петък, 18 март 2016 г.

Черноморска лястовица



























В магазина обикновено се оглеждам за нови непознати продукти, но в рибния магазин в Созопол, докато се мотках около лихнуса, половинката откри тази невероятна риба с още по-невероятно име "черноморска лястовица". Признавам си, дори и не бях чувал за нея.
Без никакво колебание я купихме (без значение, че се оказа и скъпичка - 18 лв/кг) и разпитахме продавача как се приготвя (и друг път ми е давал добри съвети за приготвянето на някоя риба или нещо друго морско). Е, веднага се намериха и други съветници, та ни затрупаха с всякаква информация ... Обобщено ни стана ясно, че това е много рядка красива и вкусна риба с бяло месо, както и че съветниците не ми дадоха кой знае какви идеи за приготвянето й: дране, нарязване на шайби и пържене; варене на главата на рибена чорба с още други риби; евентуално печена на скара, но ставала суха ...
Вездесъщият Гугъл ми даде само изображения за нея, но не открих никаква подсказка за приготвянето й. Но след като стана ясно, че е бяла риба с твърдо месо, ми се оформи идеята за пълнена и печена на фурна.

Нека преди да продължа да покажа 2-3 снимчици на рибочето:






 Тука все едно плува в мивката докато се размразява.











Докато се подсушава -

Перките са досущ като криле и наистина не само прилича, а сякаш е направо лястовица.
Тази е доста сива на цвят, но има и разновидност с шарени перки.
Още по-красива е...




Та да се върнем на рибата и приготвянето й:

Необходими са ни за почти 4 - 6 порции - една риба "черноморска лястовица" (нормално е между 1,6 и 2,00 кг); 2-3 скилидки чесън и 1 главичка червен лук; (2-3 стръка пресен лук и поне 1 стрък пресен чесън); 1 голям и обелен домат; 1 (може и повече) лимон; дивисил (около 1/2 ч.л.), сол и черен пипер на вкус; поне 3-4 с.л. мазнина (олио или зехтин).
В моя случай и 1 кг  обелени и нарязани на едри парчета картофи (след като ще се пече във фурната защо пък да не е и с гарнитурата си?)

Изпълнението е много лесничко:
Рибата се измива, подсушава и се почиства от вътрешностите и отново измива и подсушава. След подсушаването отвън и отвътре се рибата леко се намазва с мазнинката и осолява със сол, в която е сложен малко черен пипер.
В това време чесъна,лука  и домата се нарязват на ситно. Лимонът се се разделя на две половинки - едната се нарязва на ситни парчета заедно с кората. Всичко се смесва в една купа с дивисила, малко сол и черен пипер.






С плънката се напълва коремчето на рибата













  и "зашива" с две шишчета





Каквото артиса се от плънката се нарежда в намазнената тава като подложка на рибата










върху която се се слага рибока, а върху нея се нареждат резенчета от другата част на лимона. Около рибката се нареждат и резените картоф, леко овкусени с мазнинка, сол, черен пипер и риган (може и друга подправка).
Тавата се завива с алуминиево фолио и заминава във фурната за 40-а минути на 180 С.







След тези 40 минути се маха фолиото, включва се вентилатора на фурната и се пече до хубаво зачервяване за около 10-15 минути.












 И порция от готовата опечена риба.

 Хапвали сме доста вида рибоци - и екзотични и не дотам, но тази е ...

 Дзверска вкуснотия.

 И си носи яко на пийването...



П.П. предупреждавам: трябва да се сервира доста поизстинала, защото топла при рязането доста "затруднява" и губи формата си, ама като няма търпение ...



Впрочем рибочето наистина е с бяло месо, кожата му не е толкова твърда, както ми описваха, а леко запечена е страхотно вкусна... и освен централната кост и костиците по перките и гърба няма други.
Много крехко и вкусно месце ...

Заслужава си приготвянето и не само този път

П.П. и друг път ще я правя по този начин, но главата и перките ще ги отделя предварително за рибена чорба ..., защото главата е огромна - поне 1/5 от рибочето и със страшно много месце по нея
Уф, направо не ми се мисли каква чорбица щеше да стане с две три попчета и ...поне няколко скаридки ...

7 коментара:

  1. Браво за поста. Рибата наистина е уникална. Препоръчвам рецептата.

    ОтговорИзтриване
  2. Самата рибка е много вкусна. Жалко, че трудно се намира.

    ОтговорИзтриване
  3. Браво!Изключителна комбинация,невероятен вкус!
    Получи се невероятна вечеря,макар и по малка риба!БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че рецептата Ви е допаднала.

    ОтговорИзтриване
  5. Тази риба е критично застрашена в нашата акватория! Грехота е да се насърчава улова на застрашени от изчезване видове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой Ви каза, че е застрашена? Гугъл??? Това, че в някои държави е застрашена ... четете! Харпунджия съм от южното черноморие и мога да ви уверя, че нито е моногамна, нито е застрашена! След някоя година другите риби ще са застрашени! Тя е инвазивен вид, НИКОГА не е била в черно море, а сега (от 4г.) се появи и всички взехте да треперите! Апропо забравихте за делфините, които се давят в рибарските мрежи!
      Рецептата ми изглежда страхотна и смятам утре 06.01.2024г. да я пробвам с един трофеен изстрел от 2,6кг. Само да уточня за веганите-защитници беше сама под водата на 8 м дълбочина, обиколих я, огледах за "половинката й", но след като не видях нищо освен нея ... красива, голяма и надявам се вкусна!
      Благодаря за рецептата!

      Изтриване
    2. Не съм веган. Информацията ми е от хора, които живеят на морето. Единият от тях е собственик на ресторант в Созопол и дори не беше чувал за нея. Но както и да е ... А за делфините ми е мъчно, но нямам средства за въздействие.

      Изтриване