събота, 24 януари 2015 г.

Безглутенови ПИТКИ от картофи и оризово брашно



Ха сега де!
Едни кексчета вече ги нарекох "Безглутенови" и още един хляб/питки и придобиват популярност под това име, а всъщност идеята ми беше да създам цяла поредица от подобни безглутенови хлебчета, питки и др.п., които са необходимост не само за този, за когото ги приготвям, но и за много други хора.
Този път са питки, но сетне (като разбера как) ще направя отделна категория "безглутенови".
 

Продукти:

200 гр. оризово брашно
2 сварени картофа (средно големи)
1 яйце
1 ч.л. суха мая; 1 ч.л. сол (все пак е въпрос на вкус); 1 ч.л. захар
1-2 с.л. олио
вода – около  1 к.ч.  (или прясно мляко) - но зависи от влажността на сварените картофи

Приготвяне:

Оризовото брашно се сипва в купа, добавят му се маята, солта и захарта и се разбърква.
Сварените картофи се обелват и настъргват на ситно ренде и се добавят към брашното.
Чуква се и яйцето, слага се и олиото и леко с пръсти започва да се меси, слага се и ½ от водата и се изчаква малко – за десетина минути и отново се омесва. При необходимост се добавя още течност ...
Става хубаво съвсем леко лепкаво тесто, което трябва да е достатъчно твърдо, за да може да заема определена форма.
Покрива се с фолио и се оставя на топло място – да „втасва” – естествено, не втасва като другото тесто, но леко увеличава обема си и става леко сипкаво.
Премесва се отново, оформя се като фитил и се нарязва на шест-седем парчета.
Питките се оформят, слагат се в тава с хартия за печене и оставят отново да втасват или да си почиват около 20-а минути.
Пекат се в загрята на 180 С фурна – до леко зачервяване – приблизително 40 минути (но си зависи от фурната).

Забележка: леко се напукаха при печенето, но това не се отрази на вкуса им…който точно за този вид изделия направо си беше превъзходен.



четвъртък, 22 януари 2015 г.

Салата АВОКАДО с пиле


Както основно при мене и това не бих го нарекъл "рецепта", а начин да си приготвиш за трапезата една вкусна и разнообразна салата, разядка или предястие.
А за девойката в къщи - направо основно ястие - върху препечена филийка.

Продукти:
ориентировъчно количество, разбира се:
едно здраво, но омекнало авокадо
250 грама сварено (може и печено) пилешко месо - предпочитаме бялото от гърдите, накъсано на късчета
сока на 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус,
около 100 грама домашна майонеза (този път моята беше малко по-рядка, така се получи)
1 с.л. каперси заедно със сока от бурканчето

Приготвяне:
Авокадото се обелва и нарязва на кубчета, опиперява се с черен пипер на вкус и обилно наръсва с лимоновия сок.
Докато се овкусява авокадото, пилешкото се накъсва на ситни късчета и се прехвърля в купа.Добавят се късчетата авокадо, каперсите и майонезата и се разбърква.
При необходимост се добавя още малко сол и черен пипер - въпрос на вкус.
Наръсва се с накълцан магданоз и се поднася.

П.П. на практика това е само базова идея, може да се добави царевица, сварен морков на кубчета и още куп други неща; може да се разреди майонезата с кисело мляко или пък да се добавят сирена.

Особено оригинално е да се поднесе в половинките от кората на самото авокадо, които да се ползуват като индивидуални купички.

Оказа, че по едно и също време с ПЕПИ сме я правили, но тя е по-пъргава и понеже е изписала доста, няма да се разпростирам повече ...

Само ще кажа - заслужава си! 
Па и много си пасва към питието вечер ... 


 

сряда, 21 януари 2015 г.

Пълнено свинско руло


Продукти:
 Цяло парче от свинската плешка - около 800 грама
3-4 кисели краставички, половината нарязани на малки кубчета - другата на ивици по дължина
1 голям сварен и нарязан на кубчета морков 
2 сварени, обелени и нарязани на кръгчета яйца
сол, черен пипер - на вкус
(количествата са ориентировъчни, а подправките минимални)

Приготвяне:

Месото внимателно се срязва (все едно, че се бели картоф), така че да се получи цяло плоско парче, което от вътрешната страна леко се осолява и опиперява


 Подготвената плънка

 внимателно се поставя върху месото и се навива на руло и връзва с конец
добре се осолява, опиперява и омазнява.
Прехвърля се в леко намазнена тавичка.


може да се намаже със смес от малко червен пипер, мед и черен пипер.
Могат да се поставят отстрани морков, картофи, цяла глава чесън и т.н. (за предпочитане е да се сложат на втория етап от печенето)
Завива се с фолио и се пече на 220 С за около 40 минути, сетне температурата се намалява на 180 С за още 40 минути и като се махне фолиото се пече още 20-а минути - да "хване хубаво тенче".

Като се ивади, се изчакват 10-15 минути, преди да се отстрани конеца и да се нареже на кръгчета.
как да сервираме рулцата е въпрос на предпочитание ....

Дзверскооо е, повярвайте !