понеделник, 3 април 2017 г.

Мармалад от коприва


 Почти съвсем "първоаприлско" сладко творение - мармалад от коприва и още нещо...
 Бях си наумил да правя я супа от коприва, я някаква яхния с телешко, но в един момент се сетих, че някъде бях чел за някакъв илач от коприва, лимони и мед. Действал полезно за кръвта, далака и какво ли не, па и копривата съдържала куп минерали и какво ли не ... Е не открих къде съм го чел, но реших да импровизирам ... Па съм правил сладко от лимони, защо да не им добавя и коприва и каквото стане.
 Направих всичко "на око" и в крайна сметка съм очарован от резултата - получи се невероятно сладко. Малко е трудно да опиша вкуса - хем сладко, хем леко стипчиво (от лимона), хем с един особен вкус от копривата, но много вкусно.
 Количествата посочвам каквито ползвах:
 около 500 грама коприва; 1 лимон; 2 ябълки; 1 ч.ч. захар; 1 с.л. пектин; 3 с.л. с връх захаросан мед.
 Изпълнението никак не е трудно:
Ябълките се почистват и нарязват на късове. Лимонът се измива и попарва с вряла вода за 10-а минути. След това заедно с корите се нарязва на късчета и се почистват семките.
Ябълките и нарязания лимон се слагат в тенджерка и заливат с вода, колкото да ги покрие и се варят до омекване на лимона.
Тенджерката се маха от котлона, изчаква се малко и всичко се пасира с пасатора. Получената смес е най-добре да се прецеди през едро сито.
Копривата се измива с течаща вода, след това се попарва с вряла вода за няколко минути, нарязва се и се пасира с пасатора.
Тенджерката с пасираните ябълки и лимон се връща на котлона и се слага смесената с пектина захар. Изчаква се заври и се намаля силата на котлона и се вари максимум 10-а минути. 


Добавя се и пасираната коприва и варенето продължава не повече от 5-6 минути или до сгъстяване - както при обичайното сладко.


Тенджерата се маха от котлона, изчаква се малко да поизстине и се слага меда, който се разбърква до разтварянето му.


Веднага след това се пълни в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачката надолу до изстиването им.


Ето и едни палачинки с лапад, напълнени с мармалада от коприва.

Получава се невероятен на вкус мармалад от копривата.
Няма да описвам, че освен адски вкусен, е и страшно полезен...

събота, 1 април 2017 г.

Палачинки с лапад - полезно предложение


 С рецепта за палачинки няма да изненадам когото и да е, но тези станаха просто уникални.
 Палачинки с лапад - невероятно вкусни, както за закуска със сирене или с нещо сладичко, така и за последващо ястие с плънка.
 Просто са необходими около 100 грама лапад ( може и повече) за една доза.
 Лападът се измива, почиства и попарва с вряла вода за няколко минути. Сетне се оцежда добре, нарязва се и се пасира с пасатора. За предпочитане е да е нарязан предварително, защото иначе "затепва" пасатора.
 От там нататък просто се смесва с готовата смес за палачинки, кой какво си ги предпочита. 
 В моя случай това са две яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. олио и 4 с.л. с връх брашно. Колкото е по-рядка сместа, толкова по-тънки и финни стават палачинките.


 Пекат се като обикновени палачинки.


 Готовите се намазват с масло.
 Невероятно вкусни.
 Каквото остане, може да се превърне в невероятно предястие като се напълнят със смес от сирена (крема и други каквито има настъргани) с малко наситнен копър. И т.н.
 Напълнените палачинки могат да се запекат с бешамелев сос и да си станат направо ястие ...
 Впрочем, вместо с лапад могат да се направят и с коприва. Процедурата е същата, а са още по-вкусни.
 
 Струва си да се направят.

вторник, 28 март 2017 г.

Домашен салам с патешки сърца и зелени маслини


 Това е поредният домашен салам, който също стана превъзходен и не мога да не го споделя.
 Тъй като доста съм писал за домашните салами и за технологията на производство - например, ТУК или ТУК, публикацията ще е кратка, без да се спирам много много на това каква е технологията.
 Необходими продукти
Свинско месо от плешката или бута около 700 грама, но по-тлъстичко
250 грама патешки сърца
70-100 грама прясна сланина
шепа зелени маслини без костилки - около 50 грама
(сланината и маслините са в зависимост от желанието, могат да варират)
около 200 мл ледена вода или кубчета лед
за овкусяването на това количество
сол -18 грама (1 с.л.), захар - 5-6 грама (1 ч.л.), черен и червен пипер - по 5 грама (по 1 ч.л.); млян кардамон - 3 грама (1/2 ч.л.)
 Изпълнението не е трудно: 
Свинското месо добре се охлажда, нарязва се на ситни парчета и заедно с 2/3 от водата се смила в блендера (чопъра), което в зависимост от машинката е желателно да се направи на два-три пъти.
Патешките сърца се нарязват на парчета и изкисват за около час във вода с една с.л. оцет - с цел да падне от тях кръвта и да се почистят. След това заедно с останалата вода се пасират в блендера.
В случая месото бе пасирано на по-едро, а сърцата - буквално като каша.
В купа се слагат пасираните месо и сърца и объркват добре с подправките. Купата се покрива със стреч фолио и заминава в хладилника за 24 часа.
На следващия ден се продължава с направата на колбаса:
Замразената сланината се нарязва на кубчета с големина по желание - в случая на по-едри парченца. 
Залива се с вряла вода за 5-6 минути и след с ледена вода да се охлади.
Маслините също се нарязват - в случая на кръгчета.
Нарязаните маслини и сланина се омесват добре с каймата и с помощта на фунийка се пълнят телешки черва. Големината е по-желание, но е по-добре колбаските да са по-малки.
Връзват се добре и оставят така да престоят поне час два в провесено състояние.


 След като са си "починали", готовите колбаски се прехвърлят във фурната на печката. 
 Фурната се включва на 50С с вентилатор и на всеки час температурата й се увеличава с по 10С докато стигне 80С. Горе долу един час на 80С е напълно достатъчен да бъдат готови.
 Най-удачно се проверява с термометър, ако температурата в колбасчета е стигнала 70С максимум 72С, значи са готови.
 Веднага се охлаждат в ледена вода и заминават за поне 12 часа в хладилника. Най-вкусни стават след като престоят поне 24 часа.
 


 Това е едното - претеглено преди да влезе във фурната.


 Претеглено вече в готов и охладен вид. Загубило е 90 грама от първоначалното си тегло. Показва много добър рандеман.




Нападаме го...


Резнато е саламчето -  перфектна консистенция. 
Невероятен вкус - просто Дзверски вкусно.


Част се похапна като мезе - друга на сандвичи.
Просто невероятен салам. Бих казал, че е най-сполучливият от всички, дори по-вкусен и от мортаделата ми. 

Струва си направията.

Наздраве!