четвъртък, 2 април 2015 г.

Пържоли от свински врат (мариновани в прясно мляко)


Всъщност и това не може да се нарече рецепта - това просто е един по-различен начин да се приготвят невероятно крехки и вкусни пържоли.

За 4-6 човека са необходими около 1 кг свински врат, нарязан напречно на 7-8 пържоли; около 1 ч.ч. прясно мляко; сол и черен пипер на вкус; брашно за овалване, 1/2 ч.л. риган и/или мащерка (въпрос на вкус); малко мазнина за пържене и 1 чаша бяло вино.

Нарязаните пържоли се слагат в подходящ съд (с капак) и се заливат с прясното мляко, колкото да ги покрие. За тази цел ползвам найлонови торбички, които се връзват. И направо се забравят в хладилника - обикновено ги слагам късно вечерта и на следващия ден надвечер се приготвят.
Преди приготвянето млякото се излива, пържолите подсушават леко с кухненска хартия и лекичко се опиперяват. Брашното се с смесва с ригана (мащерката, може и друга любима подправка), една идея сол и в пържолите се овалват в тази смес. Пържат се в силно загрята мазнина за по 2-3 минути от двете страни. Най-добре става, когато се смесят олио и мас.
Запържените пържоли се прехвърлят в йенска тенджера, заливат се с 1 - 2 с.л. от прецедената мазнина от пърженето, леко се посоляват, добавя се чашата бяло вино и се похлупва с капака.  Пече се на 200 С максимум 20-25 минути.


По мое предпочитание - в края на печенето махам капака и още веднъж опиперявам (просто си ги харесвам с повечко черен пипер).
Сервирам ги направо с йенската тенджера, а като добавка - пържени картофи, зелена салата и .... задължително чашка хубав алкохол.
Стават невероятно крехки и дзверски вкусни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар