сряда, 28 януари 2015 г.
Вратни пържоли в сос "Президент"
Този път ще споделя една страшно бърза и невероятно вкусна рецепта за приготвяне на свински вратни пържоли в още по-вкусен сос.
Необходимо продукти:
Приблизително 500 грама свински врят, нарязан на филийки.
1 кутийка топено сирене "Президент" с подправки
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване,мазнина за запържване
Приготвяне:
Нарязаните пържолки си начукват до изтъняване и се овалват в брашното, в което сме сложили солта и черния пипер.
Запържват се до леко зачервяване от двете страни.
В това време в отделен съд сме сложили около 1 л вода, в която като започне да завира пущаме кубчетата топено сирене и разбъркваме - сиренето да разтопи и намаляваме силата на котлона - от 9-та степен на 6-та степен, пущаме вътре и запържените пържолки и ги оставяме за около 30-а минути да къкрят.
Сосът се сгъстява и става суперско.
По желание могат да се добавят и други подправки, но топеното сирене "Президент" е достатъчно овкусено и по наш вкус не се налага нищо допълнително.
Бързо, лесно и вкусно.
Добър апетит!
Безглутенови бисквитки с косос
Продължавам с темата за безглутеновите ...
Този път са бисквитки или курабийки.
Продукти:
100 грама брашно от елда
30 грама нерафинирана кафява захар
30 грама кокосови стърготини
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. ванилова захар
1 яйце
2-3 с.л. олио или 1 с.л. масло
Приготвяне:
Брашното от елда, кокосовите стърготини , ваниловата захар и
бакпулвера се смесват
Яйцето и захарта се разбиват, добавя се олиото или размекнатото масло и пак се разбива.
Смесват се всички продукти и се получава леко твърдо тесто,
от което с омаслени ръце се късат парчета и оформят курабийките като пирамидки.
От половината тесто се оформят топчета.
(всеки може да си избере формата, която му харесва)
Нареждат се в тавичка, покрита с хартия за печене.
Всяко топче се притиска с бадем и придобива по-интересна форма.
В някои от тях оставих по половинка бадем.
Пекат се на
170 С в предварително загрята фурна за не повече от 8-10 минути. И се вадят да изстиват.
Забележки:
Брашното от елда трудно се намира (основно в био магазини) и цената му е доста соленичка.
Затова пък може да си го направите сами и то сравнително лесно:
Купува се от магазина елда (продават я в пакетчета по 0,5 кг на цена до 2,50 лв) и се смила на
брашно – за предпочитане в кафемелачката, като се пресява и по-едрото пак се смила. Може и в блендер ...
Пробвах три варианта за мазнината в тях - олио, масло и мас. Тези с маслото станаха някак по-вкусни, а тези с мас - по-пръхкави.
От това количество се получиха 30 броя бисквитки. Съхраняват се без проблем и без да се втвърдяват и да губят вкуса няколко дни, затворени в кутия.
Получиха се много приятни вкусни безглутенови бисквитки с много балансиран вкус.
За тези, които обичат по-сладичко, могат леко да увеличат количеството на кафявата захар.
понеделник, 26 януари 2015 г.
Месните "филийки" на Батето
Идеята за тази вкуснотия ми дойде като хрумка, докато правих любимата закуска - запържена филийка вътре с яйце, която за нашето семейство е "закуската на Челентано" или "закуската на Шер" (според една известна кулинарка), но за тази закуска друг път.
Сега просто ще Ви покажа един също интересен начин да се поднесе вкусна печена на скарата мръФка.
Нарочно няма да давам пропорции, количества, подправки, просто защото това е идея, а всеки може да си подготви по любимия начин.
Необходими са ни
-продълговато парче свинско - от врата, от бута или контрафилето, което се нарязва на ивици с дебелина около 1,5 см и дължина около 20 см (или две парчета по 12-15 см), които всеки си ги овкусява както си иска - черен пипер, идея кимион, горчица.
-кайма, овкусена като за скара
Приготвяне:
от каймата се отделя една част и се оформя като голямо кюфте и се увива отстрани с ивицата месо или двете парчета месо и се пробожда с дървено шишче.
Получава се нещо ей такова:
Хубаво се притиска, за да не се разпадне.
При необходимост може да се набучи и с още едно шишче, но се справих само с едно.
Пекат се на скарата до готовност
Заедно с тях може да се прекарат през скарата и зеленчуците за гарнитура - парченца праз, тиквички и резени ябълка в случая.
Получиха се невероятни месни филийки на скара ... Айде на питието
П.П. изобщо не ми беше зорно да ги направя, но за името - запецнах - е засега ще е това, а ако ми дойде някаква идея ....
Сега просто ще Ви покажа един също интересен начин да се поднесе вкусна печена на скарата мръФка.
Нарочно няма да давам пропорции, количества, подправки, просто защото това е идея, а всеки може да си подготви по любимия начин.
Необходими са ни
-продълговато парче свинско - от врата, от бута или контрафилето, което се нарязва на ивици с дебелина около 1,5 см и дължина около 20 см (или две парчета по 12-15 см), които всеки си ги овкусява както си иска - черен пипер, идея кимион, горчица.
-кайма, овкусена като за скара
Приготвяне:
от каймата се отделя една част и се оформя като голямо кюфте и се увива отстрани с ивицата месо или двете парчета месо и се пробожда с дървено шишче.
Получава се нещо ей такова:
Хубаво се притиска, за да не се разпадне.
При необходимост може да се набучи и с още едно шишче, но се справих само с едно.
Пекат се на скарата до готовност
Заедно с тях може да се прекарат през скарата и зеленчуците за гарнитура - парченца праз, тиквички и резени ябълка в случая.
Получиха се невероятни месни филийки на скара ... Айде на питието
П.П. изобщо не ми беше зорно да ги направя, но за името - запецнах - е засега ще е това, а ако ми дойде някаква идея ....
Абонамент за:
Публикации (Atom)