С риск да стана досаден, ще се повторя за сетен поне стотен път, че от години не купувам колбаси, луканки и др.п. странни "месни" продукти от магазина.
Предпочитам да си ги правя сам целогодишно в малки количества. Изобщо не ми тежи веднъж седмично или на две седмици да отделя малко време и да си ги направя.
Със саламите и другите варени изделия нямам проблем, но с тези, които съхнене т.е. т.нар. сурово-сушени като наденици, суджуци, луканки, мини пуски и т.н. и т.н. през летните месеци виждам огромен зор. Задължително трябва де се сушат в хладилник. Факта, че имаме втори хладилник не облегчава кой знае колко положението. Миризми на месо, невъзможност да се ползва за други неща, не винаги добър резултат. И самоделната ми сушилня не помага през лятото, когато е топло, тъй като не може да охлади въздуха под 20С. След дълго проучване, четене и сравняване стигнах до извода, че може да се пригоди стар работещ хладилник, в който да се добави вентилатор, термостат, измервател на влажността и т.н. Казвам го, защото оптималната температура на сушене трябва да е в диапазона 12-18 С (по изключение 20С), при влажност около 70-75 %, и съвсем умерено течение на въздуха 1 м/с. Дори и през хладните месеци не могат да се постигнат достатъчно добри условия за Дзверски вкусен домашен колбас: често от външната страна пресъхва, а в средата остава сух, което се дължи на влажността - трябва продуктът и средата, в която се суши да имат почти еднаква влажност и т.н.
Близък ме подсети, че за тази цел би могла да се ползва малка вертикална витрина от сорта на тези, в които целогодишно ни продават разни безалкохолни.
Започнах проучване за тях, но се оказа, че плюсовата им температура е максимум 15С като на повечето такива е дори по-ниска - масово около 12С. При това не всички имат вграден вентилатор. Пък и да се намери такава ниска като хладилник се оказа почти мисия невъзможна - в нито един магазин за бяла техника втора употреба не открих такава, само големи и то на доста яка цена. Попаднах на една единствена в редовен магазин, но цената ме отказа от всякакви подобни търсения.
Тогава след поредното търсене установих, че най-подходяща е хладилна витрина за вино: има подходящ температурен режим - до +22С, има вентилатор, има и две нива, които поддържат различна температура и с един обикновен датчик за влажност и този проблем се решава.
Та от вчера съм горд собственик на подобно Чудо, благодарение на приятел, който взе присърце зоровете ми.
Ето го и чудото, което веднага влезе в употреба:
Както се вижда, направо е идеално за целите ми.
Правя тази публикация, защото който има мерак домашните му сушени колбаси да бъдат наистина вкусни и почти професионално направени, би могъл да открие подобно нещо и да го пригоди за собствените си цели.
А моята "сушилна камера" вече бе заредена с първата партида от новите "Бомбички на Дзвера".
Благодаря ти, приятелю, и Наздраве!
А как регулирате влажността в "сушилната камера"?
ОтговорИзтриванеВчера гледах клип в ютуб, една братушка беше купил подобен и за поддържане на приблизително 70% влажност сложи чиния с вода и морска сол. Обясни че когато е неободимо солта поема или изпуска влагата, само дето не каза колко вода и колко сол. смятам да пробвам така, че иначе става голям филм с хидрататори дехидрататори и контролери
ИзтриванеТова е единственият проблем. Слагам съдина на свобода
ОтговорИзтриванеАха. И когато има нужда от влажност поставяте отворен съд с вода, а когато е в повече влажността махате съда? Аз съм си мислел за овлажнител за въздух, но са сравнително големи и неудобно.
ИзтриванеДа така е.
ИзтриванеВ мазата която използвам за сушене е около 13 градуса и влажност около 62процента.Според Вас влажноста добре ли е и,ако не е как да я коригирам...
