сряда, 18 октомври 2017 г.

"Английски" питки за закуска и не само


 Че не са английски, не са..., но заглавието си остана.
 Истината е, че започнах  да правя питките с идеята за едни наистина английски питки за закуска, за които бях срещнал някъде писанка, но не я открих и си импровизирах на воля.
 За да не съм многословен:
 Необходими са 700-750 грама брашно, 300 мл прясно мляко, 1 яйце, по 1 ч.л. сол, захар и суха мая, 2-3 с.л. олио (или екстра върджин).
 Изпълнението звучи сложно като го обяснявам, но никак не е ...
В подходяща голяма купа се слага леко затопленото прясно мляко (до телесна температура) и се разбърква със захарта и маята, както и 2-3 с.л. от брашното.
В друга съдина се разбива яйцето със солта.
Когато маята се активира и започнат да се появяват шупли, се прибавят яйцето и около 200 грама брашно, като се разбиват с телената бъркалка.
За 20-а минути бухва и увеличава обема си почти двойно и си сгъстява доста като се появяват едни такива красиви пуканчета.
При "закваската" на части се добавя останалото брашно (на мен пое още 500 грама) като се меси с ръце, които се намасляват в края на месенето с олиото.
Когато стане еластично тестото и започне да се отделя от ръцете, се намазнява, покрива със стреч фолио и кърпа и оставя на топло.
За около 40-а минути удвоява обема си направо повече от двойно.
Готово е за работа.




Върху дъска или плота от тестото се оформя един голям фитил, който се нарязва на 12 части.
Полученото тесто е около 1,2 кг и се получават 12 топчета по 100-а грама.
Може да се направят и по-малки, но реших, че това ще им е големината.
До тук добре, но нямаше да съм Я, ако от едно нещо не пробвам няколко различни неща.
Едното парче си го оставих както е отрязано и замина направо в тавата върху хартията за печене.
Още 4 оформих като питки и те при него.

За част от останалите натроших с вилицата сирене. 










Оформих ги като кифлички и поставих с шева надолу в тавата.









Оставят се да втасват отново покрити с кърпа.
Най-горният ред са само питки без нищо,
на средния - тези със сирене, най отпред - вляво с кашкавал, средната със сирене и кашкавал, оформена като възел и най-дясната като мини франзела.
Втасването продължава 30-40 минути. Вижда се как са бухнали двойно и тройно.
Наръсват се с брашно, на едни малко риганче ...
Фурната се загрява на 230С, слага се тава с вода на дъното на фурната.


Печенето продължава около 25-30 минути - до хубаво зачервяване отгоре и отдолу.
Вадят се, може да се напръскат леко с вода, но задължително трябва да се покрият с кърпа и оставят така поне за 20-а минути.


Стават страхотни. С леко твърда и хрупкава коричка отвън, меки и пухкави отвътре.
Не съхнат поне два дни.
Страхотно вкусни - стават и за закуска и за хапване.
Просто невероятни.
Да ни е сладко и вкусно.

събота, 14 октомври 2017 г.

"Кръчмарско мезе" със свински уши


 Нямах намерение да пиша отново за свинските уши - за тях вече съм писал, но този път се получи едно разкошно мезе от тях, което не мога да не споделя:
 Попаднах тези дни в кварталната месарница на страхотни свински крачета (по 1,49 лв за кило), добре почистени и бая големички и чак с парчета месо. А до тях се мъдреха и едни ушета. Направо си бяха ушища, защото два броя надхвърлиха с малко килото (5,40 лв за кило). Та купих и тях.
 Нарочно няма да давам количества всеки може да си определи сам колко ще се хапват, но все пак за да се получи ястието са необходими свински уши, поне едно свинско краче и подправки.
 Ушите и крачето се измиват добре и слагат в мултитенджерата (или пък тенджера под налягане, но такава не ползвам). Заливат се с вода поне два пръста над тях. Добавят се сол на вкус, лист два дафинов лист, по няколко зрънца бахар и черен пипер; цяла главичка чесън (без да се бели, само почистена); една глава лук; Носи и други зеленчуци и подправки - въпрос на желание.
  В мултитенджерата ми на Програма "Варене" се варят на два цикъла (по 25 минути е всеки) и направо се разкапват.

