Това е възможно най-лесният и бърз бюрек, който съм правил и то просто няма какво да се обяснява:
Най-трудната част е да се отреже парче хартия за печене, да се намокри и застеле дъното на кръгла тавичка с д=20 см и омазни.
Сетне е лесно: в голяча купа се чукват 3 яйца, добавят се 2/3 ч.ч. прясно мляко; 1 с.л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода; 3 с.л. разтопено масло (или зехтин) и около 150-180 гр. натрошено сирене. Всичко се разбърква старателно с вилица.
1/2 пакет кори за баница, както са навити се нарязват напречно и пущат в яйчено-млечната смес.
Пече се около 40 минути - до хубаво зачервяване.
Ако от горния край започне по-бързо да се зачервява може да се покрие с парче фолио.
Когато е готов опечен, се вади от тавичката и завива за кратко с памучна кърпа. Това е ...
Цялата подготовката отнема максимум 10-а минути, а сетне е само чакане.
На следващия ден, ако остане, е още по-вкусен.
А защо бюрек, а не баница и то бъркана? Ами чел съм, че в Турция бюрекът се прави предимно с пълномаслено прясно мляко вместо с кисело мляко, та затова...
Впрочем темата баница или бюрек е безкрайна и много спорна. За мене основната разлика е наименованието, но все пак ...
А тук и няколко линка за направата на бюрек или баница:
Няма коментари:
Публикуване на коментар