събота, 14 февруари 2015 г.

Кюфте в гювече


Май и това не е рецепта ..., а един по-различен начин да направиш от обикновена кайма едно вкусно и различно ястие

Необходими са ни за 4 порции:
около 800 грама кайма и подправки за нея (сол, черен пипер, кимион, риган); 200 грама кашкавал (за предпочитане е моцарела); около 350 мл смлени домати или консерва; 4 яйца

Изпълнението е от лесно по-лесно:

Каймата се омесва с подправките (който желае може да добави и една накисната в прясно мляко и изцедена филия хляб) и се разпределя в четири порционни гювечета.
 С пръсти се притиска така, че каймата да заеме почти формата на гювечето и да стане също като купичка.


Залива се с доматите

слага се и кашкавала, нарязан на тънки резенчета и се пъха във фурната на 180 С - за около 40 мин.

Накрая за разкош се чуква и едно яйце и се връща във фурната за мъничко - колкото яйцето да стегне ...

Бързо, лесно и страхотно вкусно

петък, 13 февруари 2015 г.

Свински ребра в кока кола



Попаднах в месарницата на едни свински ребра, които сякаш ми намигаха - купи ни, купи ни, та взех и се награбих като невидял.
Начини да се приготвях, колкото щеш, но ме бе хванал духа на експериментатора ...

И така:
800 грама свински ребра; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган
и кока кола

Да се приготвят се оказа лесно:
парчето ребра го разделих на две със сатъра, че идваха дълги за тенджерката.
овкусих със солта, черния пипер и ригана и ги оставих да си отдъхнат малко - за около час на хладинка.
Сетне се наместиха удобно в една тенджерка, бидоха залети с кока кола, колкото да ги покрие...
Като завряха, се смилих над тях и ги оставих да си къкрят около 40 мин.


Те пък взеха, че се отблагодариха и набъбнаха почти двойно ....
Резнах ги покрай какълчетата - т.е. порционно и прехвърлих по няколко в порционни гювечета.
На вентилатор във фурната - на 160 С, за около 15-а минутки, колкото да се зачервят от срам, че са толкова вкусни.

И за да не са съвсем на голо, сосът от варенето се прецежда, връща се на котлона, добавя му се малко църно пиперче, малко кимион, една лъжичка размито царевично нишесте и бучка масло. Колкото да се позакаши ....

Е от там нататък - малко фантазия - сервира се в в купичките, леко залято със соса или сервиран отделно; с картофена салата и червен лук или картофено пюре ....

Бележка:
Месото леко сладни и е много подходящо при варенето да се сложи малко чили или нещо лютивичко (ама това си зависи от вкуса).


Лесно и дзверски вкусно...
Наздраве!

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Пълнени ПЪРЖОЛИ със спанак в сос от моцарела

Днес всъщност става един месец откак подхванах блога си, макар че в неведението си го бях "скрил" и в действителност е видим от 14-ти, но за рожденна дата възприемам кога написах публикацията за шунковара.

По този повод реших днес да "почерпя" и да приготвя нещо нестандартно ... След известно чудене създадох следната дзверска вкуснотия .... с месо от бут, спанак, пресен лук, шунка, моцарела и т.н.

Та да подхванем готвенето:

Нарязаните и овкусени предварително "филии" от бута, внимателно се разрязват по средата - почти до край и се разтварят на две:



пълнят се с нарязания пресен спанак, смесен със ситно нарязания пресен лук, слага се парче шунка (от моята си домашна), парче моцарела, биля и резенче кисела краставичка
и ей така
затваря се и се закрепва с клечка за зъби


затворените пържолки се запичат от двете страни за по 3-4 минути от двете страни в силно загрят тиган








В тигана се слага малко масло и се задушават изостаналия спанак и зелен лук, добавят се и парчетата моцарела с малко прясно мляко и черен пипер, колкото да стане сос.

В намаслена тавичка се нареждат пържолките, изсипва се соса, завива се във фолио и се пече на 200 С за около 40 мин, сетне фолиото се маха и се запича за още 20-а минути....
Сервира се върху препечена филийка, рязнато ....

или върху пърленка


Е и за една рецепта са необходими и продукти, които ги давам ориентировъчно:

около 800 грама свински бут, който се нарязва на филийки с дебелина около 2 см
300 грама спанак, една връзка пресен лук, около 250 гр моцарела, 50 грама шунка - за всяка пържолка - по един резен, подправки на вкус и т.н. .......
и разбера се по една клечка за зъби - за всяка пържолка ....

Наздраве!