Да се нарече тази дзверска вкуснотия просто ей така пържени тиквички, па то и "изненада" си е просто престъпление.
Тази година дворът щедро ни дарява с тиквички, които бяха готвени поне по 100 различни начина и за поредното им приготвяне се сетих за панираните си пълнени тиквички, но не ми се щеше да са с кайма, а нещо по ей така.
Нямам търпение и затова в снимки ще покажа какво бе направено, а след това ще се допълвам:
три средни тиквички се измиват, краищата и м се отрязват.
Въоръжаваме се с остър нож и уредчето за почистване на ябълки и това за мачкане на картофи.
Приготвяме си е дна подходяща купа, както и три-четири скилидки чесън.
тиквичките се нарязват на кръгчетата - горе долу с дебелина 0,5 см.
Всички тиквички се изрязват в средата с уредчето и се получават едни ей такива пръстенчета.
Изрязаните кръгчета се събират в купата.
така се процедира с всички тиквички.
В купата се слага и сиренето и с уреда за пасиране на картофите всичко се намачква много добре - да стане на еднородна маса.
При размачканото сирене се настъргва и малко кашкавал и се чуква едно яйце и пак се разбърква.
Целта е да се получи възможно най-гъста маса.
Сега следва "веселата" и забавна част:
Взема се и едно парче колбас, нарязва се на шайби с дебелината на тиквичките и от всяка шайба се изрязва със същото ножче по едно кръгче, което се поставя в тиквичката.
Ако случайно са останали шайби от тиквичката, се слагат вътре в колбаса.
Това не се прави с всички тиквички и колбаси.
Нека да останат и такива с дупката си по средата - за тях следва друго.
Взема се и плочка по-твърдо краве сирене, отрязана със същата дебелина и пак с чудо-ножчето се изрязват кръгчета, които се поставят в шайбите тиквичка и колбас.
Сега следва малко по-трудната част:
Взема се всяко напълно кръгче и от двете страни се облепва с подготвената смес - сирене, кашкавал и яйце.
При облепването се получава нещо като топче.
Всяко получено топче се овалва обилно в брашно и подрежда на набрашнена повърхност.
Вече са подготвени.
Има и най-различни - дори и само оваляни кръгчета тиквичка за пържене.
Има и такива, които са напълнени с плънката и облепени с нея отвън.
Понеже се правиха по най-различен начин, артиса голямо количество плънка, но тя отиде за едни картофени кюфтета, за които ще пиша отделно.
Следва пърженето - в тясна касерола с много олио - поне три пръста - да плуват спокойно и да обръщат с едно побутване.
Първоначално олиото се загрява максимално, а сетне силата на котлона се намаля съвсем леко - от 9-та - на 7-ма степен.
По зачервяването се познават.
Изпържените вкуснотии се нареждат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина. Не че са поели толкова, ама все пак ...
Прехвърляме в друга чиния и сервираме.
Вървят си като самостоятелно ястие, като мезе към питието, носят и някакво млечно-чесново сосче.
Въпрос на предпочитание.
Ето ги и в разрез....
Дзверска вкуснотия!
Наздраве!
Отрупваме масата с вкуснотиите ...
Наливаме си питието и започваме да се наслаждаваме на трапезата...
Струва си направията...
Наздраве!
П.П. Сетих се, че не съм писал необходимите продукти, ама то всичко си е ясно.
Уникални рецепти, родени от личен опит и желанието за експерименти в кухнята. Резултата е ясен - дзверски вкусно.
ОтговорИзтриванеДа, много оригинална рецепта. И аз ще я направя тази година. Имам и други форми за изрязване на тиквичките освен кръгла и сърце. Може и друга плънка да се сложи. Благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеПробвай и няма да съжалиш
ОтговорИзтриване