Месото, което ще се пече на скарата, е желателно да се соли и опиперява в края на самото печене (или дори след опичането). Солта предизвиква отделянето на соковете му и то става по-сухо, а пиперът като прегори, губи аромата си и дори може да нагарча.
вторник, 30 юни 2015 г.
Млечна салата "Витаминозна бомба"
Това изобщо не е рецепта, а просто подсказка (начин) да се направи една страхотно полезна и витаминозна салата.
В момента пазара изобилства от зелентии - просто време им е.
Необходими са ни кофичка -две кисело мляко, което се оцежда. Изостанали сиренца (в случая бучка краве сирене, малко прясно сирене, бучка синьо сирене, даже и парченце кашкавал) - настъргани на ситно ренде и дори 150 маскарпоне.
И най-вече зелентии - босилек, магданоз, джоджен, копър, листа пресен лук, стръкчета мента. Също така няколко скилидки чесън, сол, бял смлян пипер и идея хубав зехтин.
Това са все зелентии от двора.
Могат да се ползват такива каквито има - важното е да са повечко.
Зелентиите се измиват добре, подсушават и накълцват на възможно най-ситно. Смесват се с прецеденото кисело мляко и настърганите сиренца (и без не е фатално); соли се на вкус, опиперява се, капка-две зехтин и да престои в хладилника поне час - добре да се охлади.
Както казах, това е само идея - всичко може да варира, но добавката на натрошени орехи ще я направи още по-богата.
Невероятно полезно и вкусно.събота, 27 юни 2015 г.
Лимонова СЬОМГА
Нужно е едно парче сьомга откъм опашката (това е по-вкусното) с кожа и приблизително тегло 600 грама - може да се направи на 4 порции по 150 грама, но за в къщи го предпочитам цяло.
За "маринатата" смесваме 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. сусамово олио и сока на един малък лайм. Преди това след добро измиване, кората на лайма се настъргва. Нужен е и малко бял смлян пипер.
Рибата се маринова за 20-30 минути, като си почива в хладилника.
В подходящ тиган се загрява малко масло и рибока се запържва за 6-7 минути. Поръсва се с маринатата, настърганата кора на лайма и с белия пипер и тиганът се прехвърля в загрята на 200 С фурна за 15 минути.
Сервира се с резенчета лимон и залят с мазнинката от печенето.
Лесно и дзверски вкусно.
Лятно КАЙЗЕРОВАНО ФИЛЕ
Лято е ...макар и дъждовно и хладно в последните дни. Общоприето е, това не е сезон за правене на луканки, суджуци, филета и др.п. Може би защото е топло и би трябвало да наблягаме на зеленчуците, плодовете и т.н. Само че като съм си месоядно, а не купувам салами и подобни, а запасите във фризера са изчерпани, какво правим? Ами просто пристъпваме да си направим лятно филе...
Описвам го, защото технологично се прави малко по-различно:
Необходимо ни е едно голямо контрафиле (в случая беше 1,5 кг), 200 гр. морска сол; кората на 1 лимон; 5 счукани таблетки витамин С и 1 с.л. фруктова или обикновена захар.
Филето се почиства от ципи и др.п., набожда се на няколко места и обилно в него се втрива смесената с останалите неща сол.
Така осоленото филе се поставя в найлонов плик и здраво се завързва. И сетне в още един плик - ако протече, да не цапа хладилника. Пликът се слага в хладилника на място, където няма да пречи и се "забравя" точно за 14 дни. От време на време се обръща.
На 14-я ден се вади и измива обилно (може да се остави да престои и за час два във вода).
Стоя час и остана леко по-соленко.
Прави се смес от 1 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. смлян чимен; по малко сух риган и чубрица и 2-3 с.л. червен пипер; Може да се сложи и малко лютив червен пипер (подправките са на вкус, но чименът дава вкуса и аромата на кайзерованото месо). Месото обилно се натърква с тази смес.
Готово е за сушене..
Ето го на 25-ти, готово и нарязано.
Дзверски вкусно и страхотно мезе за питието. Е става и за сандвичи и т.н....
П.П. Времето ми помогна, че бе хладно и ветровито. Независимо от това, дори и при топло време няма проблем да се направи и изсуши. При престоя си в хладилника за 14 дни в солта, месото си пуща соковете и направо се "опича" (става някак си твърдо и стегнато) и вече оваляно в подправките, няма нужда от много време за сушене. Достатъчно е една нощ да престои на ветровито и два-три дни в хладилника.
Просто, лесно и истински вкусно.
вторник, 23 юни 2015 г.
Свински опашки на фурна
Доста от нас обичат различни части от прасето - на едни им допадат свинските крачета; други си падат по ушичките; свинските бузи минават за особен деликатес, но има една изключително вкусна част - опашките.