Изтриваненорамлно е за маза. Само трябва да има лек полъх - някакво течение на въздух
ИзтриванеИма обезвлажнители, които са малки по размери и работят с елемент на Пелтие, добри са, аз съм с такъв, само че моята камера е по-голяма и се справя добре.
ОтговорИзтриванеИма също и овлажнители със същите размери, но вече се намесва и електрониката. Трябва контролер, който да ги управлява, аз така направих.
От месец ноември не съм я спирал.
Ако искате помощ пощата ми е: ge4ev@mail.bg
Аз синамерих малък абсорбатор с елемент напелтиеама малък овлажнител не.Някой ако може да каже откъде щебъда благодарен.
ИзтриванеИма обезвлажнители, които са малки по размери и работят с елемент на Пелтие, добри са, аз съм с такъв, само че моята камера е по-голяма и се справя добре.
ОтговорИзтриванеИма също и овлажнители със същите размери, но вече се намесва и електрониката. Трябва контролер, който да ги управлява, аз така направих.
От месец ноември не съм я спирал.
Ако искате помощ пощата ми е: ge4ev@mail.bg
Здравейте, Бихте ли споделили как се контролират двата уреда.
Изтриванеами аз си разчитам на камерата. Сега поръчах датчик - две в едно - за температурата и влажността, но друг човек ще ми ги направи, „е съм технически неграмотен
ИзтриванеТова го знам, но само теоретично. Само че съм толкова технически неграмотен че като реша крушка да сменям, задължително ме хваща тока. Иначе съм схватлив, но трябва да ми е обяснено добре или да съм го проучил много добре. Благодаря за идеята. Ако имаш желание, може да ми пишеш по-подробно
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Имам хладилна витрина Liebherr BCDv 4313. Може ли да ми кажете на какви параметри да я наглася за сушене на месо и въобще дали става за тази цел? Благодаря!
ОтговорИзтриванеСтава с доста модификация обаче, трябва да махнете оригиналния терморегулатор с някой до 20 градуса ( обикновенно витрините са 9 или 12 градуса на вас ви трябва между 13 и 17) другото е хидрататор и дехидрататор с контролер който да ги включва. както писах по горе един руснак обясняваше че чиния с вода и сол върши идеална работа и смятам да го пробвам.
ИзтриванеЗдравейте. Имам хладилна витрина Liebherr BCDv 4313. Може ли да ми кажете на какви параметри да я наглася за сушене на месо и въобще дали става за тази цел? Благодаря!
ОтговорИзтриванеНе съм запознат с модела, но трябва да поддържа около 14С и да има вентилатор. Това е достатъчно. За овлажняването се слага на дъното купичка с вода. Някои ползват датчик за влагата и овлажнител, но дотам не съм стигнал.
ОтговорИзтриваневчера 07.08.20г си купих охладител за вино, запалих се от ,ДЗВЕРА,,Днес заредих няколко домашно приготвени суджучета за проба.настроих 14 градуса.в понеделник ще купя и влагомерче та да гоня влажност 70–75 процента,както препоръчвате.нещо друго пропускам ли...ако всичко е наред с пробата,зареждам пуски,,бомбички,че нямам търпение да си хапваме от тези божественни деликатеси.живея в софия от 25 години, но съм от Ябълково–столицата на пуските,,бомбичките,,през зимата там си ги правим с баща ми, и сушим,ама до май месец и край.а до декември време много.ето защо съм се заел много сериозно да го правим този продукт и през лятото,за домашна консумация разбира се.та питам още за някоя тънкост при този начин на сушене,ако има.
ОтговорИзтриванеПробвай. Не правя нищо специално и си става в камерата идеално
ОтговорИзтриванеЗдравей, може ли да споделиш модела на твоя охладител за вино? Интересувам се от параметрите и размерите му :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, имам хладилна витрина с вграден вентилатор, който включва само с компресора, но ми казаха да го наглася на 5-6 градуса най-много.10-12 било много. В голяма витрина колко килограма може да се сложат едновременно?
