четвъртък, 18 юли 2024 г.

БЪРЗА И ЛЕСНА ЗЕЛЕНЧУКОВА МУСАКА или малко за мусаката

 


    Тази мусака е направо за графата "бързи и лесни" рецепти. 
    Замисляли сте какво е мусаката? Приемаме я за традиционно българско ястие от картофи с кайма и заливка от кисело мляко, яйце и брашно. Но това не е съвсем така:
    Арабите наричат мусака готвена салата, направена главно от домати и патладжани, подобна на италианската капоната, която обикновено се сервира студена за мезе, а самата дума "мусака" означава изстуден. Западнобалканските и румънският видове мусака също са с картофи вместо патладжани. 
    Мусаката е най-популярна като гръцко ястие, което е трипластово - запържени в зехтин резени патладжан, отгоре - овнешка кайма запържена с пюрирани домати и залята със сос бешамел. Често я подправят с канела.
    Продуктите за една примерна нашенска рецепта са: 600-700 грама кайма (смес свинско и телешко), нарязани на кубчета около 1 кило обелени картофи, наситно няколко моркова и 1-2 глави стар лук на ситни кубчета, 1-2 скилидки чесън, черен и червен пипер, чубрица. Всичко това се запържва в олио - лука, чесъна, каймата и картофите. Заливат се с вода. Прехвърлят се в тавичка и се пакат почти до готовност. Прави се заливка от кофичка кисели мляко, малко вода, сол, 3-4 с.л. брашно, и задългжително сода. Прието е да се сервира нарязана на квадрати заедно с 1-2 с.л. кисело мляко, поръсена с нарязан магданоз.
    Вариациите на мусаката са твърде много като има и чисто вегетариански - без месо.
    В блога имам доста рецепти, част от които намирам за доста интересни:    

"Мусака" с ориз и коприва (лапад, спанак...)


След това предисловие мога да продължа с наистина най-лесната и най-бързата направия на зеленчукова мусака:
Измиваме много добре един много голям патладжан или два средни; 3 средни тиквички; 4-5 моркова; 3-4 картофа; 3-4 домата; 1-2 глави лук и поне 5-6 скилидки чесън;
Слагаме в купа около 100 грама ориз да се изкисва като не забравяме поне един да му сменим вода.
Вземаме си тавата, в която ще се пече мусаката, още една купа и остър нож. Може и дъска за рязане, но на мен не ми необходима.
Засядаме с всички тези "съоръжения" пред ТВ-то и задължително с чашка питие. С острия нож белим всеки зеленчук и нарязваме на кубчета направо в тавата.
Както всичко си е нарязано в тавата се осолява и опиперява. Слагат се и 2 с.л. от моята зеленчува сушена подправка, налива се олио - около 1 кафена чашка, добавя се и изплаквания ориз. Налива се вода колкото да покрие зеленчуците. Не забравяме за солта и черни пипер, които са на собствен вкус.
Много се зачудих дали 500-те грама кайма да ги сложа сурови, но ми се стори прекалено и затова  я запържих за няколко минути в малко мазнина и около 1 ч.ч. вода с разтворено в нея кубче зеленчуков бульон. По този начин каймата се "разбива" на ситни парченца.
Тавата се бухва в предварително загрята на 180С фурна.
Пече се около 40-45 минути. Готовността се проверява като боцне моркова. Ако е омеснал, значи е готова.
Прави си заливка от около 300 мл прясно мляко, 3 яйца, 3 с.л. брашно и 1 ч.л. сода. Разбиват се с бъркалката, залива се тази смес в тавата и се разбърква добре - заливката да се размеси със съдържанието на тавата.
Пече се до зачервяване и стягане на заливката..
Когато не се прави с кисело мляко, а с прясно, тя става по пухкава и мека.
По принцип, тряблва да се сервира с кисело мляко, но заради снимката, то поизостана.
В интерес на истаната - при цялото приготвяне на мусаката биде изцяпана единствено купата, в която влизаха обелките на зеленчуците, която дори не трябва да се мие, а може само да сплакне. Това касае и купичката, в която се киснеше ориза. Единственият съд за миене беше тиганът, в който се задушаваше каймата.
Цялото това белене, рязане на продукти и т.н. отне не повече от 15-20 минути.
Резултатът- уникално всусна зеленчукова мусака, която и малко дете може да забърка.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар