сряда, 1 юли 2020 г.

Гъши дроб с шери (черешов ликьор) и задушени охлюви



 Гъшият дроб е на особена почит у нас. Ако нещо за ядене може да бъде наречено "любимо", то той ее точно в тази графа на любимите. Толкова много варианти съм пробвал на приготвяне на гъшия дроб, че една публикация в повече няма да навреди. Обяснявал съм и как правилно трябва да се подготви и почисти гъшия дроб преди приготвяне.
  В интерес на истината, щях съвсем накратко да кажа как е направен, но точно този дроб си е история и заслужава да бъде разказана:
   ФБ преди време ми припомни една рецепта за гъши дроб и се "пооревах", че ще чакам юлското увеличение на пенсията, че да си купя 200 грама (при тези на дроба горе долу толкова или малко повечко ще да е увеличението). Та приятел от ФБ - Юли В. ме поддерти, че ще ми прати по Еконт 2 кг и то напълно на прилична (бих казал даже скромна) цена и естествено изпълни обещанието си. Няма да обяснявам с какво удоволствие посрещнах пратката и то почти все още замразена. 
   Дробът надмина всякаквите ми очаквания и реших да си поглезим душите.
Стъпките за почистване и подготовка съм ги описвал и няма да се повтарям. За направата на дроба заложих на един различен за нас начин - върху грил тигана, застлан с хартия за печене. След хубавото загряване на тигана се слага дроба - за няколко минутки получава характерните "резки" от печенето и се залива с 30-40 мл шери (черешов ликьор - вижда се на снимката), леко се осолява и се обръща на другата страна. Като пак се осолява съвсем леко. Пече се до изпаряване на алкохола и да остане на мазнина.                                   Знам си, че остане на мазнина и предварително си бях извадил от фризера едно пакетче със сварени почистени охлюви и го бях оставил да се поразмрази. Та охлювчетата и те минаха през мазнинката с малко солчица и църно пиперче.                                               Две филийки бидоха препечени  и намазани с чесново масло като послужиха за канапе на охлювчетата. За сервирането и дроба и охлювчетата бяха леко ръснати с настъргано с едно червено сирене с халапеньо.                                                                                                  То и май дотук трябва да спре историята, че иначе на всичко е ясно каква Дзверска вкуснотия имаше в чинията и как си вървеше с хубавото питие. А за охлювите просто нямам думи - върховни дзерски просто.                                                                                               Да Ви е сладко, ако пробвате и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар