понеделник, 20 март 2017 г.

"Панирани" свински хапки - полезно предложение


 Това в никакъв случай не е рецепта, а е просто едно полезно предложение как да се направят вкусни хапки от свинско и то много бързо и лесно.
 Подготовката отнема максимум 10-а минути, а сетне приготвянето също става много бързо.
 Нарочно няма да давам количества - това си зависи от човеците и колко ще се хапва.
 Свинското от бут (плешка, че даже и врат) се нарязва на произволни парчета - не много големи (все пак става дума за хапки) с дебелина около 0,5 до 1 см и всяко парче се начуква в дървеното чукче до леко изтъняване.
 Нарязаното и начукано месо се прехвърля в купа - овкусява се с черен и червен пипер, малко кимион, риган и т.н. Чуква му се едно яйце и всичко много добре се омесва. Ако месото е повече - около кг, носи дори 2-3 яйца.
 Слагането на лъжица-две горчица е опция, но за мен дава по-добър резултат.
 Така подготвено месото може да престои от час до 24 часа в хладилника. Колкото повече, толкова по-добре. Впрочем до 3 дни издържа спокойно.
 Преди да се пристъпи към пърженето, му се слагат 1-2 с.л. брашно, в която е добавена малко сол. Брашното може да се замени с нишесте, тогава резултатът е още по-добър.
 Пържат се в малко мазнина на силно загрят тиган до хубаво зачервяване.


 Стават разкошни - месото е крехко и вкусно. 
 Подходящи като мезе и за хапване. Вървят си със салата, с картофено пюре.
 Па и издържат на пиене.

 С пилешко месо стават още по-бързо - трябва му само 15-20 минути престой и хапките са готови за тигана.

 П.П. Вместо да се пържат, могат да се запекат за кратко (10-а-15 мин.) върху хартия във фурната на вентилатор на 180С. Даже е и здравословно.
 Наздраве!