Волска или телешка опашка с един камион зеленчуци е направо прочут деликатес в Италия, че и при нас, а свинските опашки са си направо подценени, а те са изключително вкусни, когато са приготвени добре.
Доста народ ги асоциира с много тлъстина и вредни неща, което не е така.
Продават ги в два варианта - едните са нарязани и част от кожата и сланинката са изрязани,
а другите са цели с кожа и част месо.
Боб със свински опашки си е направо класика; Могат да се сготвят и със зеленчуци; Може и да се направи чорба - като от свински крачета, но тук ще споделя за едни просто запечени на фурна опашчици - с минимум продукти и подправки.
Необходими са ни 1 кг нарязани свински опашки; малко мазнина; 1 глава чесън; сол, черен пипер и червен пипер.
Приготвянето е от лесно по лесно:
В тенджерата под налягане се загряват 2-3 с.л. мазнина (олио или зехтин), хвърлят се скилидките чесън и след 15 секунди и парчетата опашки. Запържват се за максимум 10-а минутки като се бъркат.
(запържвах ги в друга тенджера, за да отделя предварително излишната мазнина)
Слага се и солта и в тенджерата се наливат около 400 мл вода, затваря се и се вари на слаб котлон около 1 1/2 часа.
Сварените опашки се вадят внимателно с решетъчна лъжица и се прехвърлят в намаслена тавичка.
Овкусяват се с черен и червен пипер.
Пекат се на 180 С за около 40 минути - до хубавото из зачервяване.
Поднасят се с гарнитура по желание - при нас от сварено боб.
Резултатът е невероятен - дзверски вкусно месце на кокълчета - за оглозване и невероятно мезе за питието.
Продават ги в два варианта - едните са нарязани и част от кожата и сланинката са изрязани,
а другите са цели с кожа и част месо.
Боб със свински опашки си е направо класика; Могат да се сготвят и със зеленчуци; Може и да се направи чорба - като от свински крачета, но тук ще споделя за едни просто запечени на фурна опашчици - с минимум продукти и подправки.
Необходими са ни 1 кг нарязани свински опашки; малко мазнина; 1 глава чесън; сол, черен пипер и червен пипер.
Приготвянето е от лесно по лесно:
В тенджерата под налягане се загряват 2-3 с.л. мазнина (олио или зехтин), хвърлят се скилидките чесън и след 15 секунди и парчетата опашки. Запържват се за максимум 10-а минутки като се бъркат.
(запържвах ги в друга тенджера, за да отделя предварително излишната мазнина)
Слага се и солта и в тенджерата се наливат около 400 мл вода, затваря се и се вари на слаб котлон около 1 1/2 часа.
Сварените опашки се вадят внимателно с решетъчна лъжица и се прехвърлят в намаслена тавичка.
Овкусяват се с черен и червен пипер.
Пекат се на 180 С за около 40 минути - до хубавото из зачервяване.
Поднасят се с гарнитура по желание - при нас от сварено боб.
Резултатът е невероятен - дзверски вкусно месце на кокълчета - за оглозване и невероятно мезе за питието.
събота, 20 юни 2015 г.
"Баница" - пица
Нещо елементарно лесно и бързо за изпълнение, за сметка на това много ефектно и дзверски вкусно. Подобни варианти бол из нета, но нека и да си покажа моя.
Намазняваме дъното на тавичката, слагаме едната тортиля. Върху нея редим резените домати, шунка, моцарела, гауда ...
Така повтаряме до изчерпване на продуктите.
Последният пласт е само от прошутото и сирената.
Страхотно!
Необходими са ни 3 или 4 тортили, прошуто (шунка, колбас някакъв, бекон на ивици), моцарела и гауда (или някакъв кашкавал) - всичко нарязано на тънки парчета. Един-два домата, обелени и нарязани, Нарязани маслини без костилка ... Малко риган и чубрица за наръсване тук таме...
Намазняваме дъното на тавичката, слагаме едната тортиля. Върху нея редим резените домати, шунка, моцарела, гауда ...
Така повтаряме до изчерпване на продуктите.
Последният пласт е само от прошутото и сирената.
Преди да се пъхне "баницата" във фурната, може да се нареже на четири.
Пече се на 200 С за 20-25 мин (до разтапяне на сирената и зачервяването им).
Пече се на 200 С за 20-25 мин (до разтапяне на сирената и зачервяването им).
Страхотно!
петък, 19 юни 2015 г.
Баница с пуешко
От пуешкото бюрек ми артиса доста от плънката, както и изостанаха част от пълнозърнестите кори - основно парчета. Затова направих една малка баница с пуешко - нещо като разновидност.
