петък, 20 септември 2024 г.

ХЛЕБЧЕТА (ПИТКИ) С КВАС


     Толкова много се пише против маята, че не била полезна, че предизвиквала разни заболявания и на стари години - дет Ич не трябва да ми пука от това, реших да премина на домашен хляб с квас.
    Опитът ми за направа на домашен квас от грозде се оказа много успешен. Вече от два месеца почти стои в хладилника, вадя за направа на печива, "подхранвам" за 24 часа и обратно в хладилника до следващата употреба.
    Всичко е много просто, но изисква определено търпение и време.
В подходяща купа се слагат около 150 грама от кваса (изваден от хладилника и престоял поне 24 часа на топло); добавят му се 1 ч.л. сол и 1 с.л. захар, както и около 500 грама брашно и хладка вода около 200-250 грама (зависи от гъстотата на кваса);
Следващата добавка е по 1 с.л. натрошени тиквени семки, слънчогледово семе, 1 ч.л. сусам (носи и други семена, но това имаше в момента). Омесва се добре и се оставя да втасва.
Те тука трябва да е на топло и си изисква време, но като стане на шупли и увеличи обема си поне около два пъти, значи е готово.
От тестото се отделят топки и се оформят питки и нареждат в тава застлана с пекарска хартия. Покриват се мокра кърпа и се оставят отново да втасат за около час.
Намазват се с прясно мляко и поръсват със сусам.
Пекат се на 200С в предварително загрята фурна, в която сме сложили тавичка с вряла вода.
Когато добре се зачервят, след около 40 мин., се вадят, напръскват с пръскалото със студена вода, покриват се с кърпа и след 30-а минути са готови за консумация.
Запазват се пръхкави поне няколко дни и са адски вкусни.
Пробвайте и няма да съжалите. Тъй като става дума за хлебчета, няма и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар