вторник, 14 февруари 2017 г.

Икономични пърженки за закуска



Тези "пърженки" - нещо средно между бухти и мекичета, са невероятни за закуска и на практика се правят основно само от два продукта - кисело мляко и брашно.
Правя подобни пърженки за сутрешна закуска, но стават и за хапване и по друго време.

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 1/2 кофичка брашно (или малко повече - все пак зависи от брашното и гъстотата на млякото)
1 ч.л. сода бикарбонат
при необходимост може да се добави и 1 ч.л. сол

Изпълнението е елементарно:
В купа се смесват киселото мляко със содата, разбъркват се и малко по-малко се добавя брашното като се бърка с лъжица.


Трябва да се получи гъсто лепкаво тесто - доста по-гъсто от такова за кекс.
Оставя се да престои така поне час.


С намазнена лъжица се гребва от тестото и се сипва в тиган със загрята мазнина. Най-добре е да се ползват две лъжици, че лепне по тях и като се пусне в тигана трябва леко да се притиснат, за да се оформят. Понеже тестото е гъсто, не се разстила само.
Пържат се до хубаво зачервяване като силата на котлона е средна. Желателно е мазнината да е малко повечко.
Бухват силно.


Готовите пърженки с вадят върху домакинска хартия - да поеме мазнината им.
Стават страхотно вкусни - могат да се поднесат със сирене, със сладко, с айрян и т.н.
Невероятно вкусна, лесна и икономична закуска.


П.П.
Просто не е за вярване, че стават толкова вкусни. А в зависимост от вкуса на киселото мляко (дали е по-кисело, дали по-сладни) всеки път са различни.

Правил съм и вариант само със суроватката, която остава от правенето на домашно сирене.
Дори повече ми харесаха.