петък, 19 юли 2024 г.

СКАРИДИ С ПОРТОКАЛОВ СОС

 


    Скаридите могат да бъдат много разнообразни като ястие. Лично  аз ги предпочитам в масло и/или с някакъв сос. 
    Преди да продължа с начина на правията ми ще да покажа и други варианти за приготвяне на скариди, които са в блога ми:

Фламбирани скариди на тиган

Пикантни шишчета от скариди на пара

полезен съвет за скаридите


    Скаридите много си допадат с разни цитрусови плодове или сок от тях. Това е вариант на приготвяне с портокалов сок и не само.

       Необходими са:
  •  около 800 грама едри пресни скариди или пък замразени (които идват ценово по-изгодни); Това количество е поне за 4-5 човека.
  • сокът на един голям портокал (или поне 3/4 ч.ч.); около 1-2 с.л. намачкана месеста част на портокала и поне 1 ч.л. настъргана кора от него
  • 1-2 с.л. зехтин и толкова соев сос
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол и желателно бял пипер
около 60-70 грама масло
На скаридите се премахват главите, с ножица се отрязват мустаците и по възможност се премахва черната вена отгоре им.
В подходяща купа се смесват портокаловия сок, зехтина, соевия сос, лимоновия сок, солта и пипера и се слагат скаридите да се мариноват - поне за 2 часа.
В подходящ тиган се загрява маслото и в него се слагат настърганите портокалови корички - започва да се носи аромат на цитрус (тук аз добавям и лимонови корички и 1 ч.л. настърган джинджифил И 2-3 скилидки чесън на резенчета за пикантност - няма ги горе при продуктите, защото са по мой вкус и не всеки го харесва).  Отцедените от марината скаридите са слагат в тигана, запържват се буквално за 2-3 минути и като почнат да променят цвета си, се обръщат от другата  страна и буквално след минутка се налива при тях остатъка от марината, слага се остатъка от марината, месестата част на портокала; Вари се буквално 2-3 минути и котлонът се изключва като скаридите се поръсват с още малко пипер.
(Тука имам две отклонения - първото -с джинджифила и резенчета чесън и второто - когато сложа маринатата при скаридите, наливам и около 50-60 мл бърбън. Това не е по рецепта, а си е моята добавка).
Сервирам със соса от готвенето и ръся с магданоз.
Моите добавки не са задължителни, а всеки може да прецени какво още да добави.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар