сряда, 11 юни 2025 г.

ЛЕСНА И БЪРЗА "МУСАКА" ОТ ТИКВИЧКИ

 

    Това е най-бързата и най-лесна мусака, която съм правил и при това невероятно бюджетна в тези скъпи времена.
    При това се прави толкова бързо и лесно, че просто няма какво да описвам:
    Необходими са ни за 4-6 порции: поне 3 или 4 (от зор) средни теквички; 1 глава лук - почистена и нарязана на ситно; 1 морков - почистен и настърган; 1 домат - обелен и настърган; 2-3 скилидки чесен на ситно, както и поне 500 грама кайма от мляно месо. За подправяне - черен пипер и щипка джоджен; Също така и 2-3 с.л. зехтин. Особеното е, че ползвах 1 кубче турски зеленчуков бульон (който няма нищо общо с нашенските).
    За заливката: 2/2 кофичка кисело мляко; 1/2 ч.л. сода; 1 с.л. с връх брашно и 2 яйца, както и поне 50 гр. настърган кашкавал.
    Приготовлението е направо елементарно и отнема буквално минути като се изключи времето за предварителна подготовка на зеленчуците, което също не е много - максимум 10-а минути:
В силно загрятия зехтин последователно се задушават лука, чесъна, моркова, каймата, домата като им се добавя разтвореното в 1/2 ч.ч. кубче бульон. В това време тиквичките се обелват на зебра, нарязват на кубчета  и добавят в тигана.
След 10-а минути всичко се прехвърля в подходяща тава и се пече на 180С.
След 30-а минути прави заливката и сипва върху запечените продукти в тавата.
Още максимум 10-а минути и ястието е готово.
Най-добре е да се сервира леко поизстинало - така порциите държат форма.
На другия ден е още по-вкусно. Особено сервирани с цедено кисело мляко с добавка на малко чесънче ...
Правете смело - лесно е и НАЗДРАВЕ! Върви си с бяло или розе или ледена биричка.

2 коментара:

  1. В кръга на шегата: Да не би Дзвера да е станал вегетарианец? Тиквички, горчица, ябълкови сладкиши...Би било голяма загуба за нас, месоядните "гурмани".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по обясними причини е. Прии това пиша само лесните рецепти колкото да не ме забравят хората. А за другите - още малко търпение ... да се пооправя още малко

      Изтриване