понеделник, 2 март 2015 г.

"Рошави" кюфтета






Такива кюфтета съм правил преди много много години (в едно такова да го нарека "по-нямащо" време) и често са ме "спасявали" в трудни ситуации и не се бях сещал за тях, ама наистина ... до онзи ден, когато Чедото заяви, че й се ядат картофени кюфтета, "ама не съвсем." 

Продуктите са по 0,5 кг кайма (по желание смес, свинска и т.н.) и картофи; 1 връзка магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1/4 ч.л. индийско орехче

Изпълнението е простичко: картофите се обелват, настъргват на едро ренде, леко изстискват и смесват с каймата. Добавят се яйцата, ситно нарязания магданоз и подправките и всичко се омесва добре.
Оформят се кюфтета и се пържат на по-слаб огън (примерно на 6-та степен от 9 на котлона) - до готовност.
Не е необходимо да се овалват в брашно, а при пърженето от по-едро настърганият картоф стават някак си "рошави" ...



Този път реших малко да ги "подобря":

С белачката от една тиквичка изрязох лентички, увих кюфтета и закрепих с клечка за зъби ...















ето ги - при пърженето. Сетне като се извадят от тигана, се маха клечката ...











Та така се приготвят рошави кюфтета, хем и картофени, ама не съвсем ...

(При тази пропорция на кайма и картофи вкусът е балансиран, но ако се увеличи количеството на картофите стават вече картофени. )

Страхотно вкусни ....






събота, 28 февруари 2015 г.

Кокоски (с шоколад)


Това са едни изключително лесни, приятни и вкусни бисквитки-десерт с минимум продукти и е много подходящ за тези, на които им се хапва сладичко, а не бива да поемат глутен.

Необходими са ни: два белтъка, 2 с.л. кафява захар; 1/2 ч.л. ванилова захар; 50 грама кокосови стърготини;
(за разкош и 20-30 гр. едро настърган шоколад)

Приготвянето е от просто по просто:
Белтъците заедно със захарта и една идея сол се разбиват до втвърдяване.
Към кокосовите стърготини се добавят ваниловата захар и настъргания шоколад и с шпатула разбитите белтъци и се смесват.


С обилно намазнени ръце от получената смес се откъсват топчета, оформят като топчета или "пирамидки" и се нареждат в тавичка върху хартия за печене.



Докато се оформят кокоските, фурната се загрява на 180 С, и се пекат максимум за  10-а минути.
(Може и на вентилатор на 160 С за 7-8 минути) - отвън стават хрупкави, а от вътре мекички и приятни на вкус.



Необходимо е малко търпение да изстинат. От това количество продукти се получат 20-а броя. Могат да издържат до една седмица и да стават все по-вкусни ...

Подходящи са не само за кафето, но и към питието - пробвах вече, а шоколадът придава невероятен вкус...



"Пушено" филе от пиле





Това е едно невероятно вкусно филе от типа на "пилешката" пастърма, което се приготвя изключително лесно и е невероятно мезенце и си върви с питието просто безапелационно.


Може би вече е станало ясно, че колбаси, луканки, филета и др.п. не купувам, а ако случайно някой се излъже да донесе подобен купешки продукт (с изключение на конската луканка - все още не съм си осигурил доставчик на конско), просто го подарявам. От години не знам вкуса на купешката кайма, на купешките салами и др.п. И не искам да го знам ...
(Обещавам някой ден, живот и здраве, да посветя една голямааа публикация именно на това какво купуваме под формата на суджук или луканка, да обясня защо е по-красива от домашните и в пъти по-ужасна ....).
Та да се върнем на "пушеното" пилешко филенце....

Количествата ми са напълно ориентировъчни, защото това го правя по няколко пъти в месеца (дори и в летните месеци). 

Необходимо ни е пилешко филе, без кожа, - около 500 грама.

За маринатата: 1 л вода; 5 пълни с.л. сол; 1 с.л. захар; 5-6 зърна черен пипер, няколко зрънца бахар, 1 даф. лист; обелките на 5-6 глави лук; 1-2 пакетчета чай;  

Приготвянето е от просто по-просто:
Приготвя се маринатата като всичко се сварява в тенджерка и се оставя да изстине хубаво. Вътре се бухва оформеното филе на две красиви парчета (впрочем маринатата е за по-голямо количество месо), притиска се с чиния и се оставя вътре от 10-12 часа до едно денонощие (в зависимост от вкуса - колкото повече преседява, толкова по-соленичко ...). Вади се, измива се добре и се подсушава... 
Закача се на връФка или на кукичка и се оставя на проветриво място да престои поне ден-два, сетне в хладилника - за още 2-3 дни и е готово за консумация.

Лелееи, писах повече, отколкото време отнема да го направиш ...

Този път го направих в първата част стриктно, закачих на куката и провисих в камината - далече от огъня за няколко часа (та затова казвам "опушено", но иначе от лука и чая си променя и цвета и вкуса), после да престои ден-два и е готова за хапване ...



ето го - да си поема от пушека














тука е след три часа 












 а тука - само два дни по-късно. Защо го сервирах с картофена салата и аз не мога да си обясня, но си беше безумно вкусно и си пое съответното количество хубаво питие.

И без да си е стояло в камината - на дим, а приготвено, както по-горе обясних, си е страхотно вкусно .... Ако се оваля в подправки (преди сушенето), си става направо пилешка пастърма (ама това е друга тема) ....