понеделник, 20 февруари 2017 г.

Кюфтета в було


Няма да се разпростирам за кюфтетата в було - всички знаем колко са вкусни на скара, на грил тиган или просто запечени в тиган.
Не се наемам и да споря доколко са типично наши български, защото се срещат доста често в Балканската кухня. В Турция ги има и са известни като шефталъ кебап - правят се от телешко или агнешко (или смес) и са в агнешко було. Хапвал съм ги в различни варианти - на жар са превъзходни. Доколкото знам и в Кипър ги има с подобно име - шефталья или шефталя, като се правят от свинско с агнешка лой.
В детството ми, когато се колеха агнета (па и овце), а и прасета, булото не се хвърляше, а се пазеше за дроб сърма или за точно за такива кюфтета - от свинско и то по-мазничко.
И така за направията са необходими:
примерно един кг кайма - предпочитам свинска с телешко (70:30 %), но с по-тлъсто свинско - от гърдите - по едро смляна;
за подправяне - сол, черен пипер и кимион, ронена чубрица, количества на собствен вкус
по желание - малко лютив пипер
Подправките са тези, които аз слагам, но това не означава, че не могат да се добавят и други - въпрос на вкус.
Разбира се и було (агнешко или свинско) - трудно се намира, но в кварталните месарници може да се намери. В големите магазини - хипермаркети, не съм виждал подобно да се продава. Винаги като намеря такова, купувам в повечко - да има във фризера - все ще потрябва я...
Изпълнението е простичко:
Каймата се омесва с подправките и се оставя да престои известно време да си поеме вкусовете.
В това време булото се накисва в малко вода с лимонов сок (придава съвсем друг вкус и не препоръчвам оцет - пред него е по-добре само в хладка вода).
Изкиснатото було се нарязва на квадрати с размери 10Х10 см или по желание. От големината им ще зависи и големината на кюфтета.


Във всяка було се слага по шепа кайма и се сгъва като плик. Мястото, където се събира булото, се оставя отдолу. Тези на снимката са пикантни - след оформянето са поръсени доста добре с лютив пипер.
Няма проблем и да се оформят като кебапчета или като рулца...


Могат да се пекат на скарата, на грила. Тези са запечено-запържени на силно загрят тиган без мазнина. Винаги първо се поставят върху страната, където е събрано булото. 
Стават много бързо - буквално са готови, щом булото промени цвета си.
Страхотни вкусни, ароматни и сочни - особено ако са в агнешко було (като в случая).

П.П. И нещо като много полезен съвет:
Просто този път се бях поувлякъл и понапекох повече отколкото могат да изядат двама човека.
И на другия ден ги подобрих:


Бидоха резнати на две и сложено парче кашкавал. Сетне затворени и претоплени.


Станаха невероятно вкусни.
Затова следващия път, още като ги правя при оформянето на кюфтето ще сложа парчето кашкавал (или някакво твърдо сирене) и тогава ще увивам в булото.
И именно този начин препоръчвам за направия, защото стават по-вкусни. 
Може би именно този малък трик и ме подтикна да пусна тази публикацийка, която носи белезите на полезно предложение.
Наздраве!!!