петък, 20 февруари 2015 г.

Кюфтета от извара


Това са едни невероятно вкусни кюфтета, които се омитат за отрицателно време и са с неповторим вкус. 

Необходими са ни 500 грама извара (желателно е да по-сухичка); едно яйце, половин връзка нарязан пресен магданоз; 1 ч.л. сух риган; по 1/2 ч.л. черен пипер и чесън на прах;  сол се слага при необходимост (ако изварата е безсолна); царевично брашно за овалване и олио за пържене.

 Приготвянето е от просто по-просто:




В купа се смесват всички съставки - да се получи гъста смес като тесто.

Ако е необходимо (при по-водна извара), се добавят лъжичка-две брашно или галета.








Оформят се с леко намазнени ръце кюфтета и се овалват с царевичното брашно.

Оставят се няколко минути, както са оваляни, да "попият" брашното.

(Който желае, може да ги оваля и в разбито яйце - тогава стават като леко панирани и с малко по-друг вкус)






Пържат се до хубаво зачервяване в олио, на средно загрят тиган (примерно на 6-та степен от 9-те)


От това количество се получават 8-10 кюфтета в зависимост от големината.









Сервират се с купичка млечно майонезен сос, овкусен с малко чесън.


       Забележка:

 Към продуктите на тази рецепта, която вече наричам базова преди два дни направих едно подобрение - експеримент: пак щях да ги правя, но добавих и 300 грама смляно пилешко месо от бутчето (без кожата), добавих и 2-3 с.л. нарязан копър, както и малко повече черен пипер.
  Дзверска вкуснотия - горещо препоръчвам.

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Патладжанена фантазия



Този път изпълнението е в чисто "вегански" вариант, което за мене ще рече, че е без месо и доста непривично за семейната ни кухня, но и това си има своите обяснения...

Трябва ни един елементарен набор от продукти, а именно 2-3 патладжана, нарязани на тънки филийки (в моя случай точно 24 резена); 2 -3 големи глави лук, 4-6 (че и повече) скилидки чесън, два големи домата; един настърган морков и подправки, разбира се, сол, черен пипер, риган (все на вкус).

Приготвянето е толкова елементарно, че дори не съм му правил снимки:
Филийките патладжан се осоляват, сетне се намазняват и запичат почти до готовност от двете страни на грил тиган.
Докато патладжаните се пекат, зеленчуците се нарязват на ситно, а единствено моркова - настъргва.
В друг тиган в силно загрята мазнина се задушават последователно лука, чесъна,, моркова и доматите. Добавят се и подправките.

Една стъклена тавичка се намазнява, патладжаните два по два се слагат на кръст - в средата по една голяяяма супена лъжица от плънката и се затварят - да станат като пликче. Нареждат се един до друг в тавичката (тази беше квадратна и хвана точно 12 такива пликчета).
Ако от плънката е артисало мъничко, се слага между патладжанените пликчета.
Капват се и малко мазнинка (3-4 с.л.) отгоре им и кафена чашка вода и се пече в предварително загрята фурна на 180 С за около 25-30 мин. - абе докато си остане на мазнина и леко се запече отгоре.



Е, тука се вижда, че моркова ми е на кубчета ... и има малко гъбки на ситно (ама не всеки ги харесва при патладжана)...











Невероятно вкусно и се оказа, че си върви с червеното винце ...

П.П. - на който не му се ще да е постно - може при "плънката " да добави малко каймица или ситно скълцано месце и да стане още пО ...
Дзверски вкусно

"Кексчета" от свинско






След "бухтите" от свинско май дойде ред и на "кексчетата" от свинско. Също неповторими на вкус и лесни за изпълнение.

Необходими са ни около 500 грама свинско от бута, което леко се замразява и се нарязва на тънки филийки - цели 12 броя и които след като се начукат под найлон се овкусяват със сол, черен пипер и лекичко се намазняват.

Също така ни трябват още 500 грама кайма - сол, черен пипер и кимион за овкусяване, както и 100 грама пресни печурки, нарязани на ситно; Един сварен морков и нарязан на кубчета, една две кисели краставички, нарязани на кубчета. Също така и 50-70 гр. кашкавал на кубчета. Една шепа нарязан зелен лук, магданоз. Изобщо плънката на каймата е малко въпрос на въображение и на налични продукти.

Приготвянето е още по-лесно:

 Каймата се свесва с описаните продукти и се оставя за известно време да си "почине"

Вземат се две форми за кексчета (мъфини),
лекичко не намазняват и във всяко гнездо
се слага парченце от месото, но така, че краищата му да стърчат отвън.

Във всяко се слага по малко от омесената кайма, без да се притиска.




Могат де се сложат и по-големи парченца
гъбка или от кашкавала



Затварят се с месото, пак без да се притискат много и се бухват във фурната на 180 С за около 35-40 минути.

Първите 30-а минути се пекат под фолио, а след това фолиото се маха.
Това е тънкият момент, защото ако се пекат без фолио, отгоре ще станат по сухи.



Ето ги - готови, този път леко отгоре се втвърдиха, че пекох на вентилатор 5-7 минути, заблеях се и отървах момента ...








Във формичките се събира мазнинка и течност, която като се извадят "кексчетата", се събира и на бърза ръка се отпрята едно сосче с малко царевично нишесте и масълце.

Вкусно, апетитно мезенце към питието.