неделя, 2 юни 2019 г.

Джинджифилов мармалад


   Тези дни покрай направата на сладката от ягоди и череши, нещо ме обзе вдъхновението и реших да направя мармалад от .... джинджифил.
   Звучи малко странно, но джинджифилът е много полезен, а рядко го ползваме в къщи - слагаме го в разни ястия или от време на чай, но реших, че може и по друг начин да се консумира.
   Ползите от джинджифила са твърде много. За тях съвсем накратко:

-помага при лечение на стомашно-чревни неразположения
-подпомага правилото обработване на храната и чревната проходимост. 
-има противовъзпалителен ефект. 
-бил мощно средство за превенция на рака на яйчниците, дебелото черво и ректума,  помагал за убиването на раковите клетки и потискал растежа им.
-помага за подсилването на сърцето, намалява холестерола и предотвратява тромбозите. Има и ролята да служи за предотвратяване на сърдечен удар. 
-полезен е и при респираторни заболявания като настинка, грип, кашлица, бронхит, астма и задух. 
-подпомага метаболизма и дори способства за намаляване на излишни килограми.
След това отклонение, нека да кажа какво е необходимо:
поне 350 грама корен джинджифил, един по-големичък лимон, три банана и три ябълки.
Около 500 мл вода и поне 400 грама кафява или обикновена захар.
В моя вариант 400 мл ягодов сладък сироп и около 100 грама мед.
По-надолу ще обясня моя вариант на направия и сетне ще дам и по-лесния.
Джинджифилът се почиства с тъпата страна на ножче за белене на заленчуци. Всички съветват с чаена лъжичка, но на мен така ми е по-лесно и мисля, че става по бързо. Сетне се нарязва на ситно.
Лимонът се измива много добре и нарязва на парченца, без да се бели. Само се отстраняват семките.За бананите и ябълките е ясно.В купата на нутриблендера се слагат част от плодовете и малко от ягодовия сок и се смилат на каша. Това става на два-три пъти.
Вари се в тенджера на слаб котлон - горе долу на 5-та от 9-те степени - до готовност - сгъстяване по желание. Малко като поизстине, в тенджерата се слага и меда и се разбърква. Лимонтозу не е необходимо да са слага, нали има лимон.
Готовият мармалад се сипва с сухи бурканчета, затварят се и оставят до пълно изстиване обърнати върху капачката.
Тука е мястото да обясня и за ягодовия сироп: Много често като се прави сладко по традиционния начин от ягоди или череши те пущат много сок и се налага дълго варене. Е те това дълго варене си го спестявам - с черпак се изгребва част от сиропа, пълни се в бутилки с винтова капачка или в буркани. Върху капачките - до изстиване. Сетне имаш разкошен сироп за разреждане и т.н. 
Като се отнеме по този начин от сиропа, така и сладкото се сварява доста по-бързо и се запазват плодовете, без да се разкашкват от дългото варене.
Не мога да опиша колко ароматен и леко пикантен става този мармалад.
Върху препечена филийка с масло - разкош. За палачинки - да не говорим.
А и този червен цвят - от ягодовия сироп просто яко го маскира.
Впрочем, пробвах го като "подправка" към печено месо - просто уникално вкусно.

А сега и за по-лесният вариант: В тенджерата се налива водата, слага се захарта и се вари до разтапяне на захарта и леко сгъстяване. Слагат се всички нарязани плодове и се варят до пълното им омекване. Сетне се пасират с пасатора както са си в тенджерата. Количеството захар -- 400 гр., което съм дал е по мой вкус и предвид сладостта на бананите и ябълките. Но всеки може да пробва и да добави захар по свой вкус. Или ако леко лютият и остър вкус на джинджифила му идва в повече, може да добави още банан или ябълка...

неделя, 19 май 2019 г.

Дебеланки изненада


  Съботно-неделно все предпочитаме нещо тестяно за закуска - я палачинки, я бухти, я нещо подобно, а като се понатрупа стар хляб - пържени филийки.
 Та и сега, половин питки и две три филийки - тъкмо за пържене. Докато отварях хладилника мернах парче кашкавал и парче бекон и веднага се сетих, че някъде бях гледал едни рулца от тостер филийки с шунка и сирене.
Резнах филийка от питката, хубаво я пресовах с ръце (може с точилка, с бутилка ...) - отгоре по парченца бекон и тънко нарязан кашкавал.
Навива се на руло.
Така се процедира с всички.



В интерес на истината, ще станат много по-лесно с пресен мек хляб, защото ще държи форма.
Поизсъхналият хляб трудно се навива на руло и се рони леко.
Ама това да е проблема...



Разбиват се две яйца с две-три с.л. прясно мляко и в тази смес рулцата се потапят - да поемат хубаво от яйцата.







Пърженето става в поне два пръста олио на средно силен котлон (на 6-та от 9 степени) - до леко покафеняване.

Моите станаха доста направо дебеланки, а не рулца.

Една от филийките бе намазана с тънък слой кайма - за опит и стана разкошна.

Получиха се невероятни дебеланки за закуска.
Вместо кашкавал и бекон, може да се сложи всякакво друго твърдо жълто сирене, моцарела, вместо бекон - шунка или някакво саламче; дори резен серене и резен домат.
Изобщо всичко е въпрос на налични продукти.

Важното е, че става невероятно вкусна закуска с дебеланки - изненада, защото след като ги изпържиш, не знаеш каква плънка има апетитно ухаещото рулце...

петък, 17 май 2019 г.

Да запазим дъската за рязане вечно


 Днес се сдобих с ей тази разкошна дъска. Има някакво изложение на занаятчиите  се предлагат най-различни неща.
 Тази се е харесала на Любимата и ми я подари - да сервираме върху нея Дзверските вкуснотийки ...
Всичко хубаво, ама тя трябва да бъде "подготвена", за да издържи дълго време - да не се подува, да не мухлясва и т.н. Па и лесно да се поддържа.
Дъската добре се измива с препарат и сетне подсушава идеално.
Следва затопляне на олио - да заври и се оставя да изстине до телесна температура.
Дъската се намазва обилно с топлото олио и се оставя добре да попие.
След пълното попиване, процедурата се повтаря още веднъж.
Нашата дъска става вечна. Не поема вода, няма опасност да мухляса и много лесно се поддържа. Едно измиване и това и е ... Направо е вечна.

Впрочем, по същия начин се "импрегнират" дъски за стягане на суджуци, пастърми и подобни, както и други дървени съдове.
Обработката е наложителна, защото неимпрегнираното дърво поема от соковете на месото и т.н., в него могат да се развият гнилостни процеси и др.п.