вторник, 22 ноември 2016 г.

Деликатес от свински гърди


































С това "деликатес от свински гърди" направо нищо не казвам, но изпитвам затруднения да "кръстя" с някакво име нещо толкова Дзверски вкусно.
И си признавам, че технологията за направията не е моя - видял съм я някъде, отлежавала е в съзнанието ми и просто съм го направил по начина, описан по-долу:
За направата са необходими:
свински гърди- количеството е по желание, но оптимално приемам - около 1 кг. За предпочитане по-дебелички...
подправки - на кг
22 гр. сол, 15 гр. захар, 3-4 гр. прясно смлян черен пипер; 
по желание, добавят се: 5-6 счукани зърна сушена хвойна; 1-2 бахарчета, по една щипка риган или мащерка.

Изпълнението е направо елементарно:




 Гърдите се подсушават, нарязват на правилни правоъгълни парчета и се отделят ребърцата (те ще отидат за мариноване и на скарата).
  Подправките се смесват и с ръка се втриват в месото.







Парчето месо се вакумира като изостаналата част от подправките се слага вътре в плика.
Ако няма вакуум машинка, няма страшно. Взема се дебел найлонов плик, в който се слага месото, потапя се във вода и се получава естествено изтласкване на въздуха и се връзка яко.







 Така пакетираното месо отива в хладилника поне за седмица.

 Това е видът му на шестия ден - не изтраях повече.


 Следва варенето - слага се на дъното на кукъра метална решетка, отгоре плика с месото, залива се вода колкото да го покрие и се притиска с чиния - да не "бяга и да не плува ...
Кукъра се включва на режим подгряване и се "забравя" за около 3 часа - 3 часа и половина.
Моят поддържа точно 74,5С.
Ако се вари в тенджера, на най-ниска степен и се гледа температурата- да е толкова.





Следва охлаждането - в купа със студена вода.

А след това, както си е в плика - в хладилника. Поне за една нощ. 








Идва и върховният момент - пликът се срязва и всичко се изсипва в чиния.
Сосът от варенето се е желирал, а месото е ...
нямам думи.

С ножче се почиства от желето и подправките и...









Режем на тънко и от тук нататък по-добре да замълча и да кажа само едно

Наздраве!

Дзверска вкуснотия - такива свински гърди не съм ял досега ... 






Е, и още няколко снимки:



Само да допълня - приготвяно по този начин и като осоляване, и като варене и изстиване, се постига максимален ефект. Месото не се окислява, запазва всички сокове и аромати.
На практика се вари в собствения си сос и става по-сочно и ароматно.








Засега не мога да кажа колко би издържало - това биде приготвено и ометено почти моменталически.

















Става и за сандвич!














Това вече е от втората партида!



Дзверска вкуснотия.

Сбогом на всякакви подобни месища от магазина.



Наздраве!  







П.П. Докато да стане публикацията и да я пусна, вече е ред на третата партида:
Този път с цели ребра, демек с костите, както и едно парче филе.

  


Вижда се парчето с костите.













Да покажа няколко снимки от филето - едно и също, но изглежда различно - очевидно от светлината и от качеството на снимките (все пак са от телефона или теле-то, както им казвам):

  



































Както и да изглежда на снимките, носи си хубав розов цвят (в никакъв случай червен, какъвто придобива от консервантите).











Все пак да не го оценяме по качеството на снимките.




Още веднъж - не се чудете, правете го и ще забравите за магазинските боклуци.


Наздраве!  


П.П.


Правих и свински врат, но малко по различен начин и най-вероятно за него ще направя отделна публикация.

Вратът стана Дзверски върховно вкусен.

Правете и забравяйте за готовите боклуци....  

Тази публикация посвещам на един специален Човек, който от 30 години не е с нас. 

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Пуешки бутчета с картофи




























Това е една публикация от сорта на "Бързите рецепти", а не нещо особенно - просто един начин да се сготви нещо вкусно за много кратко време.
Всеки от нас бърза, не му стига времето, а все нещо трябва да се направи набързо, но пък е задължително да е вкусно.
Няма да обяснявам как се правят пуешки бутчета с картофи на фурна - изисква доста време: подготовка, овкусяване, запичане под фолио и сетне още - каквото и да си говорим поне 2-3 часа врътня.
В този вариант, ястието става страхотно бързо, особено за притежателите на мултитенджера (демек кукър). Но дори и да я нямате, пак се приготвя бързо.