Към останалата плънка добавих още 100 грама кашкавал, нарязан на кубчета и един голям домат (само месестата част).
Намазнява се леко дъното на една гювечка и се нареждат парчетата кори като тук таме се слага и малко мазнинка.
Цялата плънка се изсипва вътре и отгоре се затваря също с кори като краищата се подпъхват - добре да се затвори (вижда се от снимките), които се намазняват.
Пече се на предварително загрята фурна на 200 С до зачервяване.
Леко се залива с бульон и опаляяя - имаме една страхотно вкусна баничка с пуешко ....
ПП. Нищо не пречи и да се направи доста по-голяма и гостите да си облизват пръстите за още
сряда, 17 юни 2015 г.
Пуешко бюрек
Всъщност този бюрек (баница) съм го ял преди години в Турция като "тавук бюрек" (пилешка баница) и от там направих тази импровизация с пуешко и пълнозърнести кори. Последните бяха по "заявка" - иначе препоръчвам да се прави с обикновени препечени кори (от нар. кори на сач).
Необходими са ни - един пакет кори за баница (в зависимост от вида са по 0,4 или 0,5 кг);
за плънката: пуешко около 300 гр. (ползвах 500 гр., но ми остана от плънката); 1-2 скилидки чесън, 1-2 средни глави лук; 4-5 стръка зелен лук (просто придава по свеж вид на плънката); настърган морков; 1 връзка магданоз (половината за плънката, другата - за поръсване); сол, черен пипер - на вкус; риган; Допълнително, но не е задължително 50-а грама настърган кашкавал.
Първо подготвяме плънката: пуешкото се нарязва на ситно, както и зеленчуците.
В тенджерка в силно загрята мазнина (2-3 с.л. олио) запържваме месото, добавяме зеленчуците, подправяме със солта, черния пипер и ригана и запържваме за няколко минути. После се добавят 2 или 2 1/2 ч.ч. водичка и се вари още 10-а минути. През цедка се отлива целият бульон и се запазва. Месото със зеленчуците се връщат в тенджерката и отново на огъня за няколко минути. Оставя се да изстине и се смесва с магданоза и настъргания кашкавал.
Корите се нарязват на правоъгълници 6-7 см Х 17-18 см. Едно парче леко се намазва с мазнина (олио, зехтин - смес от зехтин и разтопено масло поравно) и другата кора се слага върху нея. В един край се слага по 1-2 с.л. от плънката и се навива на руло.
Навитите рулца се нареждат в намазнена тавичка за печене и отгоре леко се поръсват с мазнина.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за около 35-40 минути - до зачервяване.
Като се извади от фурната се изчаква леко да поизстине, обилно се наръсва с нарязания магданоз и се залива с отделения бульон от варенето на плънката.
Малко търпение и като попие бульона нашият пуешки бюрек е готов за сервиране.
Дзверска вкуснотия!
П.П. В интерес на истината, рулцата трябва да са по-тесни и да се нареждат в тавата като "пънчета" (изправени), но от снимките се вижда, че пълнозърнестите кори бяха доста твърди и трудно се навиваха ...
понеделник, 15 юни 2015 г.
Яхния заек със сини сливи
Още един начин да поднесем на трапезата си изключително вкусно ястие със заек - яхния със сини сливи.
Необходими ни са - едно зайче (за 4-6 порции) или само тялото без бутчетата (за 2-4 порции) - или пък само бутчетата; няколко скилидки чесън, 3-4 глави лук, два домата, 1-2 моркова; шепа сушени сини сливи (15-на броя) без костилките; 1 ч.ч. бяло вино; сол, черен пипер - на вкус и 1 ч.л. риган.
Месото се нарязва на късове, които се овалват в брашно със сол и черен пипер.
В тенджерата се сипва малко мазнина (2-3 с.л.) и заешкото месо се запържва от двете страни за 10-а минутки. При тях се добавят нарязаните скилидки чесън, едната глава лук на ситно и единия морков, нарязан на кубчета. Останалите зеленчуци се нарязват на едно и пасират в блендера. Сипват се при месото заедно с виното. Добавят се сушените сливи, малко солчица и църно пиперче, да не се забрави и ригана.
Тенджерата се захлупва, а силата на котлона се намаля (от 9-та на 6-та степен) и се оставя да къкри около 40 минути. Това време е напълно достатъчно месото да омекне и сосчето да се сгъсти. В зависимост от желанието може да се направи малко по-гъсто или по-рядко. Предпочитам го по-гъстичко.
Сервира се поръсено с магданозец. И да не се забравя добре изстуденото питие.
Наздраве!
Наздраве!
събота, 13 юни 2015 г.
Заек в гърне
Невероятно вкусен заек, приготвен в глинено гърне.