ОтговорИзтриванеЗадължително 10-15, някои по перфекционисти казват малко по малко от 15.И вентилатора не е хубаво да работи постоянно.Там в феиса има една група точно за тези работи, който иска може да чете.
ИзтриванеЕ,те това не го знам. Зависи от обема може и 10 кола да поеме
ОтговорИзтриване10 кила
ИзтриванеЗдравейте, преди седмица си взех мини хладилна витрина от тези които са в баровете за безалкохолни напитки взех си и уред за измерване на температурата и влажността и веднага пробвах да заредя филе Елена и суджук Сложил съм я на най-ниска температура. показва около Девет градуса а влажността е около 50 55% Сложил съм и купички с вода но влажно са не се покачва нямам вентилатор Как да покача влажността?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително
Точно за това не съм специалист. Знам, че има влагоовлажнители, но как се монтират не съм наясно. Моята е с вентилатори ми решава проблема със слагането на вода на дъното.
ОтговорИзтриванене се слага никаква купичка с вода нито бъздухоовлажител,
Изтриванепрочети по доло.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванездравейте този охладител за вино подходящ ли е за сушене на сурово сушен свински врат и филе елена ?
ОтговорИзтриванеда, идеален е за тази цел
ОтговорИзтриванеПривет,
ОтговорИзтриванеЗапалих се и аз от идеята и вече търся охладител за вино. Въпроса ми е необходимо ли е да има някакви технологични отвори вход/изход на въздух. Правя аналогия от "кутиите", които се изработват за сушене.
Благодаря предварително.
няма отвори и подобни. Просто веднъж дневно му отварявам вратичката - хем да ги нагледам, хем да се проветрят.
ОтговорИзтриванеА вентилатора постоянно ли работи?
ОтговорИзтриванетой е автоматичен - сам се включва и изключва през определен интервал от време
ОтговорИзтриванеКупих си и аз витрина за вино. Без месо и с купа с вода на 14 градуса ми дава влажност 68%, а на 12 градуса - 62%. Мисля си утре като сложа месото и започне да съхне, влажността би трябвало да се повиши. Ако се вдигне прекалено, ще се наложи да махам купата с вода. Утре ще стане ясно.
ОтговорИзтриванемесото ти няма да съхне а щюе се овлажнява
Изтриванепрочети по доло
Точно така се преценя
ОтговорИзтриванеА за колко време се отваря вратичката през деня?
ОтговорИзтриванеКато за първи път перфектно с малко месо и купичка вода, влажността е между 71 и 73% при температура 14 градуса. Остава само да отварям през деня и да не ги пресуша.
ОтговорИзтриванеточно така
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеМоже ли да споделите марката и модела на виноохладителя.
Аз също си търся такава машинка с вентилатор и цена до 400-500 лева, за да я използвам за месо и колбаси.
моят е Smeg и е доста скъпичък, но съм го взел трета употреба, та ...
ИзтриванеА как мже да се намали влагата във виноохладителя, ако е прекалено висока - над 85%? не знам защо е така при мен.
ОтговорИзтриванене съм имал този проблем ... и не знам. Може би с по-често отваряне на вратичката?
ОтговорИзтриванеколко време се сушат
ОтговорИзтриванеЗдравейте и аз имам проблем с високата влага. 85% държи, вентилатори всичко работи. Отварям вратата по няколко пъти, но след час влагомера показва същото.
ОтговорИзтриванеМоже би трябва да се сложи някакъв влагоуловител. При мен не е имало този проблем.
ОтговорИзтриванеА вашите вентилатори как настроени, постоянно ли въртят или само до избраната температура. На ветрината имам опция и за двата режима. При постоянно пуснат вдига влажността доста по-бързо. При другия режи задържа влажността и се вдига много бавно, но така дали ще съхнат? ��
ИзтриванеВъртят до зададена температура.
