Невероятна вкуснотия, която се приготвя много лесно, но изисква съвсем малко търпение.
За приготвянето са необходими едно парче свинско контрафиле около 1 кг, но може и повече или по-малко - в зависимост от желанието.
За мариноването трябват 3-4 с.л. соев сос, около 50 мл уиски или водка, 1 ч.л. сол, 2-3 листчета дафинов лист, 3-4 с.л. кетчуп (домашен), 3-4 зрънца бахар и 7-8 зрънца черен пипер - просто натрошени, по 1/2 ч.л. кимион и кориандър, и 1 с.л. куркума, както и 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно.
Изпълнението е простичко:
подготвя се месото като се подсушава с домакинска хартия.
Отрязва се необходимото ни парче и започва да се почиства от тлъстини, ципи и други подобни, които се отстраняват с остър нож.
за да се получи едно ей такова парче - старателно почистено.
В емайлирана купа (или друга подходяща) се смесват всички подправки за мариноването на месото.
Месото се овалва в маринатата и с две вилици се набожда на доста места.
Така ще стане още по-крехко и ще поеме от маринатата.
Следва малък трик - за удобство:
В подходяща купа се поставя найлонов плик, който се разтваря и в него се прехвърля месото и излива маринатата.
Пликът се завързва и заедно с купата заминава в хладилника минимум за 24 часа.
След това месото се вади, овързва се като бебче с конец - за да запази формата си и се слага в подходяща тенджера с капак.
Сипва се маринатата и се долива вода (бяло вино) поне до 3/4 от височината на месото и се вари на бавен огън на 4-та степен от 9-те на котлона. Само да къкри и то в продължение на поне два часа. В това време се обръща поне два три пъти.
Оставя се хубаво да изстине.
Конците се отстраняват и се реже на тънки парчета.
Сосът от варенето се прецежда и се връща на котлона да се вари отново докато се редуцира наполовина.
Може да се сгъсти и с малко царевично нишесте и бучка масло.
Сервира се леко полято със сгъстения сос.
Страхотно е като престои поне една нощ в хладилника.
Освен като мезе, вече е подходящо за сандвичи и т.н. и т.н.
Направо си е сочно като варена шунка...
Струва си труда.
Е поради липсата на консерванти стои леко сиво, но това е разбираемо.
Тука е поднесено само като мезенце - направо на "голо"
Тука е на сандвич.
Просто уникално стана.
Е поради липсата на консерванти стои леко сиво, но това е разбираемо.
Тука е поднесено само като мезенце - направо на "голо"
Тука е на сандвич.
Просто уникално стана.
Наздраве!
Колко време може да издържи в хладилник?Как да го съхраним?
ОтговорИзтриванеСедмица, може би, но не се задържа толкова. иначе става с вакумиране и в хладилник или фризер.
ОтговорИзтриванеЗапочвам упорито да се уча!
ОтговорИзтриванеИ,то точно от този блог.
Рецептите са лесни. Само мерак да имащ...Успех!
ОтговорИзтриванеЗдравей Дзвер,
ОтговорИзтриванеПопадна ми едно хубаво парче контрафиле и естествено потърсих при теб идея, какво да го направя. Тази рецепта ми се стори интересна, но дали няма грешка в количеството на куркумата “ 1 с.л. куркума”? На твоите снимки соса е червен, а при мен е ярко жълт.
Няма грешка. Всичко от снимката
ОтговорИзтриванеДано и вкуса го докарам до дзверски. :)
ОтговорИзтриванеЕ, какво се случи?!
ИзтриванеПолучи се. Да не повярваш. )))
ОтговорИзтриванеМалко сухичко стана за вкуса ми, ама то с контрафилето е така. Но маринатата си остана жълта. На вкус е приятно. За първи път ползвам за колбаси куркума.
Поздравления. От свинско филе не можеш да очакваш друго. Структурата му е такава че винаги остава леко сухо, освен ако не ползваш ужасна химия която го омекотява
Изтриване