 Като ги боцнеш с вилицата, трябва да потъва в тях като в масло, а на крачетата месото само да си пада от костите.
 Оставят да добре да поизстинат в бульона от варенето.
 Така най-добре поемат всички аромати.

 Ушите се нарязват на парченца с желана големина. Крачето се обезкостява и част от месото или всичкото се смесва с ушите.
 Прехвърлят се в саханче (или подходяща съдина - порцеланова купа), която е леко намазнена и са сипнати 2-3 с.л. от бульона от варенето. Пробват се за вкус като при нужда се добавят сол, черен пипер, 2-3 скилидки пресован чесън и малко лютив червен пипер. 
 Пекат се на предварително загрята на 180 С фурна за 10-а минути. Вади се съдинката, обилно се поръсват с настърган кашкавал (или друго твърдо сирене от рода на чедър, гауда и т.н.) и се дозапича до леко зачервяване на кашкавала.
 Простичко и направо истинско кръчмарско мезе за доброто питие - кой каквото харесва.
 Дзверска вкуснотия.
 Да ни е вкусно и Наздраве!

петък, 13 октомври 2017 г.

"Универсална" кайма


 Това определено не е рецепта, а по-скоро полезно предложение как да си облегчим живота и да сготвим нещо бързо и лесно в къщи с минимум средства, усилия и време.
 Няма да ми стигне цял ден да изброявам колко неща могат да се приготвят от мляно месо като често много от тях се оказват спасителни в неотложни случаи (вадиш готовите кюфтета от фризера и след пет минути са на скарата - вкусни и сочни, а и народонаселението доволно).
 Покрай направата на Дзверския ми кебап експериментирах с постигането на максималнио удобна кайма, от която могат да се направят различни неща.
 Базово са необходими един килограм мляно месо или кайма (в желано съотношение свинско, телешко или само от единия вид), 1 глава лук, 2 печени червени капии, 3-4 скилидки пресован чесън, 2 варени яйца, около 20 см от зелената част на стрък праз, 1 морков, 1 люто чушле "рибка", около 50 грама кашкавал; 2-3 кисели краставички, нарязани сравнително на ситно; 1 домат само месестата част, нарязан на ситно; сол на вкус, по 1 ч.л. черен пипер и кимион, няколко стръка магданоз, щипка риган.
 Ако се ползва мляно месо е добре да се добавят и 150 мл ледена вода или направо бучки лед.
 В изпълнението няма нещо особено:
 
 
Всички продукти се почистват и нарязват на сравнително ситни парченца.
Смесват се с мляното месо и подправките като добре се омесват.
При мляно месо - до пълно разтапяне на леда и поемането от каймата.
Това е и толкова.





От тук нататък може да се процедира по различен начин: 
-от получената кайма се оформят рула с приблизително тегло 0,5 кг и завиват в домакинско фолио.

-могат да се оформят кюфтета с желана големина

-или пък минирула като големи кебапчета

-може да се ползва за намазване на запечени сандвичи

-може да се пече, да се пържи, дори да се ползва за мусака или за пълнени чушки и т.н.

Готовият продукт се замразява във фризера и при необходимост да се приготви веднага на желано ястие.

Както казах, кюфтетата на скара стават строхотни сочни като се пекат направо за мразени. Казаното важи и за минирулата.

В тава могат да се сложат нарязани картофи, да се овкусят с любими подправки и омазнят, да се добяви замразеното руло от "универсалната" кайма, както и едно две ребърца като в случая.
Завива се с фолио и пече на 200С за около 40-50 мин.
В последните 10-а мин. се маха фолиото.
Докато картофите се опекат, рулото също е готово.


Бързо, лесно и Дзверски вкусно.

Наистина е спасителна тази "универсална" кайма за бързи и неотложни случаи.
А е и "универсална", защото всеки може да си я пригоди по собствен вкус с различни добавки ...

Споделям, защото все на някого може да му помогне ...

Наздраве!