понеделник, 20 април 2015 г.

Салата "Родопея" (марулена салата с булгур и нахут)


Този път реших да сменя любимия си бърбън с Узо и му се чудих дълго време с каква салатка да си го поднеса. Защо ми дойде на ум това наименование като хрумка и аз не мога да си обясня - може би заради узото, булгура и другите продукти .. абе де да знам, но се получи невероятно дзверски вкусна и питателна салатка ...

Продуктите са напълно ориентировъчни като количества, а в изпълнението няма философия ....

Продукти: една маруля, един едър морков, малко сирене - нарязано на кубчета (в случая е козе сирене около 100 грама); 1/2 ч.ч. булгур и 4-5 с.л. сварен нахут  (от консерва).
За овкусяването зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер - на вкус.

Изпълнението е простичко: марулята се измива и накъсва ей така (дет му викаме "кат за куче"); морковите се нарязват с оная особена белачка на ивички. Булгура се попарва с вряла вода за около 10 минутки и се оцежда; Всички продукти се смесват (без морковите и сиренето, които се поставят отгоре), овкусява се, обърква се добре и се оставя в хладилника да си постои мъничко и да си попие ароматите на подправките ...

Само ако знаете колко узо върви с нея, не ми се разказва ....