вторник, 29 юли 2025 г.

ОМЛЕТ "ТИК ТОК"

 


 На времето бях чел, че по умението да се направи омлет се преценя годността да станеш Шеф... 
    Този омлет се прави от две или три яйца, на които се разделят жълтъци и белтъци и поотделно леко се разбиват с идея сол и прясно смлян бял пипер.
В добре загрят тиган с незалепващо дъно се сипват жълтъците и в единия им край се нареждат резенчета кашкавал.
След като леко стегнат се навиват леко ...
Сетне на части се налива леко разбития белтък и постепенно се навива на руло.

Толкова - идеята я видях в тик-ток.

В интерес на истината става вкусен и се прави лесно за разлика от класическия омлет. Идеален за закуска.

понеделник, 28 юли 2025 г.

За печените свински гърди и изобщо за печеното мазно месо

 


Това е преди, а на другата снимка е след ...

    Макар че правя публикация, това не е рецепта как да опечем мазнички свински гърди или друго по-мазно свинско...
    Много хора (включително и мои близки) избягват да ядат подобно месо заради вредния холестирол. И се лишават от една наистина голяма вкуснотия.
    Просто си овкусяваш свинското както е любимо, печеш го (в плик, в тава и т.н.) както си знаеш. И сетне бум на масата ... И се натъпкваш с разните му мазнотии и т.н.
    В действителност е много лесно - опеченото месо заедно с всичко от печенето се слага в подходяща съдина, покрива със стреч фолио и за няколко часа в хладилника (или цяла нощ). 
    На първата снимка се вижда как всичката отделила се мазнотия се е втвърдила и станала на мас. Вадиш си мръФката от тавата леко я остъргваш с ножа от мазнотии или я забърсваш, сетне затопляш и е готова за хапване (снимка две).
    Мазнотията и всичко останало се изхвърля...
    Толкова - холестирола си заминава някъде си, а си имаш превъзходно печено - нищо не е загубило от вкусовите си качества.
    Това е предложение за тези, които се "плашат" от мазното месо и го намират за вредно.
    Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

неделя, 27 юли 2025 г.

ПЪЛНЕНО СВИНСКО ФИЛЕ С ... КАЙМА

 


    Това е поредната нерепта е блога ми, а идейка как да се направи нещо дзверски вкусно и различно от традиционните ястия за приготвяне на свинско филе.
    Няма да давам количества нарочно, но имайте предвид, че едно кило филе и 0,5 кила кайма с едно кило картофи са достатъчни да нахранят поне 8 ящни души... И на подправките няма да се спирам 
Свинското филе се почиства от ципите с остър нож и оформя на огромно равномерно парче. Сетне внимателно със със същия остър нож за филетиране внимателно се цепва на три - снимката се вижда (внимавайте да не си порнете пръста като мене и да не го лепите с лейкопласт). Получават се цели три дълбоки джоба във филето.
Следва леко опиперяване и осоляване - отвътре и отвън.
За плънката може да се ползва мляно месо или кайма.
Овкусявам я като за кюфтета, включително и задушен лук.
Ако имам под ръка кашкавал или някакво твърдо сирене от типа на гауда и подобни, нарязвам на ситни кубчета и омесвам с каймата.
След това напълненото филе овързвам добре, намазвам с четката с овкусен зехтин и идея цървено пиперче и във фурната.
В последно време съм се изхитрил и пека месото в плик. При него в плика могат да се сложат нарязани картофи или зеленчуци и т.н.
Пече се на 180С до готовност - поне 40 мин., но за по-голямо парче - и до час.
След като се извади, преди да се нареже, месото трябва да престои известно време, за да се поохлади. Тогава пази форма най-добре ...

В блога имам няколко идеи как да се приготви пълнено филе:
Пробвайте, става дзверска вкуснотия и НАЗДРАВЕ!