понеделник, 2 март 2015 г.

Салата нахут, авокадо



Салатата се оказа рядко сполучлива, изключително вкусна и носеща на пиене .... И при това изключително засищаща и здравословна (за тези, които държат да им е здравословно).
Това е поредната салата с авокадо. 
В последно време почти няма ден, в който да не правя някаква салата с него (с пиле, майонеза, домати, и т.н.), но тази стана - не може да се опише, трябва да се опита.

Продуктите ми са напълно ориентировъчни:
1 консерва варен нахут ( 200 грама); 80 грама сварен зелен грах; 1 морков - сварен и нарязан на кубчета; 1 авокадо нарязано на кубчета; 1 домат (само твърдата част) нарязан на кубчета; 1 лимон (малко от кората се настъргва) и се изцежда сока му; малко сол (на вкус); черен пипер (сложих смес от четири вида пипер); 2-3 с.л. зехтин 
За любителите на лютичкото - и малко чили (на люспи).

Всичко това се смесва, разбърква и слага в хладилника за час-два.
По желание може да се насипе отгоре и ситно нарязана зелентия - напр. магданоз, но реших, че ще ми дойде в много ....
Слага се на масата, задължително с изстудено питие и Наздраве ...

"Рошави" кюфтета






Такива кюфтета съм правил преди много много години (в едно такова да го нарека "по-нямащо" време) и често са ме "спасявали" в трудни ситуации и не се бях сещал за тях, ама наистина ... до онзи ден, когато Чедото заяви, че й се ядат картофени кюфтета, "ама не съвсем." 

Продуктите са по 0,5 кг кайма (по желание смес, свинска и т.н.) и картофи; 1 връзка магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1/4 ч.л. индийско орехче

Изпълнението е простичко: картофите се обелват, настъргват на едро ренде, леко изстискват и смесват с каймата. Добавят се яйцата, ситно нарязания магданоз и подправките и всичко се омесва добре.
Оформят се кюфтета и се пържат на по-слаб огън (примерно на 6-та степен от 9 на котлона) - до готовност.
Не е необходимо да се овалват в брашно, а при пърженето от по-едро настърганият картоф стават някак си "рошави" ...



Този път реших малко да ги "подобря":

С белачката от една тиквичка изрязох лентички, увих кюфтета и закрепих с клечка за зъби ...















ето ги - при пърженето. Сетне като се извадят от тигана, се маха клечката ...











Та така се приготвят рошави кюфтета, хем и картофени, ама не съвсем ...

(При тази пропорция на кайма и картофи вкусът е балансиран, но ако се увеличи количеството на картофите стават вече картофени. )

Страхотно вкусни ....






събота, 28 февруари 2015 г.

Кокоски (с шоколад)


Това са едни изключително лесни, приятни и вкусни бисквитки-десерт с минимум продукти и е много подходящ за тези, на които им се хапва сладичко, а не бива да поемат глутен.

Необходими са ни: два белтъка, 2 с.л. кафява захар; 1/2 ч.л. ванилова захар; 50 грама кокосови стърготини;
(за разкош и 20-30 гр. едро настърган шоколад)

Приготвянето е от просто по просто:
Белтъците заедно със захарта и една идея сол се разбиват до втвърдяване.
Към кокосовите стърготини се добавят ваниловата захар и настъргания шоколад и с шпатула разбитите белтъци и се смесват.


С обилно намазнени ръце от получената смес се откъсват топчета, оформят като топчета или "пирамидки" и се нареждат в тавичка върху хартия за печене.



Докато се оформят кокоските, фурната се загрява на 180 С, и се пекат максимум за  10-а минути.
(Може и на вентилатор на 160 С за 7-8 минути) - отвън стават хрупкави, а от вътре мекички и приятни на вкус.



Необходимо е малко търпение да изстинат. От това количество продукти се получат 20-а броя. Могат да издържат до една седмица и да стават все по-вкусни ...

Подходящи са не само за кафето, но и към питието - пробвах вече, а шоколадът придава невероятен вкус...