сряда, 28 януари 2015 г.

Пухкави телешки кюфтета


Надали с пържени кюфтета ще изненадам някого, а щом и аз самият възкликнах учудено, че може да се получат такива току виж и някой друг направи същото.

Продукти:
500 грама телешка кайма
1 голям настърган картоф на ситното ренде-изцеден добре
сол на вкус
черен пипер и кимион по 1/2 ч.л.
1 с.л. кисело мляко и 1/2 ч.л. сода бикарбонат, "загасена в него "

мазнина за пържене (толкова, че като сложиш кюфтето да е малко над средата му) и 1-2 скилидки чесън

Приготвяне:
каймата се смесва с настъргания кортоф, подправките, киселото мляко и се омесва за 10-а минути много добре; 

Оформят се кюфтенца и се оставят да си починат за 20-а минути.

От това количество се получиха точно 14 кюфтенца.

Мазнината се загрява силно, пущат се в нея скилидките чесън и първата партида кюфтета и веднага силата на котлона се намалява на половина (от 9 степени на 5-та).
Пържат се до хубаво зачервяване.

Докато се пържат сами набухват и се окръглят.

П.П. същественото е, че при тях има минимум продукти и подправки. Така най-добре се усеща вкуса на месото.

 (конкретно тези ги правих с кайма от младо теленце, продават ги в една от веригите в разфасовки по 0,400 кг, но няма да го споменавам коя е - не искам да правя на никой търговец реклама). 


Добър апетит и наздраве!


Вратни пържоли в сос "Президент"


Този път ще споделя една страшно бърза и невероятно вкусна рецепта за приготвяне на свински вратни пържоли в още по-вкусен сос.

Необходимо продукти:
Приблизително 500 грама свински врят, нарязан на филийки.
1 кутийка топено сирене "Президент" с подправки
сол и черен пипер на вкус
 брашно за овалване,мазнина за запържване

Приготвяне:
Нарязаните пържолки си начукват до изтъняване и се овалват в брашното, в което сме сложили солта и черния пипер.
Запържват се до леко зачервяване от двете страни.

В това време в отделен съд сме сложили около 1 л вода, в която като започне да завира пущаме кубчетата топено сирене и разбъркваме - сиренето да разтопи и намаляваме силата на котлона - от 9-та степен на 6-та степен, пущаме вътре и запържените пържолки и ги оставяме за около 30-а минути да къкрят.

Сосът се сгъстява и става суперско. 

По желание могат да се добавят и други подправки, но топеното сирене "Президент" е достатъчно овкусено и по наш вкус не се налага нищо допълнително.

Бързо, лесно и вкусно.
Добър апетит!


Безглутенови бисквитки с косос




Продължавам с темата за безглутеновите ...
Този път са бисквитки или курабийки.

Продукти:


100 грама брашно от елда
30 грама нерафинирана кафява захар
30 грама кокосови стърготини
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. ванилова захар
1 яйце
2-3 с.л. олио или 1 с.л. масло

Приготвяне:

 
Брашното от елда, кокосовите стърготини , ваниловата захар и бакпулвера се смесват

Яйцето и захарта се разбиват, добавя се олиото или размекнатото масло и пак се разбива.

Смесват се всички продукти и се получава леко твърдо тесто, от което с омаслени ръце се късат парчета и оформят курабийките като пирамидки. 
От половината тесто се оформят топчета.
(всеки може да си избере формата, която му харесва)
Нареждат се в тавичка, покрита с хартия за печене.

Всяко топче се притиска с бадем и придобива по-интересна форма.
В някои от тях оставих по половинка бадем.

Пекат се на 170 С в предварително загрята фурна за не повече от 8-10 минути. И се вадят да изстиват.

Забележки:
Брашното от елда трудно се намира (основно в био магазини) и цената му е доста соленичка.
Затова пък може да си го направите сами и то сравнително лесно:

Купува се от магазина елда (продават я в пакетчета по 0,5 кг на цена до 2,50 лв) и се смила на брашно – за предпочитане в кафемелачката, като се пресява и по-едрото пак се смила. Може и в блендер ...

Пробвах три варианта за мазнината в тях  -  олио,  масло и мас. Тези с маслото станаха някак по-вкусни, а тези с мас - по-пръхкави.
От това количество се получиха 30 броя бисквитки. Съхраняват се без проблем и без да се втвърдяват и да губят вкуса няколко дни, затворени в кутия.


Получиха се много приятни вкусни безглутенови бисквитки с много балансиран вкус.
За тези, които обичат по-сладичко, могат леко да увеличат количеството на кафявата захар.