ОтговорИзтриванеПри мен влаността е висока първите няколко дни докато е месото по мокро. Отварям вратата по няколко пъти на ден и чакам да падне до под 70% и пак затварям. След тези няколко дни вече нямам проблем с влажността.
ОтговорИзтриванеСамо не знам защо започва да побелява на места. Всеки ден ги обръщам за да мое да е равномерно и пак побелява. Не че е болка за умиране, изрязвам го, но това ми е единствения проблем засега.
Това е благородна плесен Хич да не те притеснява
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще го пробвам без да го изрязвам.
ОтговорИзтриванеА знаете ли дали се предлагат на пазара такива сушилни-с вентилатор, регулиране на температурата и влажността, за домашна употреба?
ОтговорИзтриванетакава сушилня е много скъпа, например марката DRY AGER със пълното оборудване за 4000 Евро.
ИзтриванеПродават се. В Гугъла може да се намери.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеВсичко това звучи много добре,но за моите технически умения е пълна Енигма
ОтговорИзтриванеЗдравейте Генко! Реших да опитам с начина на регулиране на влажността с блокчетата Хималайска сол, но имам следните въпроси:
ОтговорИзтриване1.Какви размери блокчета Хималайска сол използвате,трябва ли да са гладки стените им, на каква цена и от къде могат да се намерят.
2.Разтварят ли се от поетата и отделена влага и ориентировъчно за колко време.
Благодаря Предварително!
Може ли да споделите модела охладителя за вино?
ОтговорИзтриванеМиеле
ОтговорИзтриванеда
ИзтриванеЗдравейте, ден си купих винотечка 300 литра, поръчал съм датчик за влагагореголатор ингбърд плюс влагоабсорбатор който се включва през регулатора, въпроса ми е откъде мога да прекарам кабелите във винотеката? Дали ще стане през канала за оттичане на НоФроста?
ИзтриванеТ'ва на български ли беше? :-)
ИзтриванеКабелите през вратата под изолациата, ако искаш можеш да ги уплътниш малко...
За съжаление, това не съм го правил и не мога да бъда полезен.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, запалих се по направата на домашни мезенца и търча хладилна витрина. Намерих една - https://www.olx.bg/d/ad/hladilna-vitrina-ohladitel-za-vino-CID1012-ID91wQE.html дали е подходяща според Вас?
ОтговорИзтриванемного ми е трудно да преценя - все пак не съм техник. Има доста хора, които ги преработват с влагоабсорбатори и т.н. По-добре виж в някоя от групите във ФБ
ОтговорИзтриванеБлагодаря много! Аз миха в предвид най-вече за температурния режим - от 4 до 20 градуса, надявам се да ми върши работа. има и вентилатор.
ИзтриванеЗдравейте! Може би ще е трудно да ми отговорите, но ориентировъчно за колко време са готови след поставяне във витрината(и следователно колко е голямо едно парче филе примерно)?
ОтговорИзтриванеза около 20-на дни. Едно филе е около 800 грама.
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеПърво искам да ви благодаря за вдъхновението да правите мезетата си сам!
От известно време проучвам въпроса и аз да започна.
Попаднах на тази витрина овлажнител за пури, която май най-добре описва нужните параметри за сушене на месо.
https://www.electronic-star.bg/domakinstvoto/golemi-kuchnenski-uredi/Ochladiteli-za-vino/El-Presidente-23-ovlazhnitel-45-W-tach-upravlenie-bukovo-darvo-23L-LED-cherno.html
Все пак ако може да потвърдите дали би ми свършила работа?
ами аз ползвам такъв охладител за вино и ми върши работа. Предполагам, че и този ще върши работа
ИзтриванеЗдравейте,купих си хладилна витрина за вино и преработих вентилатора ,когато светлината в камерата е включена ,да върти постоянно.Въпросите ми са следните:
ОтговорИзтриванена колко градуса да наглася хладилната витрина ,трябва ли вентилатора да върти постоянно и нуждая ли се от уред за регулиране на влажността? Благодаря ви предварително!
