петък, 1 май 2020 г.

Маринован свински език


 Езикът, било свински или телешки, освен, че е много вкусен, е и много полезен.
 Малко хора знаят, че в него има  съдържание на мед, кобалт, натрий, калций, цинк, манган, желязо, калий, магнезий, фосфор, пантотенова киселина, както и витамини В1, В2, В6, РР.  При това е нискокалоричен и затова минава за диетичен. 100 грама от него съдържат доста певече от дневната ни доза витамин В.
 В същото време доста хора се страхуват да го приготвят, защото не добре приготвен е доста жилав. 
  В действителност тайната на вкусния език е в начина на варене.
  Първото действие е езикът да бъде измит много добре.
  Второто слага се в подходяща тенджера (ползвам мултикукър и в него ми е много лесно) и в студена вода и вари около 30-а минути. Обикновено след тези 30 минути изхвърлям водата от варенето, измивам езика и обратно в тенджерата, но вече с вряла вода. Тогава се слагат и подправките - дафинов лист, 4-5 зърна бахар и 10-а черен пипер, 1-2 карамфилчета и 1 звездовидно анасонче. След около 40 минути го проверявам на готовност - като боцнеш с ножа да влиза с лекота в него. Чак тогава слагам солта и го оставям да си постои така в тенджерата.
 После е ясно - в студена вода и обелване.

 Та най сетне стигнахме до същината: езикът, вече добре се нарязва напречно на филийки (предпочитам да са по-тънки).
  В купа се смесват 3 с.л. соев сос, 3 с.л. зехтин, 1 с.л.  мед, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. чили сос (или лютив пипер на люспи - който предпочита лютивото) и се изцежда сокът на 1/2 лимон. Може и да се добави ситно нарязан пресен копър (но в случая нямах). 
  Тази марината е горе долу за два езика.
  Резенчетата език се потапят в тази смес, прехвърлят в подходяща съдинка и заливат с остатъка от маринатата и заминават в хладилника поне за една нощ.
  Колкото повече престоят така, толкова по-вкусно става. Понеже ползвам кутийка с капак, когато се сетя ги разтръсквам или им сменям местата.

  При самото сервиране поръсвам с още лимонов сок и късчета от лимона.

 Невероятно мезе от маринован свински език. Впрочем може да се направи и с телешки, разбира се.

  Остава ми да кажа, че е това е един много вкусен и различен свински език и да на забравя задължителното НАДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар