петък, 18 юли 2025 г.

СОК ОТ СМОКИНОВИ ЛИСТА - втора

 

 За ползата от смокиновите листа е изписано твърде много. В блога си имам няколко публикации като първата от тях е още преди 10 години:

    Само че този път след толкова години направия - всеки път с малки вариации и експериментиране, ми се ще да споделя последния (засега) опит, резултатът от който ме очарова напълно.
    В двора имам две малки смокини, които дават "круши", но през година и направо ми е жал да им късат листата. Затова с листа се снабдявам като ходим до Созопол (от крайбрежната алея в Стария град) или до Равда - там смокиновите дървета все още са в изобилие). Па и много смокинови листа не са необходими. За една доза трябват 20-на бройки, но този път бях "алчен" и напълних цяла торба от една верига - около 100-а бройки. Едвам си измих ръчичките от смокиновото "млечице", но и листата престояха цели два дни в багажника и бяха позасъхнали.
    Е, да не казвам какмо казах, но като се прибрахме ги пръснах по терасата върху вестници и още малко позасъхнаха. Ама се появи един невероятен аромат из целия апартамент не ми се говори ... Така ли? Я да да взема да Ви бухна всичките в голямата тава на фурната и да Ви довърша - на 60С с вентилатор за 20-а минути като един път им размених местата. Чак се наложи да отварям вратата на апартамента и да ароматизирам блока ...
    Отделих 5-6 листа, начупих ги старателно на ситно и ги бухнах в едно бутилче от олио, долях до горе с оливио и го забравям за поне два месеца (питайте ме в края на септември какво е станало?).
Имам една голяма тенджура - 10 л, в която слолаг последователно по 20-а листа с около 2 л вода и нарязан лимон; варене около час. Сетне не ме питайте как със специални ръкавици се вадят листата, ицеждат и слагат нови и всичко се повтаря докато свършат всички листа и зян отидат поне 4 лимона на резени.
Много пъти съм казвам, че съм близък до кретените в експериментите си, та ...
Важното е да се води битка с матрияла и да се чака определен резултат, който не се знае какъв ще да е ...
След почти един неделен следобяд битка, се вижда някакъв резултат. От снимката личи - почти 60 % от течността от варенето е извряла. Това, което е останало в тенджерата вече е доста гъсто - почти като гъст сок. Само да кажа - адски е горчиво. От осем литра течност е останало малко повече от 2 л. Тука е момента, в който реших, че ще сложа 1 кг захар - дарк мусковадо (кафява тръстикова захар - правя им безплатна реклама - да вземат да ми се обадят).
Малко варене - капката от лъжичката да се стича и веднага в буркани и бутилки с капачката надолу до охлаждане.
Истината е, че това не е съвсем сок, не е съвсем мед - но е нещо невероятно дзверски вкусно.
С нетърпение очаквам какво ще стане и от олиото овкусено със смокинови листа ...

П.П. 04.08.2025 год.
Кажи речи 20 дни по-късно.
Ползвано е едно и също олио в еднакви бутилки.
Лявата е овкусената със смокинови листа, за което съм писал по-горе, а дясната - обикновено олио.
Разликата е очевАдна. Цветът е много наситен
Вкусът е невероятен - с дъх на смокини, дори леко силен (явно съм прекалил с листата - трябвало е да са максимум две).
Няма страшно - ще се разрежда с обикновено олио. 
Идеален е за салати ... или за кексове, мъфини и др.п. Дори и за добавка в палачинково тесто.
Така че може да пробвате, ако искате нещо по-различно...

6 коментара:

  1. Каква е идеята за предварителната обработка на листата във фурната?

    ОтговорИзтриване
  2. Само не слагай добре узрял настърган летен трююфел в смокиновия концентрат в последния. Момент, пореди да го туришш в бурканите, защото има вероятност да не ползваш повече ТХ- ще си оближеш д...то от кеф, а можеш и да забогатееш от тая рецепта, трюфелите сега са по 0 кинта изкупува цена и са перфектни тая година, но не прекалява, до 30 грама на кг.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за отлично поднесената идея :) ! Миналото лято правих сироп от листа, сега чакам аромаът да се понесе из къщата и ще пробвам Вашата рецепта с олиото, в края на септември ще обменяме информация. Нека да е лято!

    ОтговорИзтриване