четвъртък, 2 април 2015 г.

Пържена САЛАКА


САЛАКА!
Като видях надписа на етикета, ми прозвуча доста екзотично и ме заинтригува. 
Признавам, че за пръв попадам на тази рибка. Оказа се, че е семейство Херинги - балтийска дребна херинга с невероятно нежен вкус. Лесна за чистене. Има един недостатък - много бързо свършва ....

1 кг салака, почиства се от вътрешностите, както казах много лесно - леко порване с ножчето и всичко се вади с едно дръпване. 
Измива се много добре и се подсушава с кухненска хартия.


 В един ей такъв пластмасов плик с цип слагам горе долу 3/4 ч.ч. царевично брашно, 1 с.л. сол и ч.л. черен пипер.
Разтърсвам торбичката, пущам всички рибки вътре и пак няколко пъти я разтърсвам.
Така рибката се овалва хубаво в брашното - всичко е чисто, чисто.
И дори я оставям да си поседи там 10-а минути.






Прехвърлям всичко в друга съдина и по няколко рибки се пържат в дълбок тиган със силно загрята мазнина. Тези дни имам мас и затова смесвам мас и олио поравно.

Пържи се до хубаво зачервяване на рибките.

Вадят се и се поставят върху кухненска хартия - на решетка. Така се запазват хрупкави.





Не ме домързя да я почистя от главите и гръбнаците.

Страхотно вкусна рибка.

Хареса ми много повече от средиземноморските сардини.

Върви си с бира и най-вече с бяло винце.

Пържоли от свински врат (мариновани в прясно мляко)


Всъщност и това не може да се нарече рецепта - това просто е един по-различен начин да се приготвят невероятно крехки и вкусни пържоли.

За 4-6 човека са необходими около 1 кг свински врат, нарязан напречно на 7-8 пържоли; около 1 ч.ч. прясно мляко; сол и черен пипер на вкус; брашно за овалване, 1/2 ч.л. риган и/или мащерка (въпрос на вкус); малко мазнина за пържене и 1 чаша бяло вино.

Нарязаните пържоли се слагат в подходящ съд (с капак) и се заливат с прясното мляко, колкото да ги покрие. За тази цел ползвам найлонови торбички, които се връзват. И направо се забравят в хладилника - обикновено ги слагам късно вечерта и на следващия ден надвечер се приготвят.
Преди приготвянето млякото се излива, пържолите подсушават леко с кухненска хартия и лекичко се опиперяват. Брашното се с смесва с ригана (мащерката, може и друга любима подправка), една идея сол и в пържолите се овалват в тази смес. Пържат се в силно загрята мазнина за по 2-3 минути от двете страни. Най-добре става, когато се смесят олио и мас.
Запържените пържоли се прехвърлят в йенска тенджера, заливат се с 1 - 2 с.л. от прецедената мазнина от пърженето, леко се посоляват, добавя се чашата бяло вино и се похлупва с капака.  Пече се на 200 С максимум 20-25 минути.


По мое предпочитание - в края на печенето махам капака и още веднъж опиперявам (просто си ги харесвам с повечко черен пипер).
Сервирам ги направо с йенската тенджера, а като добавка - пържени картофи, зелена салата и .... задължително чашка хубав алкохол.
Стават невероятно крехки и дзверски вкусни.

неделя, 29 март 2015 г.

Да не ти стига времето .... (фотоотчет)

Признавам си, честно, било страшна работа да не ти стига времето - дори и за любими занимания ....
Затова ще направя един кратък фотоотчет от тези дни:

правих овче сирене


пекох пълнена юрдечка
накъсана и сервирана
пекох и един джолан
и едни истински катми
дробчета, език, кашкавал и масло - на фурна
И това всичко за 10 дни .... ако остане време, ще пусна и рецепти ... 
Новата седмица се очертава още по-луда - сигурно няма да има време за хапване на крак, та камо ли за готвене???!