвя с минимум продукти - на практика са само два - хвъркато и булгур. 
  Преди време бях на гости при едни приятели, които ме бяха поканили на обяд "изненада" - домашен петел с булгур. Беше нещо безумно вкусно. Мина се време и съвсем наскоро случайно в един магазин пакет с ситно натрошен булгур (точно такъв дет тогава ми показаха, че са ползвали) и веднага направих асоциацията с Петела. Да ама кат няма домашен петел, к`во праИм ?  Ами просто го заменяме с домашна кокошка (поне такава имам със сигурност във фризера) ... Е, ако и това го няма, заменяме с голямо пиле от магазина ... Само да е по-голямо и по-тлъстичко!

 Необходими са ни една домашна кокошка (нашата бе точно 2 кг), 400 грама булгур (от ситния или натрошен булгур - продават го почти във всеки магазин), 1 глава лук, 1-2 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус.

 Приготовлението е сравнително бавно, а този път нямах и много време и ползвах тенджера под налягане - с нея става значително по-бързо.

 Измитата кокошка заедно с малко сол се сварява до пълна готовност в тенджерата под налягане. (По желание може да се сложат чесън, лук, морков, дафинов лист и куп други неща, но исках да си запазя вкуса на домашната кокошка и затова само солчица). Кокошката се оставя да се поохлади и се обезкостява и месото накъсва на едри късове.

 Докато пилето се изстудява, в тенджерка в малко загрята мазнина се запържват чесъна и лука, добавя се булгура - за 3-4 минутки, колкото да го "грабне огъня". Залива се с приблизително 800 мл от бульона дето варихме кокошчицата и оставяме да покъкри 10-а - 15-т минутки.



 В леко намаслена тавичка смесваме месото от кокошката, добавяме сол (ако има нужда), малко Чърно пиперче и хоп във фурната на 180-200 С - за не повече от 30-а минутки.- колкото да се посгъсти и позачерви.
 Предпочитам да е по-сочно и го оставих точно така.





Сосчето може да се отапя, булгурът се е разкапал и поел всички аромати на домашната кокошка.

Дзверска вкуснотия.

Е, ако има Петел - ще е по-добре, но и така става ...