четвъртък, 30 май 2024 г.

Пържените картофки на Дзвера

 


За пържените картофки е писано толкова много, че чак ме е срам да напиша и два реда. 
Независимо от това, ще бъда "нахален":
нека да споделя моя опит за хрупкави и вкусни пържени картофки, които ни продават в момента по 6,00 лефа за 200 грама.
Старите картофи ги обелвам и нарязвам по селски - на резени.
Пресните картофи ги измивам много добре с гъба и нарязвам по същия начин, без да ги беля.
След това ги слагам в купа със студена вода, която сменям поне 3 пъти.
Подсушам с домакинска хартия.
В тигана загрявам 1 с.л. масло, поне по 3-4 с.л. зехтин и олио. Когато мазнината силно се загрее, сипвам в нея една чаена лъжичка от моята гурме сол и след това пущам шепа нарязани картофки. Оставям ги да се пържат няколко минути - мазнината е толкова, че ги покрива изцяло - като във фритьорник. Обръщам ги поне веднъж и когато добре са покафеняли ги вадя в чиния върху домакинска хартия, която трябва да поеме излишната мазнина.
По същия начин пържа и тиквички. Нарязвам ги на тънкофайски. Леко осолявам. Сетне подсушам. Овалвам в царевично нишесте. И пак по същия начин пържа. Няма пръскане на мазнина, няма излишНо висене над тигана. Пържат се буквално за минута от едната и от другата страна и стават невероятно вкусни. Дори не е необходимо след това да се осоляват и овкусяват допълнително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар