Това действително е летен зеленчуков гювеч при това много лесен за приготвяне и сготвен само в една съдина.
Продуктите, които ползвах са от наличните в къщи към момента: около 500 грама свинско (може и по-тлъстичко); 3 средни глави лук; 4-5 скилидки чесън; 3 моркова; 1 малка глава цвекло; 2 средни тиквички; 2 домата; 2 с.л. ориз, както и 2-3 с.л. олио или зехтин.
Допълнително за овкусяване - сол и черен пипер, поне 2 с.л. сушени зеленчуци и домашен бульон (постоянно имам такива) - колкото е необходим.
Най-важното е да имаш голям тиган, който (поне д=30 см), който става и за фурната.
Месото се нарязва на късчета, а всички зеленчуци вече измити се обелват и нарязват на кубчета.
В силно загрятата мазнина за около 4-5 се запържва месото, след това на кратки интервали се добавят лука, чесъна, цвеклото, морковите, чушките, доматите и ориза. Наливат се около 500 мл бульон, овкусява се и се оставя да покъкри 10-15 минути.След това във фурната на 180С за около 35-40 мин. - до хубаво зачервяване.
Най-много време 10-а минути отнема подготовката на зеленчуците, сетне приготвянето им в тигана - 15-а и сетне само чакане.
Ястието става още по-вкусно като поизстине малко.
Хубавото е, че се готви и сервира в една съдина, както и че зеленчуците могат да варират - да се добавят картофи, патлаждан, червени чушки, целина, пащърнак и т.н.
Така и те стават невероятно вкусни.
Правете смело - лесно се приготвя и НАЗДРАВЕ - гювечът идеално си върви с ледена биричка или бяло винце.
Няма коментари:
Публикуване на коментар