За 4-ма човека са необходими максимум две пуешки бутчета (като се има предвид, че всяко гони почти 0,5 кг може и да дойдат в повече, но нека има); около 1 кг обелени картофи; 1 цяла глава лук; може и цяла глава чесън; 1-2 моркова; дафинов лист, сол, черен пипер, 1-2 ч.л. червен пипер,риган и/или копър. Малко мазнина - 2-3 с.л., но може и повече (може и без нея, ако се готви диетично).
Изпълнението е елементарно (затова няма и приложен снимков материал):
Бутчетата се измиват и почистват (ако имат нужда) и се слагат в купата на кукъра заедно с поне 1-1,5 л вода; Добавят се целите глави лук и чесън (добре измити), моркова (желателно е измит и обелен); 1 ч.л. сол, няколко зрънца ч.п. и дафиновия лист. Вари се на режим "яхния" (готвене) за 30 мин. (този етап с кукъра може да се направи и сутринта преди излизане за работа- умната машинка ще се самоизключи, и при прибирането ястието ще е почти готово).
В това време се измиват и обелват картофите и нарязват на едри късове (въпрос на желание). Остава доста време, в което може да се направи салатата или да се подреди масата или да се свърши някаква друга работа. Като свърши цикъла на варенето, се добавят картофите и нека си изкара още един цикъл - но и 20-а минути са достатъчни картофите да уврат.
В това време фурната се загрява на 180С.
Метална тавичка (или с незалепващо покритие) се намазнява малко и в нея с решетъчна лъжица се прехвърлят от кукъра бутчетата и картофите, както и моркова. Слага се един черпак от бульона и във фурната. Отгоре се поръсват се червения пипер, ригана или копъра.
Пече се максимум 15-а минути на вентилатор - до хубаво зачервяване.
Цялата процедура по приготвянето отнема максимум 15-а минути, а през останалото време може да се свърши сума ти работа из къщи.




Ефектът е вкусно ястие на фурна - доста здравословно и при това наличие на поне литър, литър и нещо невероятно вкусен бульон, който на другия ден може да послужи за една хубава супа или друго ястие.

Бързо, лесно и вкусно!


неделя, 20 ноември 2016 г.

Домашен течен шоколад - уникално здравословен




























Просто уникален домашен течен шоколад без масло, без сухо мляко, без захар. 
Напълно здравословен и Дзверски вкусен.
Такова месоядно като мене дет` не накусва нещо сладко, направо изпадна в луд възторг от вкуса.
Признавам си, идеята не е моя, но развитието й и изпълнението са си мои. Мярнах в едно руско предаване за интересен и здравословен начин на поднасяне на авокадо - разбъркано с какао и ето го резултата.
Необходими продукти:
едно авокадо, обелено и нарязано на кубчета
2 с.л. мед (може и повече - въпрос на сладост)
2 с.л. какао (неподсладено, натурално)
1 ванилия (въпрос на вкус)
2 с.л. стафиди + 1 ч.л.топла вода (или коняк, бърбън)
(пропорциите са ориентировъчни - всеки може да си ги нагласи спрямо вкуса)
Изпълнението е просто елементарно:
За предпочитане е да се ползва малък буркан от лютеница - около 400 мл.


В бурканчето се слагат стафидите, меда и течността (вода или алкохол).

Добавят нарязаните късчета авокадо, ванилията и какаото.

Разбива се с пасатора до хомогенна маса и заминава в хладилника.

Невероятна вкуснотия и адски здравословна.


какаото се слага под авокадото, а не както на снимката.

Иначе пасатора го "издухва" ...













това е какаото, което ползвах ...













Е и някой трябва добре да го разбърка.

Просто е невероятно- беше одобрено на Ура - особено от тези, които не искат сухо мляко, захар и разни вредни добавки, за да се намажат палачинките с нещо Дзверски вкусно.

Просто трябва да се направи и оцени.

П.П.Нямах търпение за по-добри снимки ...и за някаква особена презентация. Вкусът е просто уникален ...




П.П. След 12 часа в хладилника.




На препечената филийка - просто уникален.