температурата трябва да е 12С; не е необходимо вентилаторът да върти постоянно. За моятане ползвам регулатор за влажността. Така че на последния въпрос ми е трудно да преценя и да отговоря
ОтговорИзтриванеВече 3 години си ги правя в апартамента в София,по препоръката на Дзвера във виноохладителя.А зимата си ги правим в Ябълково ама бърже свършват........Много сладки да му се не види.
ОтговорИзтриванеи аз продължавам да си го ползвам цяло лято, а зимата на остъклената тераса. Върши идеална работа. А на домашните мезелъци това им е кусура, че свършват бързо. Затова правя често и по малко.
ИзтриванеИ аз така.даже по преснички са по вкусни.не продавам,макар че ги правя по ябълковски.научен съм от баща ми.абе стават един път.нека и другите колеги да си правят с мерак и да си хапват.Трябва да се правят с любов.Това е рецептата.
Изтриванеще ми бъде любопитна "ябълковската рецепта" от достоверен източник
Изтриванеза един кг прясо свинско месце или хайде незъмразявано от плешката ,може и бута,шаренко:сол35гр,черен пипер 5гр,кимион 4гр,лют червен пипер 3гр,селитра 1гр,праз половин стрък и повечко може,зян нема.Това е Дзвер оригиналната Ябълковска рецепта.
ИзтриванеБлагодаря ти и с твое позволение ще допълня публикацията си за пуската.
ИзтриванеОк.Няма нищо за криене.Нали сме хора.Дано сме полезни .
ИзтриванеБЛАГОДАРЯ. Вече го допълних
ИзтриванеЧудесно.Тамън навреме,предколедно.Нека пълнят бомби хората и да са щастливи.То това ни остана Дзвер.
Изтриванегоре долу така е - хубаво хапване, пийване и добро настоение
ИзтриванеЗа сведение на софиянци.За да изкарате супер продукт от ,,инкубатора,, виноохладителя де, на първо място е качествения материал особенно за ,,бомбите,, пуските.От опит споделям,че най добре е месото,,свинското,, да не бъде замразявано и после отмразявано.Демек прясно месце.Ще кажете трудна работа.Така е.Открих преди две години една транжорна на ,,Майстори месари,, в Обеля, индустриалната зона,имат си фирменно магазинче отпред,и собственна свинеферма в Мусачево.Тука в Обеля обескостяват и транжират месата.Нема по добро и истинско месо.От там взимам за ,,бомбите,,пуските де.Ако някой знае другаде нека сподели пък.Във,,инкубатора,, се вкарва само качествоооо.Хайде останете си със здраве хорааа.
ОтговорИзтриванеЗдравейте , купих си охладител за вино . Разбрах късно , че някой модели били с компресор а другите без . Моят се оказа , че е без компресор предполагам това не е много добре . Другото което разбрах е , че е с два вентилатора обаче не спират което предполагам е проблем . На какъв интервал да ги направя да се включват според влагата или просто с някакъв таймер на определен период ?
ОтговорИзтриванеза, съжаление не мога да съм от полза - технически съм неграмотен
ИзтриванеТози охладител с елемента на Пелтие ще може ли да държи 12-14 градуса.Сега като е студенко може и да става,ама то ще става и на терасата без никакъв охладител.Лятоска нема да работи като е топла околната среда,щото е една недомислица тоя ,,елемент на ,,Пелтие.
ОтговорИзтриванена този въпрос не мога да отговоря
Изтриванеhttps://www.electronic-star.bg/domakinstvoto/golemi-kuchnenski-uredi/Ochladiteli-za-vino/El-Presidente-37-chumidor-za-puri-37L-2-chekmedzheta-1-chekmedzhe-ot-kedrovo-darvo-cherno.html. това как ти се струва няма ли да идеално???
ОтговорИзтриванеможе би ще стане - пак казвам, че съм абсолютен лаик
Изтриване