неделя, 19 юни 2016 г.

Палачинки от стар хляб

























  Като се подхванах да експериментирам с палачинките, че направо нямам спиране...
  Тези са резултат на една хрумка, от която не очаквах резултат и направо си остана без снимки.
  Излишно е да споменавам, че изхвърлянето на хляб е грехота и че поради тази причина все се мъча да му измисля някакво ново приложение.
  Вчера сухият хляб бе направен на пухкави пържени филийки, но в неделя - пак филийки? Е не върви съвсем ... Па беше останал доста сух хляб - при това пълнозърнест. Преди години бях правил бухти от стар хляб, но не и пълнозърнест и затова първоначално се насочих да правя бухти, но промених идеята и се подхванах с направата на палачинки от стар пълнозърнест хляб.
  И така:
  4 филии пълнозърнест стар и сух хляб, 3 яйца, около 1 ч.ч. прясно мляко;  1 с.л. олио, 1 п. ванилин (или 1/2 к.л. ванилена захар), както и 1-2 с.л. обикновено брашно.
  Изпълнението е лесно: 
  Хлябът се начупва на парченца и се слага в подходяща купа;
  Залива се с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да постои малко, колкото водата да се поеме и да омекне добре. Прехвърля се в купата на пасатора, долива се още 1/2 чаша вода и се пасира до получаването на консистенция на каша. При необходимост може и да се прецеди, но при добро пасиране не се налага.

 
Получената каша се прехвърля в купа, добавят се яйцата, прясното мляко, олиото, ванилията и с телена бъркалка се разбива. При необходимост се добавя и малко брашно - все пак трябва да се получи консистенцията на боза (т.е. на обикновено палачинково тесто).
 Оставя се да си почене 10-а минутки.
 Пекат се като обикновени палачинки.
 Поднасят се със сладко, сирене и т.н.
 Хем се оползотвори стария хляб, хем Дзверски вкусни палачинки ...

Палачинки - не съвсем обикновени




























 Палачинки!? Какво толкова? - една бърза и винаги посрещана на Ура закуска. За нея всеки си има собствена изпитана и най-добрата рецепта. Всеки ги прави по собствен "уникален" начин. Други пък ги правят по точни рецепти, с точни мерки и теглилки. 
 Определено не съм от тези последните. Правя ги често и кажи речи всеки път нещо е различно - било с прясно мляко, било със суроватка, било с кисело мляко и т.н., различен е и броят на яйцата...
 Този път имах повечко време за закуската - нещо не ме ловеше сън и ги подхванах доста рано...
 Е, край на приказките:
 Необходими са 3 яйца, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.ч. прясно мляко и вода, както и 1 ч.ч. брашно или малко повече (зависи от брашното).
 Особеното е в изпълнението: 
 Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци (и белтъците заминават в хладилника, докато правим сместа). 
 Жълтъците се разбиват със смесените мляко и вода, захар и сол. Като се бърка непрекъснато се добавя и брашното на порции. Бърка се с телената бъркалка.
 Отделените белтъци с щипка сол се разбиват с миксера до втвърдяване и с шпатула се смесват с палачинковото тесто.




  Пекат се като обикновени палачинки.

  За пръв път ги правя по този начин и съм направо очарован.

  Сториха ми се невероятно вкусни.

 Може би и затова ги споделям...

петък, 17 юни 2016 г.

Рошави пуешки "бухти"



























Това е поредното лесно и дзверски вкусно мезенце, особено подходящо за питието към футболните мачове. Хем се приготвя лесно и бързо, хем издържа на питието и в същото време сигурно дава по-голямо удоволствие от тях.
Необходими са поне 500 грама пуешко месо (без значение от кои части), 1 яйце, 1-2 с.л. брашно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. червен пипер, по 1/4 ч.л. смлян кориандър и кимион, а за любителите на пикантното и чили на вкус.Носи и други подправки на вкус, но тези са достатъчно...
За евентуална гарнитура - пресни картофчета, в количество по желание и според броя на хапващите...

Изпълнението е простичко - точно като за футболно мезе.



 Пуешкото месо се нарязва съвсем произволно на късчета с различна големина и се прехвърля в подходяща купа.
 Слагат се подправките, брашното, сипва се и яйцето и с лъжица се разбърква.
 Трябва да се получи като гъста каша.
 Нека си почине малко, докато мазнината за пържене се загрява.





 В голям тиган се загрява мазнина (за предпочитане гъша мас, каквато имам).
 С лъжица се гребва от сместа и се пуща в загрятата мазнина и пак с лъжицата лекичко се притиска  отгоре. Всяка "бухтичка" става различна по големина, с различна форма и различно рошава.
 Пържат се от двете страни на средна степен на котлона - до хубаво зачервяване.





Изпържените бухтички се вадят и слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната мазнина.
 Впрочем може и да не се прави, тъй като такава на практика няма.







За повече разкош, когато всички са изпържени, могат да се върнат в тигана, да им се личне 1/2 ч.ч. бира (за предпочитане тъмна или някоя плодова) и да се оставят за няколко минути да се задушат под капак - докато се изпари течността и пак останат на мазнина.

Вече бухтичките са извадени от тигана и е време за гарнитурата.



 Пресните картофчета се разрязват на половинки и се хвърлят в тигана в загрятата мазнина.

 Разбъркват се за кратко.










  В тигана се сипва малко водичка, смесена поравно с бира колкото да покрие картофките.
 Котлона се намаля и се оставя да си къкри, а човек се мести пред ТВ с чашка в ръка и се настройва за гледане на мача.
 Къкренето продължава докато картофките останат отново на мазнина. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган и т.н.




  Готови сме .. 
 Може спокойно да се засяда пред телевизора и да се наслаждаваме на вкусно хапване и питие...
  
 А дали мачът ще е толкова интересен вече е без значение ...