Необходим ни е един заек, 100 грама бекон (английска сланина с месо)- нарязан на ивици, 2 глави чесън, 6-7 глави лук, 3-4 моркова,1 500 грама печурки; шепа сушени домати (ползвам ги, защото имам доста от тях); 250 мл бяло вино; сол и черен пипер на вкус; риган; царевично брашно за овалване и мазнина за пърженето.
Изпълнението е лесно: заекът се нарязва на порционни парчета, които обилно се овалват в царевичното брашно смесено със сол и черен пипер. Докато месото си почива, в тигана се загрява малко мазнина (2-3 с.л.) и в нея се запържват парченцата бекон. Прехвърлят се в тенджерка и в същата мазнина се запържва заешкото месо.
Докато месото се пържи на порции, се нарязват зеленчуците - предпочитам чесъна да е на цели скилидки, лука и морковите на ситно, а гъбите на по-едро.
В същата мазнина се запържват чесъна, лука, морковите и гъбите. Слагат се и сушените домати, сол, черен пипер, риган и се налива виното. Оставя се да покъкри не повече от 10 минутки.
На дъното на гърнето се слагат 2-3 дафинови листа; отгоре се изсипват зеленчуците, върху тях парчетата заек и най-отгоре парчетата бекон. За разкош може да се "хвърлят" и 3-4 резенчетата лимон.
От малко брашно и водичка се замесва тесто с него се запечатва капака на гърнето. Слага се във фурната и се пече 1 час и 45 минути на 200 С или 2 часа на 180 С.
четвъртък, 11 юни 2015 г.
Пикантни шишчета от скариди на пара
Необходими са ни по-едри скариди (от типа на тигровите), соев сос, смлян бял пипер, лимонов сок, пикантен сладко лютив сос (продават такъв почти във всеки магазин).
С остър нож се почистват всички мустачета, крачета и др.п. Скаридата се цепва по средата, вади се централната вена (черно-синя) и се почистват вътрешностите от към главата.
Нашите скариди са готови за мариноване.
Скаридите се слагат в купа, заливат с 2-3 с.л. соев сос, 2-3 с.л. лимонов сок, 3-4 с.л. от сладко лютивия сос, малко черен пипер и ги оставяме да преседят на хладно 3-4 часа.
Нанизваме по три броя на шишче и в кукъра да се варят на пара - 10-а минутки са им напълно достатъчно.
Щом сменят цвета си и се зачервят от срам, са готови ...
Кокошка с булгур
Това е едно изключително вкусно ястие, което се приготвя с минимум продукти - на практика са само два - хвъркато и булгур.
Преди време бях на гости при едни приятели, които ме бяха поканили на обяд "изненада" - домашен петел с булгур. Беше нещо безумно вкусно. Мина се време и съвсем наскоро случайно в един магазин пакет с ситно натрошен булгур (точно такъв дет тогава ми показаха, че са ползвали) и веднага направих асоциацията с Петела. Да ама кат няма домашен петел, к`во праИм ? Ами просто го заменяме с домашна кокошка (поне такава имам със сигурност във фризера) ... Е, ако и това го няма, заменяме с голямо пиле от магазина ... Само да е по-голямо и по-тлъстичко!
Необходими са ни една домашна кокошка (нашата бе точно 2 кг), 400 грама булгур (от ситния или натрошен булгур - продават го почти във всеки магазин), 1 глава лук, 1-2 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус.
Приготовлението е сравнително бавно, а този път нямах и много време и ползвах тенджера под налягане - с нея става значително по-бързо.
Измитата кокошка заедно с малко сол се сварява до пълна готовност в тенджерата под налягане. (По желание може да се сложат чесън, лук, морков, дафинов лист и куп други неща, но исках да си запазя вкуса на домашната кокошка и затова само солчица). Кокошката се оставя да се поохлади и се обезкостява и месото накъсва на едри късове.
Докато пилето се изстудява, в тенджерка в малко загрята мазнина се запържват чесъна и лука, добавя се булгура - за 3-4 минутки, колкото да го "грабне огъня". Залива се с приблизително 800 мл от бульона дето варихме кокошчицата и оставяме да покъкри 10-а - 15-т минутки.
В леко намаслена тавичка смесваме месото от кокошката, добавяме сол (ако има нужда), малко Чърно пиперче и хоп във фурната на 180-200 С - за не повече от 30-а минутки.- колкото да се посгъсти и позачерви.
Предпочитам да е по-сочно и го оставих точно така.
Сосчето може да се отапя, булгурът се е разкапал и поел всички аромати на домашната кокошка.
Дзверска вкуснотия.
Е, ако има Петел - ще е по-добре, но и така става ...
Абонамент за:
Публикации (Atom)