вторник, 3 юни 2025 г.

СУПЕР ЛЕСЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

 

    Това е най-лесният и бърз ябълков сладкиш, който може да се направи буквално за минутки и то без да те затрудни.
    Няма да пиша някаква рецепта, а ще го обясня покрай снимките:
Една огромна ябълка или две средни се обелват, почисват и нарязват на резени и подреждат в тавичка с Д=20 см, на дъното, на която е сложена намазнена хартия за печене. На хартият се сипва около 1 с.л. захар, а между ябълките - малки бучки масло.
В купа се разбиват 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио, 5-6 с.л. кисело мляко и 5-6 с.л. по пълни с брашно.
Добавя се 1/2 ч.л. канела и 1/2 пак. ванилова захар и с тази смес се заливат ябълките.
Пекат се на 160С с вентилатор до хубаво зечервяване.
Оставят се да изстинат и моат отделните парчета за се сервират със сладолед и обилно пърсени с пудра захар.
Като екстра - тавичката може да се засипе със захар и идея масло докато се карамелиризат и след това да се нареждат ябълките.
Дет, не харесвам десерти, на това му казвам Дзверска вкуснотия...

2 коментара:

  1. Ще пробвам и така. Аз първо си разбивам кексовото тесто и отгоре си редя ладиите. Ще пробвам и вашия начин. Аз не слагам кисело мляко в бърканото тесто. И наистина е хубав десерт! Много си подхожда с отлежало уиски или хубаво вино! Хубав ден и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЕЛЕ с уиски си върви идеално, а кафето е само екстра

      Изтриване