Както се похвалих преди дни, приятел- Стоян Колев, ми подари една антикварна рядкост - истинска антика:
Сборник от 5 готварски книги, издадени в периода 1928 - 1935 год.
Пълни са с много и интересни рецепти.
Във ФБ някои хора проявиха интерес, а аз се запалих и разгледох. Определено си струва някои неща да се споделят.
За съжаление, няма да ми стигнат две години да готвя само по тях и затова реших, че някои рецепти, които много ми харесат и изпробвам ще споделям в блога като самостоятелни публикации.
Други, които ми се виждат интересни ще снимам и ще качвам в тази страница.
Впрочем и това не е съвсем лесна задача, но с времето ще успея да пусна доста интересни неща тука.
Имам при това доста стари готварски книги и ще се обърна и към тях.
Вътрешно съм си сложил граница - да няма рецепти от книги след 1960 год., а само от книги преди тази година.
Дано проектът ми се окаже интересен за някого.
Имам при това доста стари готварски книги и ще се обърна и към тях.
Вътрешно съм си сложил граница - да няма рецепти от книги след 1960 год., а само от книги преди тази година.
Дано проектът ми се окаже интересен за някого.
И така започвам:
Интересното е, че в онези години -20-те и 30-те, е, че първите списания с рецепти, за да предизвикат интереса на читателките са ги стимулирали като са събирали техни рецепти и публикували.
Даже са включвали имената и изказвали специални благодарности.
Това беше достатъчно за увод.
От нататък само снимки от книгите. Ако някъде се налага, ще си позволявам коментари.
Дървено масло е зехтин.
Не се чудете какво е това "призоли" - така са казвали на пържолите.
Където става дума за масло при пърженето или готвенето, трябва да разбираме, че е олио. А където се говори за чисто масло, си става дума точно за масло, а дървено масло е зехтин или зейтин.
Рецептите с агнешко и овнешко са множество. Очевидно, агнешкото е било доста в изобилие в онези години.
То и в детските ми спомени, месарницата бяха щанд, а отзад ченгели с висящи агнета, овце и др.п. Баба казваше от кое животно какво иска и това месарят й рязваше.
Рецептите със сърна и заяк също са много.
Па колко много торти, сладкиши, бисквити и др.п. има в тези книги, та чак не е истина.
Пак получих подарък - от същия приятел.
Ето го:
Книгата е уникална и има много добри стари рецепти. И като имам предвид годината на издаване - разгара на войната, съм изненадан.
Ето и няколко странички от нея:
Нарочно съм ги снамал така, че да се четат рецептите:
А ето и няколко конкретни рецепти:
Ето и рецептата за руска пача и свинско, доста по-четливо:
А ето и няколко рецепти с мляно месо:
Специално тези двете направо ме изумиха:
палачинки с кайма, това ще бъде пробвано още тези дни, защото много ме впечатлиха.
а това с кебапчетата, направо ме гръмна - съвсем различен начин от срещаните от мен като се има предвид, че съм написал цяла "дисертация" на тема кебапчета:
14.11.2019 год.
Продължавам с още рецепти от старите книги - голяма играчка е да ги снимаш, да обработиш снимките, но нямам намерение да се отказвам. Има доста интересни неща, които си заслужава да се видят и да се пробват:
А този сос от краставици направо ме изненада:
20.12.2019 год.
Колкото и да е трудоемко продължавам да снимам, да обработвам снимките и да качвам рецепти, които ми се виждат интересни.
Все за някого ще са от полза.
Скоро ще има друго продължение.
Ще следя с голям интерес тези твои публикации, искам веднага да си направя тази шоколадова торта и те моля да снимаш и следващата страница с разясненията. Благодаря от сърце, че споделяш с нас това богатство!
ОтговорИзтриванелелей, не съм видл молбата за рецептата за шоколадовата торта. Ще се поправя тези дни.
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеУникално
ОтговорИзтриванеПочти съм болна на темата "готварски книги ", а тези тук са направо безценни. В къщи имам купища такива, но всичките са от по-нови времена . Имам и по-старички , но...не като Вашите. Благородно Ви завиждам, продължавайте да споделяте. Като дете си спомням един сандък в бабината къща , пълен беше със списания за домакинство / с рисунки , а не снимки /. Тези рецепти ме връщат в онези хубави години. Истината е, че при преместването на баба ми от къщата изчезнаха тези списания и колкото и да разпитвах за тях , от никого не получих смислен отговор. Благодаря за доставеното удоволствие !
ОтговорИзтриванеБлагодаря за добрите думи. И аз събирам готварски книги, но основно стари. Имам и доста рецепти от стари списания. Само че качването на снимки тука се оказа много пипкава работа, па и ми се иска да ги подредя някак си тематично и да може да се търси в страницата, ама нещо не успявам. Но и нямам намерение да се отказвам.
ОтговорИзтриванеМоже ли да се сканират за да стигнат до повече хора.
Изтриванете са ми ценни подаръци и няма как да ги продавам.
ИзтриванеА за сканиране нямам възможности и време.
Как мога да Ви изпратя стари е-книги?
ОтговорИзтриванеmagnum45_1970@abv.bg
ИзтриванеКак бих могъл да се сдобия с книгите, които имате и на каква цена?
ИзтриванеЗдравейте,може ли книгите на geziht@mail.bg?Благодаря
ИзтриванеНяма как.имам само снимки
ИзтриванеБлагодаря,Яна. На мейла ми: sprmit57@ gmail.com
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеДали е удобно да Ви пиша на е-мейла ?
Бих искала да Ви попитам нещо, относно книгите.
Поздрави и благодаря предварително !
Радост
Пишете, ще отговоря
ОтговорИзтриванездравей!
ОтговорИзтриванеимаш ли ги сканирани тези стари книги?
За съжаление, не.
ОтговорИзтриванеМоже ли да платя и да ги сканираме?
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеМоля, ако нямате нищо против да се свържете с мен
ОтговорИзтриванеmilenantonov@abv.bg
Ако откриете рецепти от преди 18 век, ще се радвам да ги видя тук. А за тези - огромно благодаря!
ОтговорИзтриванеНа руски могат да се открият много стари книги, включително и от 18-ти век.
ИзтриванеПървите писани рецепти се появяват в средата на 19 век. Става дума за България. Твърди се че книгата на Славейков е първата готварска книга издавана у нас. В някои манастири има записки за направията на някои ястия от преди това,но са голяма рядкост.
ОтговорИзтриванеЗдравей. Има ли рецепта за телешки бели бъбреци?
ОтговорИзтриванеНе, няма рецепта. В блога ми има много добра рецепта - https://batimiti.blogspot.com/2018/07/blog-post_39.html
ОтговорИзтриванеОт блога я знам и тази вечер ще я пробвам. Беше ми чудно дали няма из старите книжа 😀
ИзтриванеНе дава линк, но можеш да копираш адреса и да го поставиш в браузера
ОтговорИзтриванеНяма за съжаление
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеХаресва ми неизчерпаемото Ви вдъхновение за приготвянето на ястията. Мисля, че сте неповторим на фона на милионите готвачи, които се изявянат публично.
А относно старите готварски книги – те са безценни, макар и да не дават точната технология за готвене, пък и продуктите са били различни. Много ги харесвам. За мен емблематична е Готварската книга на Теодора Пейкова в енциклопедичния й вариант от 1932 година, която виждам, че притежавате. Тя е част от детството ми и баба ми готвеше по нея, както и по записки от кулинарни курсове, които е посещавала като девойка през 1923 година в Пловдив. Книгата замина при сестра ми, та си я купих на доста солена цена и въпреки това съм много щастлива. Скоро видях, че екземпляр от нея се подава за 260 лева.
Храната е любов към семейството, това е най–важното.
Благодаря Ви и с най–добри пожелания,
Марта
Благодаря за добрите думи. Храната сама по себе си не е най-важното. Важното е това, че създава семейни традиции - събиране на масата около домашни вкуснотии и общуването в семейството. Именно то е най-важното.
ИзтриванеА за старите книги с рецепти - просто ги обожавам. В тях има някакво очарование и може би защото са дали основата на т.нар. "градска култура" на готвенето и храненето.
Да, градската култура в кулинарията. Нашият народ по–малко от два века е имал тази възможност и хубавото е, че умно е съчетавал новите техники на готвене със старите традиции. Темата е дълга за коментар.
ОтговорИзтриванеСтарите книги – моят съпруг купи за левче опърпана книжка, но добре съхранявана, издадена преди век в Берлин на руски език, вероятно от белоимигрантите там. Страхотни домашни рецепти от руската кухня по царско време. Вълнувам се, когато я прелиствам и си представям как някой е готвил по нея за близките си.
Бъдете здрав и ни радвайте с вдъхновящите си рецепти!
Марта
Благодаря. Изпитвам същото чувство с някои стари готварски книги, в които намирам изписани бележки с молив
ИзтриванеИ аз съм намирала – вълнуващо е. Последният път беше в книжарница за стари книги с много симпатична собственичка, в Капана, Пловдив. Пожълтяло листче, откъснато небрежно от тетрадка, с рецепта за кекс. Нашите майки обичаха да го приготвят. В работно време им оставаше време да обменят кулинарните си опити, а ние – децата, хапвахме по–различни ястия и сладкиши от нашите домашни. Днес вече можем да споделяме това, което сме опитали при пътешествията ни по света и е страхотно.
ИзтриванеБъдете здрав!